Előzetesben marad a gyorséttermi lövöldöző S.Ábel

Előzetes letartóztatásban marad a bíróság pénteki határozata szerint az a férfi, aki a vád szerint még 2013 nyarán egy budapesti gyorsétteremben lövöldözni kezdett. A lőfegyverrel visszaéléssel és fegyveresen elkövetett garázdasággal vádolt S. Ábel továbbra is ártatlannak mondja magát.

A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) előtt álló S. Ábelt a Fővárosi Törvényszék 2013 májusában első fokon már két és fél év börtönbüntetésre ítélte - egy másik ügyben - emberölés előkészülete miatt. A szerint a vád szerint a joghallgató 2006 és 2010 között az Eötvös Loránd Tudományegyetemen több diáktársának megölésére készült. A múlt évi gyorséttermi lövöldözés ügyében a BKKB-n most tartottak első tárgyalási napot. A XI. és XXII. kerületi ügyészség szerint S. Ábel 2013. augusztus 15-én késő este egy engedély nélkül tartott, ismeretlen típusú lőfegyverrel előbb a XI. kerületi McDonalds bejárata előtt a levegőbe, majd a gyorsétterembe lépve kétszer az álmennyezetbe lőtt.

A vádirat szerint S. Ábel kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása riadalmat, megbotránkozást keltett az ott tartózkodókban, akik a lövések hallatán ijedten menekültek az étteremből. A vádlott nem sebesített meg senkit, a lövöldözés után távozott a helyszínről, a fegyvert azóta sem találták meg. S. Ábel és védői a tárgyaláson a vele szemben felsorolt bizonyítékokat igyekeztek sorra cáfolni. Érvelésük szerint a rendőrség szabálytalanul végezte az első helyszíni szemlét, ezért az onnan szerzett bizonyítékok nem használhatóak fel az eljárásban. Álláspontjuk szerint szabálytalan volt az is, hogy több tanút csak hónapokkal később hallgattak meg, amikor azok a médiában már többször is láthatták S. Ábel gyanúsított fényképét. A védelem szerint továbbá a rendőrök befolyásolták a tanúkat azzal, hogy már a helyszínen több olyan fényképet is mutattak a tanúknak, amelyeken S. Ábel szerepelt.

A bíróság a tárgyaláson több tanút is meghallgatott, köztük a gyorsétterem egyik vezetőjét, egy biztonsági őrt, valamint a lövöldözés idején ott tartózkodó vendégeket. Voltak, akik a lövöldözőben egyértelműen S. Ábelre ismerek, és voltak, akik bizonytalannak mutatkoztak, vagy több ponton módosították korábbi vallomásukat a vádlott személyleírásával kapcsolatban, például hogy volt-e rajta baseballsapka vagy szemüveg. Többségük arról számolt be, hogy amíg nem látták a férfi kezében a fegyvert, azt gondolták, petárdák durranhattak. Azt mondták, nagyon megijedtek a fegyveres láttán, többen kisebb pánikról számoltak be és arról, hogy voltak, akik az utcára szaladtak az étteremből. Egy akkor várandós nő azt mondta, ijesztő, fenyegető volt a lövöldöző férfi tekintete, akit most is egyértelműen felismert.

A nyomozás során nem találták meg a fegyvert, de azt a tanúk túlnyomó többsége hasonlóan - ezüstszínű, forgótáras, hosszú csövű pisztolynak - írta le, egyikük azt mondta, westernfilmekben látott olyat. Az előzetes letartóztatásban lévő S. Ábelt kéz- és lábbilincsben, vezetőszáron kísérték be a tárgyalásra, melynek végén a védők indítványozták a vádlott előzetes letartóztatásának megszüntetetését. A bíró azonban - az ügyészi indítvánnyal egyezően - elutasította a kényszerintézkedés feloldását, elsősorban arra hivatkozva, hogy továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye.

