Előfizetés

Büntethetik a drogos kismamákat

Vádat emeltek Tennessee államban egy kismama ellen, mivel terhessége alatt kábítószert, metamfetamint fogyasztott. A 26 éves Mallory Loyolát múlt héten tartóztatták le, azt követően, hogy szervezetében és a megszületett gyermek szervezetében is kimutatták a drogot.

Ez az első alkalom, hogy egy új törvény értelmében pert indítanak egy függő kismama ellen a magzat veszélyeztetése miatt. Az új rendelkezés ebben a hónapban lépett életbe. Loyolát 2000 dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték, s lehetősége lesz rá, hogy bekapcsoljon egy drogelvonó programba.

Emberi jogi szervezetek bírálják az új törvényt, mivel attól tartanak, hogy a terhes nők nem mernek majd orvosi segítséget kérni, hogy lejöjjenek a drogról. „Azzal, hogy az egészséges terhességek támogatása helyett a várandós nőket bünteti a törvény, tovább súlyosbítja az alkohol- és drogfüggőséggel küzdő nők helyzetét” – mutatott rá Thomas Castelli, az ACLU helyi szervezetének jogásza.

A Fehér Ház áprilisban, amikor Bill Haslam kormányzó aláírta a törvényt, elhatárolódott a rendelkezésről. Michael Botticelli, a Fehér Ház drogpolitikájának irányítója közölte: a szövetségi kormány nem akarja kriminalizálni a terhes nőket. „Sokkal hatékonyabb, ha gyógyítunk, mint ha büntetéseket rovunk ki” – mutatott rá Obama drogcárja.

Változást ígér a spanyol szocialisták új vezetője

Változást ígért győzelmi beszédében Pedro Sánchez madridi képviselő, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) új főtitkára. A 42 éves, jóképű közgazdász professzor a voksok 48,7 százalékát szerezte meg (56 ezer szavazat) a pártaktivisták vasárnapi szavazásán. A baszk Eduardo Madina második helyre futott be, 36,14 százalékkal (41 ezer szavazat), a balos platform, a Szocialista Baloldal jelöltje, José Antonio Pérez Tapias professzor a szavazatok 15,13 százalékát kapta (17 ezer szavazat). A PSOE 197 ezer aktivistája közül mintegy 130 ezer nyilvánított véleményt.

Eduardo Madina twitteren már vasárnap este gratulált vetélytársának a „történelmi” szavazáson aratott győzelemhez. A PSOE tagsága első alkalommal választott titkos szavazással főtitkárt. Sánchez indult eleve a legjobb esélyekkel, mivel mögötte állt a legnagyobb spanyolországi tagszervezet, az andalúziai, s a hírek szerint őt támogatták a PSOE „bárói”, helyi potentátjai és a párt történelmi vezetői, noha nyilvánosan egyikük sem állt ki a madridi jelölt mellett. Sánchez összesen 12 tartományban, még Baszkföldön is nyert, baszk vetélytársa Katalóniában és még három tartományban kapott többséget. A két afrikai spanyol enklávéban megoszlottak a szavazatok, Ceuta Madina, Melilla Pedro Sánchez mellett tette le a voksot a madridi El País beszámolója szerint. Lapjelentések szerint Madina visszafogott személyisége miatt szorult a második helyre.

Pedro Sánchez a kampány során újoncnak állította be magát a politikában, eddig a párt második vonalában dolgozott, s ahogy két vetélytársa, ő is a jelenleg ellenzékben lévő PSOE megújítását ígérte. Az új főtitkárt, aki a 63 éves veterán szocialista vezető, Alfredo Pérez Rubalcaba helyébe lép, a párt július végi rendkívüli kongresszusán iktatják be. A PSOE új vezetője ígéretet tett rá, hogy idén novemberben nyílt előválasztáson döntik el, kit indítsanak a szocialisták miniszterelnök-jelöltként a 2015-ben esedékes következő parlamenti választáson. Sánchez nyilván pályázik, noha a pártban vannak, akik a főtitkári és a kormányfői poszt szétválasztását szorgalmaznák.
A legnagyobb spanyolországi ellenzéki párt komoly ellenfelet talált az elégedetlen fiatalok populista mozgalmában, a Podemos az EP-választáson mindkét nagy tömörüléstől, a kormányzó Néppárttól és a PSOE-től is hódított el szavazatokat. Kérdés, hogy a fotogén, de vezetőként még nemigen bizonyított új főtitkár meg tudja-e szólítani a hagyományos politikai erőkből kiábrándult választókat. Sánchez változást ígért a pártban és változást Spanyolországban. Mint mondta, megválasztása a vég kezdetét jelenti a néppárti Mariano Rajoy számára. Pérez Rubalcaba utódát üdvözölve hangsúlyozta, mostantól a PSOE tagsága száz százalékban támogatja az új főtitkárt.

Fegyveresek támadtak a maláj üdülőhelyen

Egy rendőrt lelőttek, és egy másikat túszul ejtettek, amikor nyolc fegyveres támadást intézett egy üdülőhelyen Sabahban, a Borneó szigetén fekvő két maláj állam egyikében, ahol nem ritkák az ilyen incidensek.

A támadás célja feltehetőleg vagy a túszejtés volt, vagy a rendőröket vették célkeresztbe, reagálva a szigeten nemrégiben megemelt rendőri jelenlétre, valamint a biztonsági intézkedésekre, amelyek megnehezítik a helybéli emberrabló csoportok tevékenységét.

A túszejtők csónakkal a Fülöp-szigetek irányába távoztak, kilétük ismeretlen, de a korábbi hasonló eseteket az Abu Szajaf terrorszervezetnek tulajdonították, amely kapcsolatba hozhatók az al-Kaidával, és gyakran hajt végre hasonló akciókat váltságdíj reményében.  Április óta ez a negyedik sikeres túszejtés Sabahban.