Előfizetés

Németország–Argentína: a 3. felvonás

Publikálás dátuma
2014.07.12. 07:58

Németország-Argentína, harmadik felvonás. A világbajnokságok történetében először fordul elő, hogy ugyanaz a két együttes harmadszor mérkőzzön meg a fináléban. 1986-ban a Diego Armando Maradona vezette dél-amerikai társulat emelhette magasba a trófeát, négy évvel később, Olaszországban a németek visszavágtak, s történetük harmadik vb-elsőségét ünnepelték meg. 24 év telt el azóta. Épp annyi, amennyit a brazilok és az olaszok a negyedik vb-sikerükre vártak…

A sors rendelte volna úgy, hogy a németek is kövessék a példájukat. Eljött a negyedik hódítás ideje? Akik a végzet erejét emlegetik, mint mondanak akkor Lionel Messiről? Akinek játéka éppoly varázslatos, mint a nagy elődé, az Isteni Diegóé? Messi a labdarúgás létező összes trófeáját megnyerte már. Klubszinten. A nemzeti együttessel azonban eleddig adós volt a jó szerepléssel.

"Ahhoz, hogy Maradonához és a futball többi nagyjához hasonlíthassanak, elengedhetetlen a vb-győzelem. Nekem még hiányzik a vb-cím" - mondta még a torna előtt Messi. Az argentin 10-es remekül kezdett Brazíliában, a csoportkörben négy gólt szerzett, azóta viszont nem csak hogy nem talált a kapuba, teljesítménye szembeszökően visszaesett, még azzal együtt is, hogy a svájciak ellen a győztes gól előkészítőjeként jeleskedett. David James korábbi angol válogatott kapus, az Eurosport televízió szakértőjeként azt mondta róla a hollandok elleni játékát látva: szerinte sérült. Enerváltan mozgott, pontatlan volt, cselei sem jöttek be. Az okokról az édesapja szolgált magyarázattal: "Úgy érzi, mintha a lábai egyenként 100 kilósak lennének. A feszített tempó, a szoros őrizet és a felelősség, ami a vállát nyomja, megtette a hatását" - panaszkodott Jorge Messi.

A dél-amerikai egylet a hollandok elleni elődöntőben, előtte pedig a svájciakkal vívott nyolcaddöntős találkozón egyaránt 120 percig futballozott. A zsenik valódi ismérve azonban éppen az, hogy a legnehezebb helyzeteken is képesek felülkerekedni. Neki elég lehet egyetlen megoldás, egy szabadrúgás, egy tökéletes kiugratás.

"Megvan az ellenszerünk, miként semlegesítsük" - mondta róla Joachim Löw segítője. Hans-Dieter Flick persze részleteket nem árult el, ám magabiztos kijelentése dacára nyilván ő is jobban örül, hogy nem egy csúcsformában lévő Messire kell készülniük.
Minél tovább vizsgáljuk a vasárnap ránk váró találkozót, annál többször mutatja meg magát a sorsszerűség. Ott van mindjárt a tény, hogy Messit és az argentinokat a legutóbbi két vb-n épp a németek ütötték ki, 2006-ban a kispadról szemlélte, ahogy társai elbukják a büntetőpárbajt, Dél-Afrikában azonban részese volt annak a súlyos csapásnak, amit Maradona öngyilkos taktikája nyomán elszenvedtek (4-0). És most megint a németek vannak Messiék útjában!
Ám ez az argentin egylet nem Messiből áll. És nem csak Agüeróból, Higuaínból. Olyannyira nem, hogy Alejandro Sabella alaposan megszilárdította a védvonalakat, az elhárítás az elsődleges! Az óvatos szemlélet szerdán tökéletesen megmutatkozott. S végül sikerre vezetett.

Csakhogy az ellenfél éppenséggel az a német válogatott, amely a 32-es mezőnyből csaknem egyedüliként bátorkodik letámadni, a labdát azonnal visszaszerezni, a rivális hátsó alakzatát nyomás alá helyezve hibákat kikényszeríteni. Ha nem így játszik a Nationalelf, nem tud 3 perc alatt 3 gólt hinteni a braziloknak.

"Nem szabad, hogy a 7-1 elbizakodottá tegyen bennünket - hangoztatták Lahmék a történelmi győzelem után. - Az önbizalom jó dolog, csak megárt, ha túl sok van belőle, nem gondolhatjuk, hogy minden meccsünket ilyen különbséggel nyerjük majd meg."
"A Nationalelf nagy csapat. Ami a brazilokkal történt, az bármelyik egylettel előfordulhat" - mondta ugyanakkor Sergio Agüero. Az argentinok támadója hozzátette, szerinte segíthet nekik, hogy a németek esélyesebbnek tűnnek.

Klose - aki a jelnlegi garnitúra egyetlen tagjaként játszott már vb-döntőben (2002-ben, amikor a brazilok 2-0-ra nyertek) s aki a német válogatott győzelmével újabb rekordot dönthet: ez esetben 17. győztes vb-meccsén lesz túl, amivel megelőzi a brazil Cafut - mindeközben kijelentette: "Tudom, milyen egy világbajnoki döntőt elbukni. Nem szeretném még egyszer átélni."
Mats Hummels is arra hívta fel a figyelmet, hogy a brazil-meccset el kell felejteni, egyúttal nem megsemmisíteni, megalázni kell az ellenfelet, hanem legyőzni. "És ehhez hideg fejre van szükség" - tette hozzá a védő.
A világbajnokság a világ legboldogabb és legfájdalmasabb pillanataival vasárnap este véget ér. Akkor már tudni fogjuk, hogy a sors kit emel fel, és kit taszít le.
Nehéz, de csodálatos percek várnak ránk.