Módosítják a költségvetést - Hivatalosan is nő a hiány

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtotta az idei  költségvetés módosításra vonatkozó indítványt az Országgyűlésnek hétfőn, a javaslat az államháztartás központi alrendszerének kiadási főösszegét és hiányát 152 milliárd forinttal megemeli az energiaszektorban vállalt állami szerepvállalás növelésének finanszírozása érdekében.

A parlament honlapján olvasható indoklás szerint a javaslatban foglalt tranzakciók megvalósítása – a jelenlegi ismeretek szerint – nem érinti a 2,9 százalékos uniós módszertan szerinti hiánycél tarthatóságát.

Az Antenna Hungária Zrt., a Magyar Gáz Tranzit Zrt. állami tulajdonba vétele, az AVE Magyarország Kft. és a Főgáz Zrt. megvásárlásának tőkeemelés útján történő finanszírozása együttesen 152 milliárd forint összegű kiadási előirányzat megteremtését igénylik - olvasható a módosító javaslat indoklásában.

A Nemzeti Energiastratégia alapján döntő fontosságú a korábbi években feladott állami pozíciók újraépítése. A stratégia céljai – köztük különösen a fogyasztók megfizethető energiaellátásának biztosítása – indokolttá teszik az állami szerepvállalás megerősítését.

Ebben a megkezdett folyamat következő lépéseként kerül sor a Főgáz Zrt. magánkézben lévő 49,83 százalékos részesedésének megvásárlására az RWE Gas International B .V.-től. A cégvásárlást az energiaszektorban működő legfontosabb többségi állami tulajdonú társaság, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. hajtja végre. Ezt követően kerülhet sor a Főgáz Zrt. többségi tulajdonának megvásárlására a Fővárosi Önkormányzattól - magyarázza az indítvány indoklása.
Az Antenna Hungária visszavásárlását az indoklás azzal magyarázza, hogy a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiának megfelelően azzal ismét állami tulajdonba kerül a nemzetstratégiai szempontból is jelentős országos műsorszórás, illetve szétosztás.

Az AVE Magyarország cégcsoport megvásárlásával a tavaly állami kézbe került Remondis Magyarország Kft ., jelenlegi nevén Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató bővíti tevékenységi körét és szolgáltatási területét.

A Költségvetési Tanács (KT) már a múlt hónapban megvizsgálta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetést módosító tervezetét amely GDP-arányosan 0,5 százalékponttal növelné a büdzsé pénzforgalmi hiányát a kiadások 152 milliárd forintos emelésével. A KT - az NGM véleményével ellentétben - nem zárta ki annak kockázatát, hogy a tranzakciók egy része az ESA-hiányt (az uniós módszertan szerint számított államháztartási deficitet) is növelni fogja.

A KT véleménye szerint a törvénytervezetben szereplő kiadások a pénzforgalmi hiánnyal együtt a bruttó államadósságot is közvetlenül érintik, és a részesedés-vásárlások összegével növelik azt. Az államadósság-ráta Alaptörvényben előírt csökkenése így 2014-ben várhatóan csak minimális lehet, növekvő teljesülési kockázatokkal - volt olvasható a tanács véleményében.

Szerző

"A rendőrség nem diszkriminál"

Vallás, bőrszín, nem, faji hovatartozás alapján a rendőr nem diszkriminálhat és nem is diszkriminál - jelentette ki Papp Károly országos rendőrfőkapitány.

A főkapitányt és Pintér Sándor belügyminisztert egy más témában tartott sajtótájékoztatón arról kérdezték, létezik-e az a gyakorlat, amiről több hír és videó is született, hogy a rendőrök apróbb szabálytalanságok miatt büntettek meg romákat, míg másokat ugyanazért nem.

Pintér Sándor belügyminiszter azt mondta, meggyőződése szerint a jelenség "nem gyakorlat". A rendőröket a jogszabályok irányítják, a jogszabályokat pedig nem a rendőrség állapítja meg, hanem a parlament dönti el, mi kerüljön bele a szabálysértési törvénybe - tette hozzá, rámutatva: ennek a szabálysértési törvénynek az ellenőrzését végzik a rendőrök a közutakon, ennek megfelelően intézkednek. Reméli - fűzte hozzá -, "másféle intézkedés nincs".
A belügyminiszter hangsúlyozta: egyértelmű, hogy a rendőrök nem öltözködés, hovatartozás alapján ítélik meg a szabálysértést, hanem a törvény alapján.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány azt emelte ki, minden egyes rendőri intézkedést egyedileg kell megvizsgálni. Jelezte: a jogorvoslati rendszer minden intézkedés alá vont állampolgárnak széles lehetőséget ad, hogy a rendőri intézkedéssel kapcsolatos kifogásait megtegye.
Nincs diszkrimináció, tehát vallás, bőrszín, nem, faji hovatartozás alapján a rendőr nem diszkriminálhat és nem is diszkriminál - szögezte le.
A főkapitány azt is mondta, meggyőződése szerint a rendőri intézkedéseknek emberségeseknek kell lenniük.

Szerző

Csípnek? - Nagyobb területen irtják a szúnyogokat

A korábbi terchez képest nagyobb területen zajlik szúnyoggyérítés az országban. Hétfőtől vasárnapig összesen több mint 130 ezer hektáron írtják a kellemetlen rovarokat - tudta meg a HavariaPress.

A korábban közzétett tervhez képest nagyobb területen zajlik szúnyoggyérítés a héten a központi program keretén belül. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a módosulás részben az időjárásnak tudható be, de a repülési engedélyek megadása is befolyásolja a heti munkát. Hétfőtől vasárnapig összesen több mint 130 ezer hektáron kezelik a kellemetlen rovarokat.

Légi kémiai védekezés csaknem 77 és félezer hektáron zajlik, a földi, melegködös eljárással kezelt terület nagysága változatlan, a pénteken közzétett 50,5 ezer hektáron dolgoznak majd a szakemberek. Három megyében és a győri kistérségben csak légi, Baranya és Somogy megyében, valamint Mosonmagyaróvár térségében pedig kizárólag földi kémiai gyérítés lesz, Budapesten földi és légi kezelést egyaránt végeznek.

Az előzetesen tervezetthez képest biológiai gyérítés is lesz összesen 2100 hektáron, Budapesten, illetve a győri és a mosonmagyaróvári térségben.

Szerző
Témák
szúnyog irtás