Előfizetés

Ferenc pápa: botot használok a pedofil papok ellen

Publikálás dátuma
2014.07.13. 13:14
Ferenc pápa. FOTÓ: Getty Images, Franco Origlia
Az egyházat lepraként fertőző pedofíliáról, a papi nőtlenségről és az olaszországi maffiával szembeni egyházi fellépésről beszélt Ferenc pápa a La Repubblica című olasz balközép napilapban vasárnap megjelent interjúban. Közölte: bottal lép fel a pedofil papokkal szemben.

Egy gyermek megrontása "a legborzalmasabb és legmocskosabb, amit csak el lehet képzelni" - hangoztatta a katolikus egyházfő a beszélgetésben, amelyet Eugenio Scalfarival, a La Repubblica volt főszerkesztőjével folytatott.
Ferenc pápa elmondta, hogy ismerete szerint a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélés nagy része családi vagy baráti környezetben történik.

"Megbízható adatok az egyházon belüli pedofíliát két százalékra értékelik. Ennek az adatnak meg kellene nyugtatnia, de bevallom, egyáltalán nem nyugtat meg. Ellenkezőleg, nagyon súlyosnak találom. Két százalék a pedofil pap, közöttük van püspök és bíboros is. És még ennél is többen vannak, akik tudnak róla, de hallgatnak, büntetnek anélkül, hogy felfednék az okát. Én ezt a helyzetet fenntarthatatlannak tartom, és szándékomban áll a megkívánt szigorúsággal fellépni ellene" - jelentette ki Ferenc pápa azután, hogy július 7-én a papi pedofília hat áldozatával találkozott a Vatikánban. Ekkor az egyházfő bocsánatot kért az áldozatoktól és családjaiktól, azt hangsúlyozva, hogy ezeknek a papoknak nincsen helyük az egyházban.
A La Repubblicának Ferenc pápa most úgy fogalmazott, hogy "a pedofília leprája megfertőzi az egyházat is... Mint Krisztus, bottal lépek fel a pedofil papokkal szemben."

A papi cölibátusra vonatkozó kérdésre Ferenc pápa azt válaszolta, hogy a papi nőtlenséget a 10. században vezették be, "...a probléma fennáll, de nem nagy súlyú. Idő kell hozzá, de vannak megoldások, és meg fogom ezeket találni."
Ferenc pápa az interjúban kitért az olaszországi szervezett bűnözésre is. A pápa június 21-i calabriai látogatása során kiátkozta az egyházból a maffia tagjait. Ezután az olasz bűnszervezetek börtönben levő tagjai megtagadták a misére járást. A dél-olaszországi vallási körmeneteket pedig továbbra is a maffia szervezi.

Az egyházfő a maffiózók "rendszeresen templomba járó" édesanyjaihoz, feleségeihez és más nőrokonaihoz intézte a kérdést: "Ezek az asszonyok azt hiszik, hogy az Úr megbocsátja a gaztetteket?"
Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az egyház nem hagy fel a maffiával szembeni küzdelemmel akkor sem, ha "egyes papok szemet hunynak felette, és gyenge a szervezett bűnözéssel szembeni polgári bejelentés is".
Ez a harmadik alkalom, hogy Ferenc pápa az olasz balközép napilapnak adott interjút tavaly szeptember és október után.

Átlőttek Ukrajnából orosz területre

Családi ház kertjébe csapódott egy, a feltételezések szerint Ukrajna területéről kilőtt lövedék a dél-oroszországi Rosztovi területen vasárnap. Egy ember meghalt, sebesültek is vannak.

Az eset az Ukrajnával határos orosz területen lévő Donyeck városban történt. Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottságnak a helyszínen dolgozó szakemberei megerősítették a lövedék becsapódását.
A Rosszija 24 állami hírtelevízió tudósítójának jelentése szerint két ember megsebesült a lövedék becsapódásakor.

Elfogták a tizenévesekből álló rablóbandát

Elfogták a rendőrök azt a négy, 14 és 17 év közötti fiatalt, akiik megtámadtak és kiraboltak egy idős férfit sajókazai otthonában. A súlyosan bántalmazott áldozatra a rablótámadás másnapján találtak rá.

Csütörtökön éjjel tört rá négy tizenéves egy idős férfira Sajókazán. Egyikük az utcán őrködött, míg társai behatoltak az áldozat házába, ahol értékek után kezdtek kutatni. A zajra felkelt házigazdát megverték, az idős férfi súlyos sérülést szenvedett. Álduzatukat a támadók bezárták az egyik szobába, majd zsákmányukkal - egy mobiltelefonnal és egy horgászfelszereléssel - elmenekültek. A kirabolt férfira másnap este talált rá egy arra járó, a betört ablakon betekintő fiatalember.

A kazincbarcikai nyomozók 24 órán belül azonosították, s elfogták a rablóbanda tagjait. A helybeli fiatalkorú gyanúsítottakat kihallgatásuk után őrizetbe vették, s kezdeményezték előzetes letartóztatásukat.