Előfizetés

Érem nélkül búcsúztunk

Nem sikerült éremmel befejeznie a székesfehérvári öttusas Európa-bajnokságot a magyar versenyzőknek: az Alekszejev Tamara, Réti Kamilla összeállítású női váltó 4., míg a Demeter Gergely és Harangozó Bence alkotta páros a 10. lett.

Rétiék az úszás után álltak a legjobban, akkor ötödikek voltak, ám a záró felvonásra nem sok esélyük maradt az éremre, hiszen a vezető ukránokhoz képest 45 másodpercre voltak, sőt, a harmadik helytől is fél perc választotta el őket. A győzelmet az ukránok szerezték meg a német és az orosz váltót megelőzve.

A férfiak versenyében Demeterék az utolsó helyen végeztek a 11 indulóból, miután a németek lovasbalesetet szenvedtek, s feladták a versenyt. A záró számnak hatalmas előnnyel vágtak neki az egyéni ezüstérmes Ilja Frolov vezette oroszok. A fiatal magyar versenyzők utolsóként rajtoltak a futásból és lövészetből álló kombinált számban és pozíciójukon nem tudtak javítani.

Végül orosz aranyérem született, másodikként a francia, harmadikként a brit páros végzett.  A hazai rendezésű Eb-t a magyarok egy aranyéremmel zárták, a férfi csapat megvédte a címét.

Löw: tíz évet dolgoztunk ezért

Bernau Péter írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.07.16. 07:53
Nem röstelltünk másoktól tanulni – mondja a német kapitány FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLIVE ROSE
Joachim Löw, a világbajnok német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint tíz év kemény munka eredménye a Brazíliában szerzett aranyérem. A szakember úgy véli, a siker alapjait elődje, Jürgen Klinsmann és a német szövetség korábbi sportigazgatója, Matthias Sammer fektették le. Löw az ARD német állami televíziónak adott interjút a lefújás után.

- Az argentinok elleni döntő szimbolizálta azt a rengeteg nehézséget, amivel meg kellett küzdeniük a vb előtt és a Brazíliában töltött hetek során?

Freiburgnak is van világbajnoka

"Gratulálunk a világbajnok német válogatottnak, büszkék vagyunk korábbi játékosunk, Joachim Löw és jelenlegi labdarúgónk, Matthias Ginter fantasztikus sikerére!", ez olvasható a Bundesligában kiscsapatnak számító SC Freiburg hivatalos honlapján. Bár a 20 éves Ginter - aki egyébként belső védő, de néha védekező középpályásként is pályára küldik - egyetlen percet sem játszott a vb-n, ugyanúgy megkapta az aranyérmet és mostantól világbajnoknak vallhatja magát, mint Manuel Neuer vagy Miroslav Klose. Ginter az első labdarúgó, aki aktív freiburgi játékosként világbajnok lett.

- Összesen 55 napot töltöttünk együtt, a mostani sikert azonban tíz évvel ezelőtt kezdtük el megalapozni. A német válogatott 2000-ben és 2004-ben is kiesett a csoportkörben az Európa-bajnokságon, padlón volt a sportág a 2002-es világbajnoki ezüst ellenére. A 2004-es Eb-kudarc után Jürgen Klinsmann lett a kapitány, a szövetségben pedig Matthias Sammer a sportigazgató. Mindkét döntés tökéletesnek bizonyult, új szemléletet hoztak a sportágba, ők mondták ki először, hogy kizárólag a német erényekre építve nem leszünk versenyképesek a világ élvonalával. Az elszántság, fegyelem, jó erőnlét nem elég, ha nem párosul tökéletes technikai

tudással. Jürgen azt hangsúlyozta, hogy nem szégyen másoktól tanulni, nyitottnak kell lenni mindenre, ami jó. Amikor megtudta, hogy a férfi gyeplabda-válogatottunk játékosai érték el a legjobb eredményeket a fizikai teszteken a csapatsportágak képviselői közül, akkor bevette a szakmai stábba az erőnléti edzőjüket. És ugyanilyen tudatosan választott szakácsot és sofőrt is, mindent előre megtervezett, egyszer sem érte váratlan meglepetés. Ez a szemlélet a mai napig jellemzi a válogatottat. A csapatot tudatosan építettük fel, évről évre léptünk előre és tudtuk, egyszer odaérünk a csúcsra.

