A Hezbollah-nak vettek alkatrészeket

Több céget helyeztek feketelistára az Egyesült Államokban, mivel feltehetőleg pilóta nélküli repülőgépek építéséhez szükséges alkatrészek beszerzésével támogatták a libanoni félkatonai szervezetet.

Ezek között szerepeltek motorok, kommunikációs eszközök, elektronika, és navigációs berendezések, amiket amerikai, kanadai, európai és ázsiai forrásokból szereztek be. Szankciókat vetettek ki a bejrúti székhelyű Star Group Holdingra, valamint annak leányvállalataira, tulajdonosára, és több vezetőjére is, akik dokumentumok hamisításával, és egyéb törvénytelen módszerekkel próbálták meg eltitkolni a megbízóik kilétét.

Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő szerint az eset „újonnan megmutatja a Hezbollah nemzetközi jelenlétének és kiterjedtségének mértékét”.

Szerző

Újabb segély Dél-Szudánnak

Az Egyesült Államok további 22 millió dollárral támogatja a dél-szudáni menekülteket, jelentették be Washingtonban.  Ezzel az összeggel együtt az ország összesen 456 millió dollár humanitárius segélyt biztosít azok számára, akik érintettek a konfliktusban. 

A zavargások december óta tartanak, és már több ezer életet követeltek, valamint több mint 1,3 millió ember volt kénytelen elmenekülni otthonából.   A segélyt különböző nemzetközi és társadalmi szervezetek fogják felhasználni, hogy étellel, tiszta vízzel és háztartási eszközökkel láthassák el az embereket, valamint hogy biztosítsák a nők és a gyermekek védelmét.

Szerző

30 éves idén a Bartók Szeminárium

Publikálás dátuma
2014.07.11. 07:51
A 70 éves Eötvös Pétert ünnepli a 30 éves fesztivál FOTÓ: K 2 PRESS
Ma kezdődik Szombathelyen a Nemzetközi Bartók Fesztivált, mely a közel fél évszázados történetű Bartók Szeminárium programját gazdagítja immár 30 éve. A kerek évforduló megünneplését a fesztivál történetének egyik legmeghatározóbb, és külföldön is az egyik legmagasabb presztízsű magyar komponista, a 70 éves Eötvös Péter születésnapjával kapcsolják össze.

A hagyományoknak megfelelően Bartók életműve adja a július 19-ig tartó fesztivál vázát, így A Kékszakállú herceg vára, A csodálatos mandarin szvit, szóló- és kamaraművek, és a "Bartók-Új zene" mottónak megfelelően új kortárs kompozíciók.

Eötvös Péternek két fontos zenekari darabját: a DoReMi hegedűversenyt és a The gliding of the eagle in the skies című művet (ez utóbbit magyarországi bemutatóként) tűzik műsorra, de előadásra kerül különleges kamara-operája, a Harakiri, kamara-darabjai (Cadenza, Two Poems to Polly, Dervistánc és levetítik a Paradise reloaded (Lilith) című operájának filmfelvételét, valamint egy új kortárs tánc-produkció készül a szerző zenéire a fesztivál megrendelésére.

Július 15-én nemzetközi zenetudományi konferenciára kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének "Lendület" Kutatócsoportjával közös szervezésben Eötvös Péter életművéről valamint a jubiláló szerző vezeti idén a szeminárium zeneszerzés mesterkurzusát.

A fesztivál első hétvégéjén sűrű programmal várják a fesztiválra látogatókat, melyen kamarakoncertek- és a fesztivál nyitókoncertje mellett népszerűbb programokra is sor kerül a Lanner Kvártett, az Amadinda Ütőegyüttes, illetve népzenei- és néptánc együttesek közreműködésével.

A fesztivál végére kerültek a hagyományos kurzuszáró hangversenyek, így a zeneszerzés mesterkurzus délutáni záróeseménye is, melyen a fiatalok által frissen komponált darabokat az Alter Ego Kamaraegyüttes szólaltatja meg, a fesztivál hivatalos zárókoncertjén pedig a karmester mesterkurzus résztvevői vezénylik a Savaria Szimfonikus Zenekart, illetve Bartók, Britten és Stravinsky műveit.

Szerző