S. Ábel vádlott a Budai Központi Kerületi Bíróságon. MTI Fotó: Beliczay László

S. Ábel vádlott a Budai Központi Kerületi Bíróságon. MTI Fotó: Beliczay László

S. Ábel ekkor a tárgyalásvezető bíróra utalva azt a megjegyzést tette, hogy "így a Kassai (Viktor labdarúgó játékvezető) is levezetné a tárgyalást". A bíró rendreutasította a vádlottat, és arra hívta fel a figyelmét, hogy a következő hasonló megnyilvánulás esetén rendbírsággal sújtja, és nem vehet részt a tárgyaláson. A vádlott - immár a médiának címezve szavait - hallatlannak mondta azt, ahogy a magyar igazságszolgáltatás az előzetes letartóztatás kérdését kezeli, hozzáfűzve azt is: Amerikában minősített emberöléssel "vígan szabadlábon védekeznek".

A tárgyalás november 7-én folytatódik fegyverszakértők, tanúk meghallgatásával, valamint térfigyelő felvételek megtekintésével.

Szerző

Óvodabusz zuhant egy tóba, mindenki meghalt

Nyolc óvódás, két tanár és a buszsofőr meghalt, amikor a közép-kínai Hunan tartományban a gyerekeket épp hazaszállító kisbusz felborult, és egy tóba zuhant - jelentette a helyi hatóságok közlése alapján a kínai média.

A csütörtökön késő délután történt eset a tartományi székhelyhez, Csangsához közel történt, ritkán lakott területen. A baleset megtörténtéről a hatóságok későn értesültek, s a mentők csak péntekre virradóra tudták a kisbuszt az utasok holttestével kiemelni. A két kísérőt egy órával később találták meg. Az eddigi vizsgálat megállapította, hogy a járműben az engedélyezett nyolc helyett 11-en utaztak, a sofőrt, akinek nem volt elég vezetési gyakorlata, s az útvonalat nem ismerte eléggé, csak néhány napja alkalmazták - közölte a tartomány kormányzó-helyettese. 

Az elmúlt években több, gyerekeket szállító busz sok halálos áldozattal járó tragikus balesetéről számolt be a média Kínában. Amikor ezek száma két-három évvel ezelőtt megszaporodott, illetve kiderült, hogy egy szerencsétlenül járt kilencszemélyes óvodabuszba 62 gyereket és két felnőttet préseltek be, az akkori kormányfő maga is a helyzet radikális megváltoztatását ígérte.
Az oktatási tárca korábbi felmérése szerint az országban több mint 285 ezer iskolabuszt üzemeltetnek, túlnyomó többségüket az intézmények bérlik - gyakran a szülők bevonásával. A vidéki helyi kormányzatok és tanintézetek nagy része arra panaszkodik, hogy költségvetésük nem teszi lehetővé a buszok beszerzését és fenntartását.

Egyes hivatalos becslések szerint az összes járműnek alig 10 százaléka felel meg a központi szabványoknak.

Szerző

Csecsemőlopás - Soron kívüli vizsgálat az újszülöttosztályokon

Soron kívüli vizsgálatot rendelt el az újszülöttosztályokon az  egészségügyért felelős államtitkár. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkársága közleménye szerint Zombor Gábor csütörtökön rendelt el soron kívüli vizsgálatot a kórházak őrzés-védelmével, biztonsági rendszereinek működésével kapcsolatban, különös tekintettel az intézmények újszülöttosztályaira.

A dokumentum kitér arra: az államtitkár a közeljövőben személyesen is tájékozódik a kórházak biztonsági rendszereiről annak érdekében, hogy továbbra is maradéktalanul biztosított legyen a betegellátás zavartalansága.

Mint arról a Népszava is beszámolt, szerdán elvittek egy újszülöttet a szombathelyi Markusovszky Kórház szülészeti osztályáról. Az egynapos kislányt a rendőrök egy órán belül egészségesen megtalálták a városban, és a mentőszolgálat közreműködésével visszavitték a kórházba. A nyomozás során kiderült, hogy az újszülöttet egy 38 éves szombathelyi asszony és 31 éves unokaöccse vitte el a kórházból, azzal a szándékkal, hogy megtartsa. Azt egyelőre nem tudni, hogyan jutottak be a kórházba, és milyen körülmények között vették magukhoz a gyermeket.

Szerző