Djabe: Előre, határtalanul

Publikálás dátuma
2014.07.11 12:00
Fotó: Djabe.com
A Djabe zenéje számomra olyan, mint a táguló univerzum. Egyre szélesebb horizontokat fog be, miközben mindent megőriz, amit addig magába fogadott. Erről tanúskodik a zenekar legújabb lemeze, a Forward is, amely néhány héttel ezelőtt jelent meg.

Az album egyike a sűrű Djabe-nyár fontos eseményeinek. A jövő pénteken, 18-án pedig élőben is hallhatja egyebek között a zenekart a közönség az óbudai Fő téren, az Óbudai Nyár fesztivál keretében, ahol két, immár állandónak tekinthető vendégükkel, Gulli Briem ütőssel (Mezzoforte) és Steve Hackett gitárossal lépnek fel.

Égerházi Attilával, a Djabe vezetőjével, gitárosával beszélgettünk.

-Zenétekben egyre inkább kiteljesül a kelet és a nyugat,  a kortárs zene, az etno, a jazz egysége.

-Tudatos volt a címválasztás, hogy „előre” haladunk. Akárcsak az előzőnél, amelynek Down and Up (Lent és fent) volt a címe. A zenekart is megtépázta a 2008 utáni időszak, de aztán sikerült talpra állnunk. Majdnem négy év telt el akkor az utolsó, a Take On óta. Nemcsak azt akartuk jelezni, hogy tovább léptünk abból az állapotból, hanem a Miskolci Szimfonikus Zenekar bevonása is új színnel, új térrel gazdagította a lemezt. Mindig figyelünk arra, hogy amit a Djabe eddig képviselt, az maradjon meg, de jöjjenek az új dolgok! A kompozíciók eleve úgy készültek, hogy nagy teret adjunk a szimfonikusoknak. A lemez bevezetőjének egy részében csak ők játszanak.

-Akadnak további kedves vendégek is.

-Nagyon szeretjük azerbajdzsáni barátunkat, Malik Manszurovot,  aki az ősi, gitárszerű hangszerének, a tarnak legnagyobb mestere. Én leginkább John McLaughlinhoz hasonlítanám őt zenei világában és virtuozitásában – Steve Hackett szerint Malik McLaughlin és Ravi Shankar keveréke – egyértelmű volt, hogy ő fontos szerepet kap a lemezen. Annál is inkább, mert Steve is jelezte, hogy szeretne dolgozni vele, ezért úgy szerveztük, hogy itt, a mi Gramy stúdiónkban készítettük a felvételeket a saját és az ők lemezükhöz egyaránt. Hackett már megszokott vendég, ezúttal neki kevesebb jutott, de őt most nagyon leköti a Genesis Revisited turné. Amikor azonban ráér, akkor többet tudunk játszani azokból a darabokból, amelyekben benne van. Megjelenik a korábbi Djabe-hangzás is, mert jelentős teret adtunk ezúttal annak a gitár alapú vonalnak is, amelyből annak idején a zenekar elindult. Mindenki nagy kedvvel dolgozott benne. A nagyzenekari részt Barabás Tamás komponálta, Kovács Zoli vezényli.

-Érdekes, hogy minden lemezetek más és mégis mindig van benne valami, amiről azonnal felismerhető a Djabe.

-Annak idején Sipivel (a 2007-ben elhunyt Sipos Andrással) kezdtük, és az ő ütőhangszereinek ritmikáján alapuló gitárjátékomra építettük fel a Djabe zenéjét. Abból a formációból már csak én maradtam, de mindig vannak saját kompozícióim, amelyeket rendszerint Tamás fejez be. Ő kezdetben basszusgitárosként került hozzánk, de amikor kiderült, hogy hangmérnök a végzettsége, elhívtam a stúdióba dolgozni. Remek szimbiózis lett ebből. Tamás elkezdett az én darabjaimhoz írni, majd saját kompozíciókat készíteni. Ez az Update című lemeznél csúcsosodott ki, ma már elmondható róla, hogy kezébe vette a zenekar arculatát.