Minden tökéletes
Wolfgang Niersbach, a német szövetség elnöke érthetően elégedetten nyilatkozott a válogatott hazaérkezése után.
"Minden a helyére került labdarúgásunkban, ennek köszönhetjük a világbajnoki címet - mondta a sportvezető. - Az utánpótlásnevelés a siker kulcsa, a 2004-es átszervezés óta a sokkal tudatosabb és profibb kiválasztásnak köszönhetően évente két-három nemzetközi szintű klasszist és további nagyon sok kiváló képességű játékost fedezünk fel, ami garanciát jelent a hosszú távú sikerekre."

 

- Mi volt az utolsó, mindent eldöntő lépés?

- Erre nem lehet ilyen egyszerűen válaszolni. Minden lépés fontos volt, a 2006-os, hazai rendezésű vb-n, majd a 2010-ben Dél-Afrikában szerzett bronzok ugyanúgy fontos állomásai voltak a fejlődési szakaszoknak, mint a Bayern München Bajnokok Ligája-döntői. A játékosok a saját bőrükön tapasztalhatták, mi az a plusz, ami egy nagy torna döntőjében szükséges a meglévő tudás mellett a győzelemhez.

Ezt nem lehet elmagyarázni, nem lehet gyakorolni, ezt át kell élni. Bastian Schweinsteiger, Lukas Podolski, Philipp Lahm, Per Mertesacker, Miroslav Klose 2004 óta velünk vannak, minden Eb-n, vb-n fejlődtek, erősödtek, új tapasztalatokat szereztek. Mostanra

értek meg a vb-aranyra, az külön szerencse, hogy a tíz éve elindított teljesen új utánpótlásprogramunk gyümölcseit is most tudtuk learatni, hiszen az argentinok ellen pályára lépett Manuel Neuer, Jerome Boateng, Mats Hummels, Mesut Özil valamennyien tagjai voltak a 2009-ben Európa-bajnok U21-es válogatottnak,Mario Götze ugyanebben az évben az U17-es együttessel lett Eb-aranyérmes.

Jöhet a barátságos visszavágó

A német válogatott általában egy-másfél évre előre leköti barátságos mérkőzései többségét. Ez történt a szeptember 3-án esedékes találkozó esetében is, ami az első lesz Löw csapata számára a vb-finálé után. A német és argentin szövetség tavaly állapodott meg arról, hogy ősszel Düsseldorfban találkozik egymással a két válogatott. Akkor még nem tudták, hogy egy világbajnoki döntő után…

 

- Mi döntött itt Brazíliában?

- Az, hogy mi játszottunk a legstabilabban az összes csapat közül és a döntőben jobbak voltunk a csúcsteljesítményt nyújtó argentinoknál, akik ellen tényleg mindent kiadtunk magunkból, de ez természetes. A meccs előtt azt mondtam a játékosoknak, hogy nekünk kell megnyerni az aranyat, mert mi vagyunk a legjobbak, de ez csak akkor sikerülhet, ha mindenki többet

nyújt a tudása maximumánál is. Úgy ki kell hajtaniuk magukat, ahogy eddigi pályafutásuk során még sosem.

- Schweinsteiger volt az elszántság és hősiesség szimbóluma?

- Óriásit küzdött, de ez mindenkire igaz, Lahm annyit futott, mint korábban soha, de mindenki odatette magát.

- Lahm miatt sokat bírálták, amiért a vb elején a védők előtt szerepeltette, ahol nem játszott jól.

Porszem a gépezetben

Porszem került a mindent tökéletesen előkészítő és megszervező német gépezetbe a világbajnok csapat ünnepélyes fogadtatásánál, igaz, nem a németek hibájából. Berlinben több mint 400 ezren várták a csapatot a Brandenburgi Kapunál a szurkolói zónában, az együttes azonban közel két órát késett. Az ok: a riói repülőtéren az együttes csomagjait szállító jármű nekiütközött a repülőgép oldalának, amellyel hazaindult volna a csapat. Az ütközés okozta sérülés kijavítása miatt indult útnak a csapatot szállító repülő.

- Mert nem volt más választásom. Schweinsteiger és Khedira is sérülten érkeztek a világbajnokságra, nem volt kérdés, hogy Philipp csak ideiglenesen játszik a védők előtt. A csapatnak szüksége volt rá a pályán és csak önmagához képest játszott visszafogottabban ezeken a találkozókon. A másik, és ez visszavezethető a tanulási folyamatra: nem azért jöttünk, hogy hét meccsen elkápráztassuk a közönséget, hanem, hogy hazavigyük a vb-aranyat. Egy ilyen hosszú tornán nem lehet végig csúcsformában játszani. A játékosokkal együtt természetesen én is sokat

tanultam a korábbi Eb-ken, vb-ken.

- Az argentinok elleni döntőt két cserejátékos döntötte el, Andre Schürrle átadásából Mario Götze szerzett győztes gólt. Nagyon jól cserélt.

