Előfizetés

Nagyon közel az utolsó kamatcsökkentés – mondja az MNB alelnöke

Nagyon közel vagyunk az utolsó kamatcsökkentéshez és miután ez megtörténik, szólni fogunk - mondta el Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a monetáris tanács tagja csütörtökön a Portfolio.hu-nak.

Ahogy korábban Matolcsy György jegybank-elnök Londonban célzott rá, a két százalékos szintig szerinte sem süllyed az alapkamat, a mostani 10 bázispontosnál lassabb ütemű kamatvágásra pedig nem kell számítani. Az alelnök elmondta, egy bizonyos ponton túl a 10 bázispontos kamatvágások már csak szimbolikus jelentőségűek, a reálgazdaságot nem segítik.

Elmondta: a 315 forintos euróárfolyam már bántotta komfortérzetét, de mivel komoly piaci jajongást nem váltott ki, ezért a többi döntéshozó nem törődött vele. Gerhardt Ferenc azt határozottan cáfolta, hogy a jegybanknak érdekében állna a gyengébb forintárfolyam.

A jegybank 12 milliárd eurót (3700 milliárd forint) biztosan nem adna a devizahitelek forintosításához, de a tartalékok néhány milliárdos csökkentése elképzelhető - mondta az interjúban Gerhardt Ferenc.

Simort kinevezték, megbecsülik Európában

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) pénzügyekért felelős alelnökévé - e minőségében pénzügyi vezérigazgatójává - nevezték ki októberi hatállyal Simor Andrást. Az EBRD bejelentése szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt elnöke Mafred Scheperst váltja e tisztségben.

Új pozíciójában Simor András az EBRD közvetítői, likviditás- és kockázatkezelési (treasury) tevékenységéért, a hitelszindikációs ügyletekért, a tőkepiaci fejlesztésért, a pénzügyi stratégia kidolgozásáért, a szakpolitikai, pénzügyi, költségvetési és üzleti tervezésért, valamint a tőkekezelési tevékenységért lesz felelős.

Sir Suma Chakrabarti, az EBRD elnöke a bejelentéshez fűzött méltatásában annak a véleményének adott hangot, hogy Simor András hatalmas mennyiségű tapasztalat birtokában veszi át új tisztségét. Sir Suma hozzátette: bízik abban, hogy az EBRD pénzügyei Simor kinevezésével biztos kezekben maradnak.

Az MNB volt elnöke már tavaly július óta az EBRD alelnöke, de eddig más területek tartoztak hozzá: az EBRD szakpolitikáért felelős alelnökeként a gazdasági átalakulást elősegítő stratégiák és gazdaságpolitikai intézkedések összehangolását, a támogatási pénzek mozgósítását és kezelését, valamint az EBRD és egyes külső szervezetek kapcsolattartását felügyelte.

Simort, még jegybank-elnöksége idején többször is offshore-lovagnak nevezte Orbán Viktor. A miniszterelnök később addigi nemzetgazdasági miniszterét, Matolcsy Györgyöt nevezte ki az MNB élére. Ön szerint az "unortodox gazdaságpolitikáról" elhíresült Matolcsy számíthat bármilyen posztra az európai bankrendszerben?

Alig változott reggelre a forint- árfolyam

Alig változott a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest csütörtök kora reggelre a szerda esti jegyzésekkel összevetve a bankközi piacon.

Csütörtök reggel hét óra körül egy euró 309,78 forintot ért a szerda esti 309,95 forint után, a svájci frankot 254,86 forinton jegyezték, míg szerda este 254,90 forint volt.

A dollár 227,00 forint, a japán jen 2,2354 forint volt reggel az esti 227,26 és 2,2361 forintot követően. Egy euró 1,3645 dollárt ért csütörtök reggel a szerda esti 1,3625 dollár után.