Építkezésünk, a zeneírás, a hangszerelés, a zenekari tagok tudatos alkalmazása adja együtt a Djabe sajátos hangzását. A „tudatos alkalmazáson” azt értem, hogy kezdetben elkészültek az alapok és például kitaláltuk, hogy oda jó lenne egy trombita szóló. Így került be a zenekarba Kovács Feri. Amikor azonban már néhány éve együtt játszottunk, Tamás számára világossá vált, hogy melyik tagnak mi a jó ebben a zenei közegben.  Így aztán úgy írtuk meg a számokat, hogy azokban mindenki jól érezze magát. Baráti közösség vagyunk, szinte családias a viszony közöttünk,  akkor sincs baj, ha sokáig nem találkozunk, akkor sincs, ha sokáig vagyunk együtt. Tudunk együtt gondolkodni. Kovács Zoli még sosem volt ennyire lelkes, igaz, neki a fejében van az egész lemez, mint zeneszerzőnek, mindenkinek a szólamát le tudja játszani. Mindenkinek elegendő teret adtunk. Ennyire „otthon” még nem készült lemezünk. Aki tehette, otthon dolgozott a maga részén, nem a stúdióban szülte meg az eredményt, hanem akár hosszabb ideig is próbálgathatta a saját variációit. Ránk nem az jellemző, hogy bejövünk a stúdióba és egyszerre feljátszunk mindent. A számoknak megszületik az alapszerkezete, a harmóniákkal, a témákkal, utána válnak a zenészektől élővé. Nagyon szerencsés eset, hogy azok a részek, amelyeket Tamás gépen ír meg, teljesen passzolnak a szólisták vagy a dobos stílusához. Furcsának tűnhet, hogy minden külön van felvéve, de amikor meghallgatod, mégis egyben van....

Steve Hackett a Djabe vendégeként 2012. decemberében - Fotó: Hackettsongs.com - Vicedomini

Steve Hackett a Djabe vendégeként 2012. decemberében - Fotó: Hackettsongs.com - Vicedomini

-Az igazi próba azonban az élő előadás.

Amikor a dalok megszólalnak a koncerten, és kiderül, hogy melyek azok, amelyeket szeret a közönség, akkor lép igazán előtérbe a zenekar. A folyamatos játékkal, próbákkal a zenekar egyfajta magasabb szintre tudja helyezni a zenét. Ezért szeretek ennyi élő anyagot kiadni, mert hiába vettünk fel egy darabot stúdióban, koncerten más dimenzióba kerül, minden előadás hozzátesz valamit. Így lesz a mostani koncerten is: Gulli Briem most már inkább ütős nálunk, mint dobos, kicsit pótolja azt, amit Sipivel elveszítettünk, Steve is jól beilleszkedett, elég sokat játszunk az ő anyagából. De hangsúlyozom, ő vendég nálunk és ezt ő is fontosnak tartja. Sajnos a koncertszervezők hajlamosak arra, hogy a közös fellépéseinket Steve Hackett-koncertként adják el. Aki viszont eljön ezekre a koncertekre, sokat kap a Genesis-korszakból, Steve szólómunkáiból és a Djabéból is. Az új lemezről is játsszunk, de Gullit sem szorítjuk háttérbe, ő több, mint egy "egyszerű" ütős…

-És a folytatás?

Folyamatosan dolgozunk, szívesebben lennénk sokkal elfoglaltabbak, de azért nem panaszkodom. Végül is nagyon jól hangzik, hogy 42 országban jártunk már és ez nem 42 koncertet jelent. Az új lemeznek megjelenik a dupla vinil változata. A negyedik oldal csak a szimfonikusokból összerakott anyag. Már az elején éreztük, hogy az önmagában is megállja a helyét….

-Ezek szerint Ti is hisztek a vinil visszatérésében.