- Nálunk nem voltak cserejátékosok, huszonhárom egyforma tudású, bármikor bevethető futballistám volt, más kérdés, hogy egyszerre csak tizenegyen lehettek a pályán. A bemelegítésnél megsérülő Sami Khedirát is remekül helyettesítette Christoph Kramer. Ez volt a felkészülésünk kulcsa, hogy bárki, bármikor bevethető legyen.

- Mit mondott Götzének, mielőtt pályára küldte?

- Annyit mondtam neki, hogy most megmutathatja az egész világnak, hogy jobb játékos Lionel Messinél. A meccsen megkapja majd az esélyt ennek bebizonyítására és én tudom, hogy élni fog vele. Örülök neki, hogy igazam lett.

- Németország Spanyolországot taszította le a trónról. Átvettek valamit a spanyol módszerből, és eljön-e a német egyeduralom?

- Mindenkitől igyekeztünk átvenni azt, ami jó és a német viszonyok között alkalmazni. A spanyoloktól a tökéletesen megszervezett és kitalált játékstílust vettük át, az olaszoktól a szervezettséget, taktikai fegyelmet, ezt ötvöztük a német precizitással, elszántsággal. Nem szégyen mástól tanulni és folyamatosan képezni kell magunkat. Azt gondolom minden, adott ahhoz, hogy mi is nyerjünk még tornákat ezzel a csapattal, hiszen a keret tagjainak több mint a fele 24-25 éves vagy még fiatalabb. Ráadásul sérülés miatt hiányzott Marco Reus, Ilkay Gündogan, nem voltak itt a Bender-testvérek, velük képesek vagyunk a mostaninál jobban játszani, de erre szükség is lesz, ha elöl akarunk maradni.

- Mekkora szerepe van a bajnokságnak, a Bundesligának a világbajnoki sikerben?

- A klubokban folyó megfelelő képzés nélkül nem tudtunk volna világbajnokságot nyerni. A 2010-es dél-afrikai világbajnokságon nagyon fiatal csapattal lettünk bronzérmesek, ezután szinte minden csapat sokkal bátrabban küldött pályára tizenéves fiatalokat a bajnoki meccseken, ez természetesen rengeteget számított.

- Az Ön szerződése a 2016-os Európa-bajnokság végéig szól, mégis arról lehetett hallani, hogy a világbajnokság megnyerése esetén lemond a kapitányi posztról.

- Nagyon sok mindenről lehetett hallani, Ön jól mondta, a szerződésem az Eb végéig szól.

Löw: tíz évet dolgoztunk ezért

Bernau Péter írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.07.16. 07:53
Nem röstelltünk másoktól tanulni – mondja a német kapitány FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLIVE ROSE
Joachim Löw, a világbajnok német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint tíz év kemény munka eredménye a Brazíliában szerzett aranyérem. A szakember úgy véli, a siker alapjait elődje, Jürgen Klinsmann és a német szövetség korábbi sportigazgatója, Matthias Sammer fektették le. Löw az ARD német állami televíziónak adott interjút a lefújás után.

- Az argentinok elleni döntő szimbolizálta azt a rengeteg nehézséget, amivel meg kellett küzdeniük a vb előtt és a Brazíliában töltött hetek során?

Freiburgnak is van világbajnoka

"Gratulálunk a világbajnok német válogatottnak, büszkék vagyunk korábbi játékosunk, Joachim Löw és jelenlegi labdarúgónk, Matthias Ginter fantasztikus sikerére!", ez olvasható a Bundesligában kiscsapatnak számító SC Freiburg hivatalos honlapján. Bár a 20 éves Ginter - aki egyébként belső védő, de néha védekező középpályásként is pályára küldik - egyetlen percet sem játszott a vb-n, ugyanúgy megkapta az aranyérmet és mostantól világbajnoknak vallhatja magát, mint Manuel Neuer vagy Miroslav Klose. Ginter az első labdarúgó, aki aktív freiburgi játékosként világbajnok lett.

