Új látogatóközpont Pannonhalmán

Publikálás dátuma
2014.07.11. 07:52
FOTÓ: MTI/KRIZSÁN CSABA
A megújult Apátsági Major Látogatóközpontot tegnap avatták fel Pannonhalmán.

A korábban üresen álló és omladozó gazdasági épületben regionális kiállítótér, múzeum, közösségi tér és kávéház kapott helyet. A tavaly év végén zárult finanszírozási ciklusban a kormányok pártállásra való tekintet nélkül támogatták a főapátság fejlesztését, így a bencés közösség 2007 és 2013 között ötmilliárd forintot nyert el beruházásra uniós és magyar kormányzati forrásból.

Szerző

30 éves idén a Bartók Szeminárium

Publikálás dátuma
2014.07.11. 07:51
A 70 éves Eötvös Pétert ünnepli a 30 éves fesztivál FOTÓ: K 2 PRESS
Ma kezdődik Szombathelyen a Nemzetközi Bartók Fesztivált, mely a közel fél évszázados történetű Bartók Szeminárium programját gazdagítja immár 30 éve. A kerek évforduló megünneplését a fesztivál történetének egyik legmeghatározóbb, és külföldön is az egyik legmagasabb presztízsű magyar komponista, a 70 éves Eötvös Péter születésnapjával kapcsolják össze.

A hagyományoknak megfelelően Bartók életműve adja a július 19-ig tartó fesztivál vázát, így A Kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin szvit, szóló- és kamaraművek, és a "Bartók-Új zene" mottónak megfelelően új kortárs kompozíciók.

Eötvös Péternek két fontos zenekari darabját: a DoReMi hegedűversenyt és a The gliding of the eagle in the skies című művet (ez utóbbit magyarországi bemutatóként) tűzik műsorra, de előadásra kerül különleges kamara-operája, a Harakiri, kamara-darabjai (Cadenza, Two Poems to Polly, Dervistánc és levetítik a Paradise reloaded (Lilith) című operájának filmfelvételét, valamint egy új kortárs tánc-produkció készül a szerző zenéire a fesztivál megrendelésére.

Július 15-én nemzetközi zenetudományi konferenciára kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének "Lendület" Kutatócsoportjával közös szervezésben Eötvös Péter életművéről valamint a jubiláló szerző vezeti idén a szeminárium zeneszerzés mesterkurzusát.

A fesztivál első hétvégéjén sűrű programmal várják a fesztiválra látogatókat, melyen kamarakoncertek- és a fesztivál nyitókoncertje mellett népszerűbb programokra is sor kerül a Lanner Kvártett, az Amadinda Ütőegyüttes, illetve népzenei- és néptánc együttesek közreműködésével.

A fesztivál végére kerültek a hagyományos kurzuszáró hangversenyek, így a zeneszerzés mesterkurzus délutáni záróeseménye is, melyen a fiatalok által frissen komponált darabokat az Alter Ego Kamaraegyüttes szólaltatja meg, a fesztivál hivatalos zárókoncertjén pedig a karmester mesterkurzus résztvevői vezénylik a Savaria Szimfonikus Zenekart, illetve Bartók, Britten és Stravinsky műveit.

Szerző

Annyi a Modemnek

A fideszes többségű debreceni közgyűlés tegnapi  ülésén vita  nélkül elfogadta azt a szándéknyilatkozatot, mely a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központot a  debreceni Déri Múzeumba olvasztja be.

Az előterjesztésben az szerepel, hogy a 2006-ban létrehozott MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-t azért kell megszüntetni, mert 2013. január 1. napjával a Déri Múzeum önkormányzati fenntartásba került, így azóta Debrecennek két, egymás szomszédságában lévő kiállítótér és múzeum párhuzamos fenntartásáról kell gondoskodnia.

Az előterjesztő szerint ez az állapot felveti a kulturális szolgáltatások ésszerűsítésének átgondolását a színvonal és az elért eredmények megőrzése mellett.

A Népszabadság tudósítása szerint a közgyűlésen Madarasi István MSZP-s képviselő a véleményező bizottság elnökeként közölte: a bizottság támogatja az előterjesztést. Majd föltette azt a kérdést: ha a MODEM-ből ellopott, több mint 100 millió forint értékű Csontváry- és Nemes Lampérth-festmények után esetleg fizetni kell a tulajdonosnak, akkor a cég megszűnése után ez hogyan lesz lehetséges?

- Kósa Lajos azt válaszolta, hogy a képekre az önkormányzat kötött biztosítást, tehát a fizetés a várost terhelné, de erről egyelőre nem tudni részleteket, mert a rendőrségi nyomozás még nem zárult le.

Úgy tudjuk vita zajlik a város és a biztosító között a kártérítésről. A biztosító szerint nem őrizték megfelelően a műtárgyakat, ezért a kárt szerintük az intézménynek kell megtérítenie. Sokak szerint ez az oka, hogy a város hirtelen megszünteti az intézményt.

Ugyanakkor, miután a megyei múzeumi struktúra a városok fenntartása került a legtöbb településen a korábban is városi fenntartásban lévő múzeumokat, kiállítóhelyeket egy közös intézménybe vonják össze, ami szakmailag és pénzügyileg is logikus lépés lehet.

Nyugtalanítóbb, hogy az előterjesztésben az szerepel, hogy ezután a Déri Múzeum kortárs anyagának kiálló tereként akarják használni a Modemet. Így a Modem izgalmas és költséges időszaki kiállításaival már tud kulturális vonzerőt gyakorolni.

Szerző
Frissítve: 2014.07.10. 22:39