-Szerintünk ez menti meg a zeneipart. Most már a fiatalokat is elkapta ez a láz. Ha egy zenét igazán szeretek és meg akarom venni, akkor vinilt veszek. Jellemző, hogy nekünk két és fél hónapot kellett várnunk a lemezgyárra, hogy megjelenjen a Djabe-album. A gyártó kapacitás lassabban bővül, mint amekkora igény van rá. A vinil mellett DVD audiót is készítettünk. Imádjuk a surround hangzást, most ezzel kicsit megszenvedtünk, mivel a szimfonikus zenekar is önmagában nagy teret kiíván.. Rajta lesz továbbá a lemez analóg felvétele is, amelyet magnóra vettünk fel, és csak utána digitalizáltuk. Így össze lehet hasonlítani, mindenki maga döntheti el, hogy melyiket szereti. Általában az analóg szokott győzni. Ami az egyéb terveket illeti, megyünk Vancouverbe, majd az amerikai Sziklás-hegységbe egy három napos fesztiválra, ahol három koncertünk lesz. Ezután vár minket egy balatoni, majd a Savaria fesztivál, ősszel a pozsonyi jazz-fesztiválra megyünk és tárgyalunk még további helyszínekről is.

A rossz útra hivatkozva nem viszik el a szemetet egy baranyai faluból

Publikálás dátuma
2019.04.23 21:24
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
Túl keskeny az út, a fák is rálógnak – ezzel magyarázta a hulladékszállító cég, hogy miért kerülik el Mattyot. A buszok ugyanitt simán közlekednek.
A Baranya megyei Matty-Keselyősfapusztai részén élők maradtak hulladékszállítás nélkül. Ők azt mondják, hogy már régóta próbálják a helyzetet rendezni, de eddig nem sikerült. Ráadásul az érintettek sem akartak nagyon megszólalni, egyiküket Pécsen sikerült elérnie az ATV Híradójának. „Több mint egy éve harcolunk, hogy a szemetet tőlünk is elszállítsa a Dél-Kom, de az útra való tekintettel, mivel ugye, hogy nem megfelelő, így közölték, hogy oda nem jönnek le” – panaszkodott Híradónknak a faluban élő Banó Irén.
Matty polgármestere sem kívánt az esettel kapcsolatban nyilatkozni. Intézkedés mindössze annyi történt, hogy az érintett lakók kaptak egy kukát - ez jutott a teljes falura.
„Kihelyeztek Matty községbe egy szemétlerakót, hogy mindenki vigye oda a saját szemetét. Hát, sajnos nem mindenkinek van autója, meg, ha van is, ezt mi nem tudjuk teljesíteni”
– folytatta a helyi nő.A szolgáltatás leállításával kapcsolatban az ATV Híradója kereste a hulladékszállító céget is. Írásban azt a választ kapták, hogy tavaly június óta nem számláznak a keselyősfapusztai lakóknak, mivel az önkormányzattal kötött szerződésben levő feltételeknek az út nem felel meg.  A szolgáltató szerint az út túl keskeny, és a fák is belógnak, így nem tudják a balesetmentes közlekedést biztosítani. A helyiek szerint eközben a buszok használják ezt az utat és gond nélkül közlekednek erre a településrészre is.

„Nem lehet Facebook-oldal nélkül politizálni” – Csak elvétve volt vita az EP-jelöltek pódiumbeszélgetésén

