Csípnek? - Nagyobb területen irtják a szúnyogokat

A korábbi terchez képest nagyobb területen zajlik szúnyoggyérítés az országban. Hétfőtől vasárnapig összesen több mint 130 ezer hektáron írtják a kellemetlen rovarokat - tudta meg a HavariaPress.

A korábban közzétett tervhez képest nagyobb területen zajlik szúnyoggyérítés a héten a központi program keretén belül. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a módosulás részben az időjárásnak tudható be, de a repülési engedélyek megadása is befolyásolja a heti munkát. Hétfőtől vasárnapig összesen több mint 130 ezer hektáron kezelik a kellemetlen rovarokat.

Légi kémiai védekezés csaknem 77 és félezer hektáron zajlik, a földi, melegködös eljárással kezelt terület nagysága változatlan, a pénteken közzétett 50,5 ezer hektáron dolgoznak majd a szakemberek. Három megyében és a győri kistérségben csak légi, Baranya és Somogy megyében, valamint Mosonmagyaróvár térségében pedig kizárólag földi kémiai gyérítés lesz, Budapesten földi és légi kezelést egyaránt végeznek.

Az előzetesen tervezetthez képest biológiai gyérítés is lesz összesen 2100 hektáron, Budapesten, illetve a győri és a mosonmagyaróvári térségben.

Szerző
Témák
szúnyog irtás

A bloggerek nem hisznek a szlovjanszki menekült rémtörténetében

Orosz és ukrán bloggerek nem hisznek annak az ukrán asszonynak, aki a Pervij kanal orosz állami televízióban egy szlovjaszki felkelő feleségének és kisfiának nyilvános kivégzéséről beszélt a hét végén - írta a BBC orosz nyelvű hírportálja hétfőn.

Galina Pisnyak arról beszélt a tévé szombat esti híradójában levetített interjúban, hogy a szeme láttára kínoztak halálra egy hete Szlovjanszkban az ukrán fegyveresek egy 3 éves kisfiút és édesanyját. Az internetes közösségi oldalak használói ugyanakkor nem találtak semmilyen bizonyítékot arra, hogy a szörnyű eset megtörtént volna. A bloggerek kiderítették, hogy Alekszandr Dugin orosz politológusnak a Facebookon még a múlt héten közölt hasonló írása szolgálhatott a rémtörténet alapjául. Dugin, aki a Moszkvai Állami Egyetem (MGU) professzora, azt írta, hogy az ukrán hadsereg által a szakadároktól több mint egy hete visszafoglalt kelet-ukrajnai Szlovjanszkban népirtás folyik. Az orosz egyetemi tanár egy felkelő hatéves gyermekének a "hirdetőtáblára való szögezéséről", valamint egy nő és egy férfi megkínzásáról, harckocsihoz való kötözéséről írt a múlt kedden. 

A bloggerek arra is felhívták a figyelmet, hogy az orosz állami tévében szereplő asszony Facebook-oldalán Donyecket jelölte meg lakóhelyéül, nem pedig Szlovjanszkot, holott a tévében ez utóbbit nevezte meg. A dél-oroszországi Rosztovi területen lévő menekülttáborban adott interjú során a nő azt állította, hogy Szlovjanszkból érkezett. Az is kiderült, hogy Szlovjanszkban nem Leninről nevezték el a főteret, holott az asszony ezt mondta. A bloggerek azt is megtudták, hogy Galina Pisnyak férje az ukrán vezetés által feloszlatott Berkut nevű karhatalmi egységnél szolgált korábban.

Jevgenyij Feldman, a Novaja Gazeta orosz ellenzéki lap fotóriportere megkérdezte a szlovjanszkiakat, hogy hallottak-e az ukrán nő által leírt szörnyűségekről, de semmilyen hasonló esetről nem tudtak. A Pervij kanal televízió képviselői nem adtak magyarázatot a szombati interjúban elhangzottakra. Az ukrán válság kezdete óta az országos sugárzású orosz és ukrán televíziók néhányszor már közreadtak olyan riportokat, amelyek valóságalapja megkérdőjelezhető volt. A múlt héten például több jelentős orosz sajtóorgánum közzétett egy történetet egy állítólagos felkelőről, Alekszandr Szkrjabinról, aki gránáttal robbantotta fel magát egy páncélos alatt. Mint később kiderült, a férfi már három éve halott.

Az 1+1 ukrán televízió júniusban orosz T-72-es páncélosokat a World of Tanks népszerű videojátékból vett felvételről mutatta be. A Rosszija 1 állami televíziós csatorna és a Gazprom tévéje, az NTV egy Andrej Pethovij nevű férfit hol az Ukrajna föderalizációját támogató emberként, hol a Viktor Janukovics volt ukrán elnök hatalmát megdöntő kijevi tüntetők zsoldosaként tüntette fel. Márciusban a Pervij kanal az Oroszországba érkező ukrán menekültekről szóló riportban Lengyelországba érkező ukrán menekültekről készített felvételt mutatott be.

Szerző

Az Emirates járatot indít Budapestre

Az Emirates Airline menetrend szerinti járatot indít Budapest és Dubai között idén ősszel. A vonalon nagy befogadóképességű, széles törzsű Airbus A330-as repülőgépek közlekednek majd,  így két osztályon 278 ülőhelyet kínálva hetente összesen akár 3892 utast képesek szállítani Budapest és Dubai között.

Az Emirates a világ negyedik legnagyobb légitársasága, bázis-repülőtere az Egyesült Arab Emírségek fővárosában található Dubai International Airport. A Közel-Kelet vezető légitársasága 224 repülőgépből álló flottát üzemeltet, amely kizárólag széles törzsű légi-járművekből áll (Boeing 777, Airbus A330, Airbus A340, és Airbus A380), és világszerte 143 városba közlekedik. A tavaly 44,5 millió utast szállító Emirates “Az év légitársasága” címet is elnyerte a SkyTrax légiközlekedési tanácsadó vállalat értékelése szerint.

Az illetékes magyar és dubai légiközlekedési szakemberek évek óta dolgoznak az új járat beindításán, abból a feltételezésből kiindulva, hogy jelentős lehet a kereslet a Dubai - Budapest közvetlen járatra, illetve a dubai átszállással elérhetővé váló közel-keleti, ázsiai, afrikai, és csendes-óceáni úticélokra. A Budapestről induló utasok egyetlen dubai átszállással el tudnak érni olyan népszerű helyeket, mint a thaiföldi Phuket, illetve olyan üzleti célpontokat, mint Peking, Szöul, Tajpej, Tokió, vagy Sydney.

Szerző