Előfizetés

Slendrián volt a felkészülés a Kékszalag versenyre

Publikálás dátuma
2014.07.11. 09:19
MTI Fotó: Turcsi Gábor
A Kékszalag vitorlásverseny résztvevőinek mintegy ötöde felkészületlennek bizonyult tudásban, illetve műszakilag, ezért bajba került. A vizimentők csütörtök délutántól folyamatosan mentették a versenyzőket, eltűnt személyről nincs hír. 

 Bagyó Sándor, a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője a még hajnalban is tartó mentés során a távirati iroda érdeklődésre elmondta, hogy a sok baleset annak ellenére történt, hogy a 2011-es nagy viharhoz képest jóval kegyesebb volt az időjárás a Balatonon. A verseny 522-es rekordszámú indulója közül 100-150-re tehető azok száma, akik felkészületlenül vágtak neki a távnak, és jó esetben menet közben feladták a küzdelmet. Eddig 3-4 hajó borult fel és került víz alá, 10-15 árboc- és 5-6 kormánytörés történt, továbbá 30-40 induló estében vászonszakadás miatt kellett segítséget nyújtani.

A vízbe kerülteket mind kimentették, eltűnt személyről nincs hír, a sérülések közül a legsúlyosabb vállficam, illetve kézfejtörés volt eddig. A mentési munkákban a vízirendőrség is részt vesz. Pontos adatokat a későbbiekben közölnek.

A jó szélben 522 hajó vágott neki csütörtök reggel a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres távnak Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyén. A győztes Fifty-Fifty nevű kétárbocos katamarán több mint három órával megjavítva saját rekordját, 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a távot, nagy fölénnyel nyerve a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyt. 

A mezőny nagy része már a kikötőkben

A mezőny nagy része a kikötőkbe ért, reggel 8 óráig közel 400 hajó futott be az 522 induló közül a balatonfüredi célba, 50-60 pedig feladta a küzdelmet a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen. A szervezők is beszámoltak arról, hogy a nagy esővel induló és komoly szélerősödéssel folytatódó este után "harcos éjszakája" volt az akkor még versenyben lévő 400-450 hajónak. 

Amint Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője péntek reggel a verseny honlapjának elmondta, három könnyű sérülés történt. Akad néhány olyan hajó, amelyet majd a szél enyhülése után tudnak kivontatni a partra, eddig körülbelül 25-30 hajót vontattak ki.

Nyolc-tíz érem juthat kajakosainknak

A kajakosoknál tizenkét férfi és hét nő, a kenusoknál pedig tíz férfi és két nő képviseli a magyar színeket a németországi Brandenburg an der Havelben mától vasárnapig sorra kerülő kajak-kenu Európa-bajnokságon. A 31 fős csapattól nyolc-tíz érmet remél Storcz Botond vezetőedző.

Ahogy a szakember elmondta, mivel idén a kontinensviadal és a világbajnokság között mindössze négy hét van, s természetesen utóbbi az év fő versenye, a sportolóktól nem lehet csúcsformát várni. A vb-t augusztus 6. és 10. között rendezik majd Moszkvában.

"Tavaly Portugáliában is viszonylag gyengébben sikerült számunkra az Eb, aztán a duisburgi vb várakozáson felül jó eredményeket hozott. Ezért ha hasonlóan szerepelünk, mint egy éve, Montemor-o-Velhóban, én már elégedett leszek" - fogalmazott Storcz Botond.  A vezetőedző szavaival egyetértett Mike Róbert, világ - és Európa-bajnok kenus is.

"Az Eb-t rutinból oldjuk meg, de ki merem jelenteni, hogy megnyerjük"- nyilatkozta lapunknak Mike, aki párosban indul, Vasbányai Henrikkel C-2 1000 méteren. A 2013-as Eb-n 3-3 arany- és ezüstöt, valamint 5 bronzérmet gyűjtöttek a magyarok, majd a világbajnokságon 7-5-5 volt a mérleg.

A két felnőtt világverseny között még egy utánpótlás világbajnokságot is rendeznek, amelynek ráadásul Szeged lesz a házigazdája július 17. és 20. között, ez az oka annak, hogy jó néhány számban nem az indul az Eb-n, aki a válogatón kiharcolta a jogot a részvételre. "A kajakos Dombvári Bence, Dudás Miklós és Farkasdi Ramóna vagy a kenus Khaut Kristóf szeretne jó teljesítményt nyújtani Szegeden, ők ezért kihagyják az Európa-bajnokságot.

De például Kárász Anna mindhárom viadalt, a felnőtt Eb-t és vb-t, valamint az U23-as vb-t is vállalja" - mondta ezzel kapcsolatban a vezetőedző. A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán legutóbb 1996-ban, az atlantai ötkarikás játékokon indult világversenyen egyes hajóban - az itthoni válogatón éppen Storcz Botondot verte meg -, s most is ő lesz a magyar induló K-1 1000 méteren, miután a június eleji válogatón mindenkinél gyorsabbnak bizonyult.

"Kamera kiemelkedő nemzetközi eredményeit kizárólag páros és négyes hajókban érte el, egyest nem is nagyon ment. Emiatt túlzottan magas elvárásokat nem lehet vele szemben támasztani, a célja a tisztes helytállás lehet" - mondta egykori csapattársáról Storcz Botond, aki mindhárom olimpiai győzelmét Kammererrel együtt szerezte.

Brandenburg an der Havel 2009 után másodszor ad otthont gyorsasági szakágban felnőtt Eb-nek. Az eddigi kontinentális viadalokon a magyarok 118 arany-, 104 ezüst- és 70 bronzérmet gyűjtöttek. Az M1 szombaton és vasárnap is élőben közvetít az Európa-bajnokság eseményeiről.

Kórházból loptak maguknak gyereket

A rendőrség kizárta az emberkereskedelem gyanúját a szombathelyi Markusovszky Kórház szülészeti osztályáról eltűnt újszülött ügyében. Azóta bebizonyosodott, hogy a gyermeket egy 38 éves szombathelyi asszony és 31 éves unokaöccse vitte el a kórházból, azzal a szándékkal, hogy megtartsa - közölte Tiborcz János, a megyei főkapitányság vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kórház szülészeti osztályáról szerda délután érkezett bejelentés a rendőrségre arról, hogy eltűnt egy újszülött. Az egynapos kislányt, Hédit a rendőrök egy órán belül egészségesen megtalálták Szombathelyen, a Váci Mihály utca egyik lakásában, és a mentőszolgálat közreműködésével visszavitték a kórházba.

Az ötgyermekes, elvált asszony - akinek öt fia közül négy már felnőtt - márciusban elvetélt, és tanúvallomások szerint unokaöccsével már régóta készült tettére. Több Vas megyei kórház szülészeti osztályát feltérképezték, és beszerezték a babaápoláshoz szükséges kellékeket is, amelyeket a rendőrök a szombathelyi lakásban megtalálta.

Még nem ismert, hogyan jutottak be a kórházba és milyen körülmények között vették magukhoz a gyermeket. A gyanúsított nő unokaöccse egyébként korábban szociális munkás gyakornokként dolgozott a Markusovszky Kórházban, így valószínűleg kellő helyismerete volt.

A rendőrség személyi szabadság 18 éven aluli sérelmére elkövetett megsértésének bűntette miatt folytatja a nyomozást, és javaslatot tett mindkét gyanúsított előzetes letartóztatására.