Publikálás dátuma
2019.04.23 20:06

Fotó: Népszava/ Draskovics Ádám
Fideszes aspiráns egyáltalán nem tűnt fel a hazai EP-jelöltek első, nyilvános pódium-beszélgetésén.
Ne Orbán Viktorról szóljon az esemény, amennyire lehet, ezt a nevet minél kevesebbszer használják – így vezette fel Pogátsa Zoltán az Új Egyenlőség főszerkesztője azt a pódium-beszélgetést, amelyen az európai parlamenti választáson induló pártok prominensei cseréltek eszmét. A kedd esti eseményen Cseh Katalin a Momentum, Dobrev Klára a DK, Vágó Gábor az LMP listavezetője, valamint Jávor Benedek az MSZP-Párbeszéd és Lukács László a Jobbik uniós jelöltje vett részt. – Nem lehet Facebook-oldal nélkül politizálni – jelentette ki Cseh Katalin. A Momentum aspiránsa legfontosabb kihívásának azt tartja, hogy visszaállítása a politika becsületét. Nem szabad ugyanis hagyni – folytatta Cseh Katalin –, hogy a populisták primitív üzenetekkel hergeljék a kiábrándult embereket. Cseh szerint ha a választók nem tudják, hogy egy politikus mit csinál, akkor nem is hisznek neki. – Generációváltás kell, hiszen csak így tudjuk elérni, hogy Magyarország ne szakadjon le Európa testéről – szögezte le a Momentum listavezetője. Dobrev Klára is úgy vélte, az uszítás ellen a legjobb módszer, hogy eljussanak mindenhova. – A magyar embereknek meg kell értenie, hogy az EU nem külpolitika – fogalmazott. Dobrev egyébként az Európai Egyesült Államok létrehozása mellett, a multiadóról beszélt. – Ma Európában a legnagyobb és leggazdagabb cégek képesek kikerülni az adófizetést. Az államok ugyanis egyenként tárgyalnak velük. Ha 28 tagállam és 500 millió fogyasztó áll velük szemben, akkor hatékonyabban tudunk fellépni az adóelkerülés ellen – mondta. Az MSZP-Párbeszéd listájának negyedik helyezettje, Jávor Benedek volt a beszélgetés résztvevői közül az egyetlen, akinek van már EP-képviselői tapasztalata. Jávor sokszor érezte az elmúlt öt évben, hogy szélmalom harcot folytat Magyarország európai megítélésével kapcsolatban. – Most azonban már úgy érzem, rájöttek, hogy mi folyik hazánkban – fogalmazott a politikus, hozzátéve: már nem a rávilágítás lesz a legfontosabb feladata, hanem hatékony tetteket kicsikarni az európai intézményekből. – Az új EP-parlament ideális összetétele az lenne, ha csak szerzetesek ülnének Brüsszelben – fogalmazta meg vágyait a jobbikos Lukács László. A politikus szerint ugyanis nekik van csak ideje mindennel foglalkozni, a képviselőknek nem. Lukács mindenesetre hangsúlyozta, hogy a Jobbik a bérunió témáját és a biztonságos Európát akarja sikerre vinni, illetve elérni. Vágó Gábor nem adhat mást, mint a lényege. – Nem csupán hangoztatom, hogy a klímaváltozás ellen küzdeni kell, konkrét lépéseket is teszek majd az Európai Zöldekkel – ígérte az LMP listavezetője. Vágó meglátása szerint ugyanis a zöldek képesek lesznek majd királycsinálóként, meghatározó szerepben tetszelegni az új Európai Parlamentben. A politikus örülne annak, hogy ha a magyar emberek meglátnak egy poloskát, akkor a klímaváltózás jusson az eszükbe. Vágó egyébként fontosnak tartotta megjegyezni, hogy már akkor is rosszul van, ha Kecskeméttől kell távol lennie két hetet. Vita a jelöltek között egyébként csak elvétve bontakozott ki. Az egyik ilyen alkalom az volt, amikor Dobrev Klára az Európai Egyesült Államok ideájáról beszélt. Vágó Gábor szerint örvendetes, hogy a DK most már megadóztatná a multinacionális cégeket, de – Vágó szerint – a 2010 előtti kormányzásukra nem ez volt jellemző. Jávor Benedek pedig úgy látta, szükség van együttműködésre a tagállamok között, de „más” Európa is kell és orvosolni kell azokat a problémákat, amelyeket eddig a kontinensnek nem sikerült. Derültséget váltott ki a közönség soraiból az, amikor a jobbikos Lukács László arról beszélt, hogy az EU az összes hibájával együtt szimpatikus lenne neki egy társkereső alkalmazáson.