Szerződést hosszabbított Elek Gábor a Fradival

Két évvel, 2016 nyaráig meghosszabbította júliusban lejáró szerződését Elek Gábor, az FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapatának vezetőedzője.

"Részemről nem volt kérdés a hosszabbítás" - nyilatkozott a zöld-fehér klub honlapján az együttest kétszer KEK-győzelemig vezető szakember. "Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a gyengébben sikerült év után is felajánlották a szerződéshosszabbítás lehetőségét". Hozzátette: a következő szezonban a nemzetközi porondon sikeresebbek szeretnének lenni.

"A csapat magja, mellyel korábbi nagy sikereinket elértük, megmaradt és a szerződések is azonos ideig érvényesek. Mindannyian szeretnénk, hogy a kevésbé sikeres évad után, most ismét egy eredményesebb időszak vegye kezdetét" - mondta Elek Gábor. 

Bognár László, az FTC Kézilabdasport Kft. ügyvezető igazgatója a következőképp kommentálta a hosszabbítást:
"Egyértelmű volt, hogy bizalmat szavazunk Elek Gábornak. Több eredményes szezon után tavaly egy halványabb évadot produkált a csapat. Ennek ellenére bízunk benne, hogy ismét sikeres évek előtt állunk és tovább haladunk a korábban megkezdett úton."

Szerző

Itt a szagtalan vécé!

Publikálás dátuma
2014.07.08. 21:14
Fotó: Thinkstock, Getty Images.
Kínai kutatók "biológiai fegyvereként" ismertette a hongkongi sajtó annak a baktériumnak a felfedezését, amely az emberi ürülékkel táplálkozik, és ennek köszönhetően képes megszüntetni az illemhelyek kellemetlen szagát.

Az utcán, bevásárló központokban, éttermekben található vécék örök gondjára jelenthet megoldást a forradalmi ötlet és a hozzá már megtalált baktérium - vélik a szakemberek. A lactobacillus baktériumcsalád kiválasztott tagja révén a szagok 75 százaléka megszűnik, a fennmaradót pedig elnyomja a környezet természetes illata - számolt be a kínai tudományos akadémia eredményéről a South China Morning Post című lap.

A kutatók kísérletei során használt baktérium ugyanahhoz a családhoz tartozik, amelynek több tagját a joghurtok, sajtok, sörök és csokoládék készítéséhez használja az élelmiszeripar. A szóban forgó baktérium tejsavat bocsát ki, amivel megakadályozza a szagokat kibocsátó baktériumok fejlődését. A kutatók szerint a szükséges anyag folyadék és por formájában egyaránt előállítható és olcsó. Egy félliternyi körülbelül 20 jüanba, vagyis alig több mint 700 forintba kerülne, s ez több vécé kezelésére is elegendő lenne. A baktérium egyébként is gyorsan szaporodik.

A kutatás eredményét az akadémia honlapján a "szagtalan vécé" címmel tették közzé tanulmány formájában azzal a kísérőszöveggel, hogy a leírt technológiával megoldást kínálnak az ország egyik "sürgős kezelésre szoruló problémájára".
Jan Cse-jing bakteriológus, az akadémia csengtui biológiai intézetének vezető kutatója, a projekt irányítója elmondta, hogy a szecsuani látványosságokat felkereső turisták lesznek az új eljárás első "haszonélvezői". Egyenesen úgy fogalmazott: őket éri majd az "üdítő élmény".

A beszámoló arra is kitér, hogy az ország fejletlen térségeiben nincsenek vízöblítéses vécék, s a hulladék bennük hónapokig vagy akár évekig is áll. Ezért a kutatók többéves kísérleteket követően egy másik anyagot is kifejlesztettek az élesztő és egy kellemes aromát kibocsátó baktérium keverékéből. Ennek egyetlen hátránya, hogy a "találmány" csak 26 Celsius-fokon vagy ennél magasabb hőmérsékleten "működik".

Szerző

Itt a szagtalan vécé!

Publikálás dátuma
2014.07.08. 21:14
Fotó: Thinkstock, Getty Images.
Kínai kutatók "biológiai fegyvereként" ismertette a hongkongi sajtó annak a baktériumnak a felfedezését, amely az emberi ürülékkel táplálkozik, és ennek köszönhetően képes megszüntetni az illemhelyek kellemetlen szagát.

Az utcán, bevásárló központokban, éttermekben található vécék örök gondjára jelenthet megoldást a forradalmi ötlet és a hozzá már megtalált baktérium - vélik a szakemberek. A lactobacillus baktériumcsalád kiválasztott tagja révén a szagok 75 százaléka megszűnik, a fennmaradót pedig elnyomja a környezet természetes illata - számolt be a kínai tudományos akadémia eredményéről a South China Morning Post című lap.

A kutatók kísérletei során használt baktérium ugyanahhoz a családhoz tartozik, amelynek több tagját a joghurtok, sajtok, sörök és csokoládék készítéséhez használja az élelmiszeripar. A szóban forgó baktérium tejsavat bocsát ki, amivel megakadályozza a szagokat kibocsátó baktériumok fejlődését. A kutatók szerint a szükséges anyag folyadék és por formájában egyaránt előállítható és olcsó. Egy félliternyi körülbelül 20 jüanba, vagyis alig több mint 700 forintba kerülne, s ez több vécé kezelésére is elegendő lenne. A baktérium egyébként is gyorsan szaporodik.

A kutatás eredményét az akadémia honlapján a "szagtalan vécé" címmel tették közzé tanulmány formájában azzal a kísérőszöveggel, hogy a leírt technológiával megoldást kínálnak az ország egyik "sürgős kezelésre szoruló problémájára".
Jan Cse-jing bakteriológus, az akadémia csengtui biológiai intézetének vezető kutatója, a projekt irányítója elmondta, hogy a szecsuani látványosságokat felkereső turisták lesznek az új eljárás első "haszonélvezői". Egyenesen úgy fogalmazott: őket éri majd az "üdítő élmény".

A beszámoló arra is kitér, hogy az ország fejletlen térségeiben nincsenek vízöblítéses vécék, s a hulladék bennük hónapokig vagy akár évekig is áll. Ezért a kutatók többéves kísérleteket követően egy másik anyagot is kifejlesztettek az élesztő és egy kellemes aromát kibocsátó baktérium keverékéből. Ennek egyetlen hátránya, hogy a "találmány" csak 26 Celsius-fokon vagy ennél magasabb hőmérsékleten "működik".

Szerző