Előfizetés

Ezer program a Művészetek Völgyében

Csaknem ezer program közül válogathatnak a Művészetek Völgyének idei látogatói július 25-től tíz napon át Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön - mondta el a fesztiváligazgató.

Márta István hozzátette: immár 24. alkalommal ad otthont a völgy a fesztiválnak, amely 53 helyszínen 1500 fellépővel várja az érdeklődőket. A több száz éves települések különleges közösségi térré alakulnak át: kézművesek, tíz napig a közönséggel és a helyi lakosokkal együtt élő művészek, zenészek veszik birtokba a máskor csendes Balaton-felvidéki falvak utcácskáit, tereit, udvarait.

Kapolcson a már megszokott helyszínek és előadók mellett - mint a Palya-udvar, a Kapolcsi Hobo Klub, a Kaláka Versudvar vagy a hagyományőrzőket összefogó Muharay Szövetség - számos új fellépővel, programmal és helyszínnel bővül idén a kínálat. Ilyen például Harcsa Veronika saját udvara, a Fonó együttes FolkUdvara, a hazai start-up közösségeket bemutató Design Terminál udvar és az ifjúsági darabokat és amatőr társulatokat bemutató Színház Színpad - mondta a fesztiváligazgató.
Márta István hozzátette: 60 település mutatkozik be az Éltető Völgy programsorozat keretén belül, a helyi kulturális értékeket a taliándörögdi Ősök Háza vonultatja fel, a Kék abrosz mozgalom pedig több kapolcsi porta összefogásának köszönhetően a gasztronómia lokális értékeit mutatja meg.

Hozzáfűzte: a hajnalig tartó koncertek, a tánc, a színházi és könyvbemutatók mellett játszóházak, filmvetítések, zenés erdei séták, képző- és iparművészeti kiállítások egész sora várja a látogatókat.
Márta István kiemelte: Vigántpetend határában, Csórompusztán ismét letáborozik a Hello Wood nemzetközi építésztalálkozó fiatalokból álló alkotóközössége, akik a fesztivál ideje alatt született munkáikat ki is állítják.
Az eddigi tapasztalatok alapján idén csaknem 100 ezer látogatóra lehet számítani a Művészetek Völgyében - tette hozzá a fesztiváligazgató.

Devizahitelek - Pert fontolgat az FHB

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. pénteken bejelentette, hogy szándékában áll az egyoldalú szerződésmódosítást tartalmazó szerződési feltételek tisztességének bizonyítása érdekében pert indítani.

A pénzintézet a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte: alkotmányjogi és bankszakmai szempontból aggályosnak tartja az Országgyűlés által július 4-én elfogadott, a devizahitelekkel kapcsolatos törvényt, és ha a jogszabály változatlan tartalommal hatályba lép, jogorvoslati lehetőséget keres.

A közleményben hangsúlyozzák: a bank fenntartja azt az álláspontját, miszerint a kölcsönkérelem feldolgozása, a kölcsönszerződés megkötése, majd a kölcsön folyósítása, nyilvántartása és kezelése során a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseinek, a magatartáskódexnek, valamint a mindenkor hatályos egyéb fogyasztóvédelmi jogszabályoknak, felügyeleti ajánlásoknak megfelelően, az illetékes felügyeleti szervek által ellenőrzötten járt el.

Ennek megfelelően szerződéseik érvényesek, azok rendelkezései pedig tisztességesek - szögezik le.
Az előzetes becslések alapján az árfolyamrés alkalmazásának semmissége következtében az FHB-csoportnak várhatóan mintegy 4,5 milliárd forint visszatérítési kötelezettsége keletkezik, amelyre a csoport a második negyedévben céltartalékot képzett.

Az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességességére vonatkozó törvényi rendelkezés hatása 12-15 milliárd forintra becsülhető, a végső összeg az elszámolás módjától, az elévülésre vonatkozó jogszabályi rendelkezések értelmezésétől függően ettől eltérhet. A bank ezzel az összeggel kapcsolatosan kíván élni a jogorvoslati lehetőséggel.
Az elfogadott jogszabály miatt várható veszteségek elszámolása nem veszélyezteti a bankcsoport tőkekövetelményének teljesítését - olvasható a közleményben.

Nagyanyjára támadt, mert nem kapott pénzt

Rátámadt 78 éves nagyanyjára egy fiatal férfi Mosonmagyaróváron, mert nem kapott tőle pénzt. A rendőröket a férfi apja hívta ki, a fiatalembert előállították.

A rendőrség ügyeletére pénteken éjjel családi veszekedésről tettek bejelentést. A mosonmagyaróvári házban a 78 éves asszony fiával és unokájával él együtt. Az intézkedőknek a helyszínen elmondta, délután unokája kétezer forintot kért tőle, hogy a boltban italt vásároljon magának. Később barátjával visszatért a házba és a szobában italoztak. Mikor elfogyott az alkohol, az idős asszony megtagadta, hogy pénzt adjon neki.

A 24 éves férfi erre kiabálni, szitkozódni kezdett és azzal fenyegette az asszonyt, hogy megöli. A nagymama a dühöngő elől megpróbált kitérni, de a fiatalember felkapott egy széket és felé, a falnak dobta. Mikor a támadót barátjának sikerült lefognia, az asszony az udvarra menekült és elbújt a garázsban.

Az időközben hazaérkező apa agresszív fia megfékezésére hívta ki a rendőröket. A 46 éves férfi az egyenruhásoknak elmondta, fia két éve rettegésben tartja őt és édesanyját, tör-zúz a lakásban és bántalmazza őket. A 24 éves férfit a előállították, a Mosonmagyaróvári Járásbíróság 45 napra elrendelte vele szemben a megelőző távoltartást.