MSZP: Megsemmisítő csapás a három csapásra

Az Alkotmánybíróság a három csapás néven ismertté vált törvénymódosítás lényegét helyezte hatályon kívül, mely szerint bizonyos esetekben a bírónak kötelező jelleggel, automatikusan tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést kellett kiszabnia - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik: Helyes, ha szigorúan büntetik azokat, akik többedszerre követnek el személy elleni erőszakos bűncselekményeket. A visszaeső bűnözőknek hosszú időre börtönben a helyük. Ezért vezette be az MSZP az erőszakos többszörös visszaeső fogalmát és a rájuk vonatkozó szigorú szabályokat. Ezt egészítette ki a Fidesz a hangzatos három csapás törvénnyel, és most éppen ezek a kiegészítések lettek alkotmányellenesek. Ezzel lényegét tekintve visszaállt a szocialista kormány által bevezetett szabályozás.

A törvény egy átgondolatlan kodifikációs fércmunka volt, amit a választások után közvetlenül, indulatból terjesztettek elő, s ami az igazságosság és a jogállami büntetőjog legalapvetőbb szempontjait sem vette figyelembe. Egy célja volt, a szimpátia demagóg eszközzel való megszerzése.

A bírói gyakorlat egyértelműen igazolja, hogy a Fidesz új Büntető törvénykönyve az elkövetőkre nézve legtöbbször kedvezőbb, enyhébb. A Fidesz a büntetőjogi területen is egy dologra képes: populista, "szigorú" jelszavakat kiabálni, és alkotmányellenes törvényeket hozni, ugyanakkor valójában enyhíteni a büntetőjog szigorán - írja közleményében Bárándy Gergely, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának szocialista alelnöke.

Szerző

Tarlós elajándékozná a fővárosiak vagyonát

Publikálás dátuma
2014.07.08. 20:25
"Fogalmilag kizárt a hűtlen kezelés" - bizonygatja a főpolgármester. Fotó: Bielik István/Népszava
"Én egyben akarom tartani a főváros évszázados közszolgáltatási rendszerét, de ha a BKV-t akarja a kormány, vigyék, mert ez a főváros legkellemetlenebb problémáinak egyike" - mondta az ATV-ben a főpolgármester. Tarlós István szerint a BKV-t és a főváros egyéb tulajdontárgyait "családi ezüstnek a patetikus kifejezéseket kedvelők nevezik", az pedig, hogy ellenzékben még éppen ő és a Fidesz kiáltott farkast a budapesti önkormányzat, azaz a helyiek vagyonának megőrzése érdekében, most már nem számít.

"Az a nagy különbség a kétfajta értékesítés között, hogy Demszky-főpolgármesterék külföldinek akarták értékesíteni (a Fővárosi Gázműveket - a szerk.), a mi koncepciónk szerint pedig száz százalékban köztulajdonban marad az államnál" - mondta Tarlós.

Szerinte az őt kritizáló ellenzékiek súlyos fogalmi zavarról tettek tanúbizonyságot azzal, hogy hűtlen kezelés gyanúját fogalmazták meg a fővárosi vagyonelemek államnak történő, ellentételezés nélküli vagy a valós értéktől elmaradó áron történő átadása ügyében.

Tarlós szerint "ha egy vagyonelem száz százalékban köztulajdonban marad, és államtól önkormányzathoz, vagy önkormányzattól államhoz kerül, akkor jogszabály alapján fogalmilag kizárt a hűtlen kezelés".

Tarlós egyébként már 2011 őszén is ezt hangoztatta, akkor azonban még a fővárosiak kórházainak államosítását igyekezett alátámasztani e furcsa érveléssel. "Ostobaság; az önkormányzat ugyanúgy állam, mint a kormány, csak az állam egy másik szegmense" - állította akkor. A főpolgármester érvelése azonban sem akkor, sem most nem állja meg a helyét. Az önkormányzati vagyon ugyanis nem az államé, ezt pedig a hatályos alaptörvény is rögzíti: "A helyi önkormányzatok tulajdona köztulajdon, amely feladataik ellátását szolgálja".

A helyi önkormányzatok vagyona tehát a helyi közösségek vagyona, nem pedig az egész országé. Persze az alaptörvény ma már nem tartalmazza, amit a régi alkotmány még kikötött: "az állam tiszteletben tartja az önkormányzatok tulajdonát". Ám Tarlós még így is felelősségre vonható lenne a fővárosiak által rábízott vagyonnal való, megkérdőjelezhető gazdálkodás, azaz hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A helyi közhatalmat gyakorló önkormányzatokra vonatkozó szabályok ugyanis egyértelműek abban, hogy a vagyont illetően a helyi közösségek megbízásából gyakorolja a tulajdonost megillető jogokat a polgármester és a képviselőtestület. Ez utóbbi jog és felelősség azonban nem jelenti azt, hogy Tarlós, mint főpolgármester jogi felhatalmazással rendelkezne arra, hogy elajándékozza a budapesti lakosság vagyonelemeit, bárminemű térítés, ellentételezés nélkül, amivel veszteség, jelentős vagyoni hátrány éri a helyi közösséget.

Szerző

Augusztus végéig egyirányúsítják a gyorsforgalmit

Csatornázási munkák miatt jövő hétfőtől várhatóan augusztus 30-ig a Gyömrői úton, a Zalán és az Úz utca között lezárják a városhatár felé tartó két sávot, helyette egy sávon a Ferihegyi repülőtérre vezető úton haladhat az autóforgalom - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

A gyorsforgalmi út ugyanezen szakaszát ugyanakkor egyirányúsítják, a városközpont felé autózókat pedig a Gyömrői út városközpont irányú útpályájára terelik. A városból a reptérre tartóknak a BKK azt javasolja, hogy a megszokottnál néhány perccel hamarabb induljanak el - írták. A közlemény szerint a csatornázási munkák már szerdán megkezdődnek. Az első, vasárnapig tartó ütemben a Gyömrői út egy-egy sávját zárják le, ami jelentős akadályt nem okoz a közlekedőknek.

A második, július 14-én kezdődő ütemben egyirányúsítják a reptérre vezető gyorsforgalmi út egy szakaszát. A munkaterület környezetében 30 kilométer/órás sebességkorlátozást vezetnek be. A korlátozásról az Üllő úton és a városhatárnál kihelyezett táblák is tájékoztatást adnak.

A hétfőn kezdődő ütemben a lezárás környezetében a csúcsidőszakokban mindkét irányban torlódásokra kell számítani - írta a BKK.

Szerző
Frissítve: 2014.07.08. 23:51