Előfizetés

Győzött a precizitás...

V. T. R.
Publikálás dátuma
2014.07.15. 07:54
Németország a csúcson: a 2004 óta tartó tudatos munkának vb-cím lett az eredménye FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/POOL
Németország sikerével a vitathatatlanul a torna legjobb csapata nyerte a brazíliai világbajnokságot. Nem egyetlen sztárra hagyatkozott, minden elemében, akárcsak a pályán, kiegyensúlyozott volt. Joachim Löw szövetségi kapitány szerint egy tornán nem lehet folyamatosan kimagaslóan játszani, de ők a nehézségeken is túllendültek. Lionel Messi, meglehet, soha nem lesz világbajnok, de ahogy a posztjáról távozó Alejandro Sabella is leszögezte: ettől ő még a valaha volt legkiválóbb labdarúgók egyike.

A németek lába előtt a világ

A világsajtó egyöntetűen jogosnak tarja Joachim Löw válogatottjának vb-sikerét. A szabályt erősítendő kivételt, természetesen, az argentinok képezik.
Németország

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Csodálatos siker, de nem csoda, hanem az alaposan megtervezett és szigorú pontossággal elvégzett munka gyümölcse.

Spiegel: Klinsmann és az őt a szövetségi kapitányi tisztségben 2006-ban váltó Löw összesen öt nagy tornát készített elő ugyanazzal az állhatatossággal és alapossággal. A 2006-os vb-n a válogatott még nyers, vad és csiszolatlan volt, Dél-Afrikában már felnőtt, de nem elég érett a végső győzelemhez. Az idei vb-n viszont a Löw-korszak legjobb csapata küzdött, egy taktikailag rugalmas, fizikailag robosztus, technikailag briliáns labdarúgókból álló együttes, amelynek játéka domináns, erőteljes, közvetlen, és ha kell, akkor türelmes. Megérdemelten szerzett világbajnoki címet.

Süddeutsche Zeitung: A német válogatott a döntőben a "Jogi bonito", vagyis a Joachim Löw-féle szép labdarúgás elképzelését igyekezett megvalósítani. Nem hajolt meg a gránit keménységű argentin védelem előtt, és ugyan nem sikerült mindig megtartani az ellenőrzést a Lionel Messi vezette villámkontrák felett, de végig a kezében tartotta az est dramaturgiáját. Hogy a német mezre felkerülhet a negyedik csillag, az a szövetségi kapitány érdeme.

Bild: A győzelem a csapat, az edző és a szurkolók közös sikere. A válogatottból nem lehet egyetlen nevet kiemelni, hiszen egyszer Müller, másszor Neuer, aztán Hummels, a végén pedig Götze volt lehengerlő, Joachim Löw pedig bejutott a vb-győzelmet szerző német szövetségi kapitányok sorába, Sepp Herberger, Helmut Schön és Franz Beckenbauer mellé. A győzelem azonban azoké a millióké is, akik végig támogatták a Nationalelfet. Világbajnokok vagyunk! De jól is hangzik ez...

Argentína
Olé: Rizzoli ellopta a vb-aranyat, hiszen nem állította ki Manuel Neuert, amikor ütközött Gonzalo Higuaínnal, továbbá nem adott az esetért tizenegyest. Szerintünk ez megbocsáthatatlan bűn, hiszen a német kapus letarolta ellenfelét, miközben "kereste" a labdát.

Anglia
The Times: Csúnya játék vezetett odáig, hogy végül a szépség győzzön.

Olaszország
Corriere dello Sport: Németország lábai előtt a világ

Franciaország
L'Équipe: Monumentális.

Spanyolország
Marca: Mindig Németország.
As: Götze másolta Iniestát.

Szamba, számok

0 gólt szerzett az argentin válogatott a vb-menetelése utolsó 5 órája és 22 perce során (utoljára a belgák elleni negyeddöntő 8. percében volt eredményes).

1. cserejátékosként döntötte el a döntőt Mario Göte: korábban egyetlen játékos sem tudott győztes gólt szerezni a fináléban.

1. olyan játékosként nyert vb-t Toni Kroos, aki az egykori Kelet-Németország területén született.

3 gólt szerzett csereként beállva André Schürrle, ennél többet egy vb-n csak Roger Milla hozott össze (1990-ben 4-et).

5 gólig két egymást követő tornán csak Thomas Müller (2010, 2014) és Miroslav Klose (2002, 2006) jutott el.

7 percen keresztül volt csak hátrányban Argentína a mostani vb-n. A torna utolsó hét percében.

8 percig volt csak hátrányban Németország a viadalon.

8 találatból vette ki a részét James Rodriguez (6 gól, 2 assziszt) és Thomas Müller (5, 3), ők végeztek a "kanadai táblázat" élén.

10. futballista Sami Khedira, aki ugyanabban az évben emelhette magasba a világbajnoki trófeát, és a Bajnokok Ligája-serleget.

17. vb-meccsét nyerte Miroslav Klose a döntőbeli sikerrel, ezzel csúcstartó lett, megelőzve a brazil Cafút (16).

18 góllal zárták a vb-t a németek, ennyit legutóbb 2002-ben a brazilok értek el.

22 ember játssza a futballt 90 percen át, és mindig a németek nyernek - aktuális klasszikus Gary Linekertől.

46 sikeres cselt mutatott be Brazíliában Messi, ennél többet csak Jairzinho (47-et, 1970-ben) és Diego Maradona (53-at, 1986-ban) driblizett egyetlen vb-n.

65 százalékban az argentinok, a brazilok, a németek és az olaszok szerepeltek az eddigi 20 vb döntőjében (40 csapatból ők tesznek ki 26-ot).

75 százalékban a nagy négyes hódította el a serleget: 20-ból 15-ször nyertek (Argentína 2-szer, Németország és Olaszország 4-4-szer, Brazíla 5-ször).

120 sikeres passza volt a vb-n Manuel Neuer német kapusnak, több mint az argentin Gonzalo Hiugaínnak (114).

171 találat született a mostani tornán, ez az 1998-as gólrekord beállítása.

1,426 nap múlva kezdődik a 2018-as oroszországi vb.