- Összesen 55 napot töltöttünk együtt, a mostani sikert azonban tíz évvel ezelőtt kezdtük el megalapozni. A német válogatott 2000-ben és 2004-ben is kiesett a csoportkörben az Európa-bajnokságon, padlón volt a sportág a 2002-es világbajnoki ezüst ellenére. A 2004-es Eb-kudarc után Jürgen Klinsmann lett a kapitány, a szövetségben pedig Matthias Sammer a sportigazgató. Mindkét döntés tökéletesnek bizonyult, új szemléletet hoztak a sportágba, ők mondták ki először, hogy kizárólag a német erényekre építve nem leszünk versenyképesek a világ élvonalával. Az elszántság, fegyelem, jó erőnlét nem elég, ha nem párosul tökéletes technikai

tudással. Jürgen azt hangsúlyozta, hogy nem szégyen másoktól tanulni, nyitottnak kell lenni mindenre, ami jó. Amikor megtudta, hogy a férfi gyeplabda-válogatottunk játékosai érték el a legjobb eredményeket a fizikai teszteken a csapatsportágak képviselői közül, akkor bevette a szakmai stábba az erőnléti edzőjüket. És ugyanilyen tudatosan választott szakácsot és sofőrt is, mindent előre megtervezett, egyszer sem érte váratlan meglepetés. Ez a szemlélet a mai napig jellemzi a válogatottat. A csapatot tudatosan építettük fel, évről évre léptünk előre és tudtuk, egyszer odaérünk a csúcsra.

Minden tökéletes
Wolfgang Niersbach, a német szövetség elnöke érthetően elégedetten nyilatkozott a válogatott hazaérkezése után.
"Minden a helyére került labdarúgásunkban, ennek köszönhetjük a világbajnoki címet - mondta a sportvezető. - Az utánpótlásnevelés a siker kulcsa, a 2004-es átszervezés óta a sokkal tudatosabb és profibb kiválasztásnak köszönhetően évente két-három nemzetközi szintű klasszist és további nagyon sok kiváló képességű játékost fedezünk fel, ami garanciát jelent a hosszú távú sikerekre."

 

- Mi volt az utolsó, mindent eldöntő lépés?

- Erre nem lehet ilyen egyszerűen válaszolni. Minden lépés fontos volt, a 2006-os, hazai rendezésű vb-n, majd a 2010-ben Dél-Afrikában szerzett bronzok ugyanúgy fontos állomásai voltak a fejlődési szakaszoknak, mint a Bayern München Bajnokok Ligája-döntői. A játékosok a saját bőrükön tapasztalhatták, mi az a plusz, ami egy nagy torna döntőjében szükséges a meglévő tudás mellett a győzelemhez.

Ezt nem lehet elmagyarázni, nem lehet gyakorolni, ezt át kell élni. Bastian Schweinsteiger, Lukas Podolski, Philipp Lahm, Per Mertesacker, Miroslav Klose 2004 óta velünk vannak, minden Eb-n, vb-n fejlődtek, erősödtek, új tapasztalatokat szereztek. Mostanra

értek meg a vb-aranyra, az külön szerencse, hogy a tíz éve elindított teljesen új utánpótlásprogramunk gyümölcseit is most tudtuk learatni, hiszen az argentinok ellen pályára lépett Manuel Neuer, Jerome Boateng, Mats Hummels, Mesut Özil valamennyien tagjai voltak a 2009-ben Európa-bajnok U21-es válogatottnak,Mario Götze ugyanebben az évben az U17-es együttessel lett Eb-aranyérmes.

Jöhet a barátságos visszavágó

A német válogatott általában egy-másfél évre előre leköti barátságos mérkőzései többségét. Ez történt a szeptember 3-án esedékes találkozó esetében is, ami az első lesz Löw csapata számára a vb-finálé után. A német és argentin szövetség tavaly állapodott meg arról, hogy ősszel Düsseldorfban találkozik egymással a két válogatott. Akkor még nem tudták, hogy egy világbajnoki döntő után…

 

- Mi döntött itt Brazíliában?

- Az, hogy mi játszottunk a legstabilabban az összes csapat közül és a döntőben jobbak voltunk a csúcsteljesítményt nyújtó argentinoknál, akik ellen tényleg mindent kiadtunk magunkból, de ez természetes. A meccs előtt azt mondtam a játékosoknak, hogy nekünk kell megnyerni az aranyat, mert mi vagyunk a legjobbak, de ez csak akkor sikerülhet, ha mindenki többet

nyújt a tudása maximumánál is. Úgy ki kell hajtaniuk magukat, ahogy eddigi pályafutásuk során még sosem.

- Schweinsteiger volt az elszántság és hősiesség szimbóluma?

- Óriásit küzdött, de ez mindenkire igaz, Lahm annyit futott, mint korábban soha, de mindenki odatette magát.

- Lahm miatt sokat bírálták, amiért a vb elején a védők előtt szerepeltette, ahol nem játszott jól.

Porszem a gépezetben

Porszem került a mindent tökéletesen előkészítő és megszervező német gépezetbe a világbajnok csapat ünnepélyes fogadtatásánál, igaz, nem a németek hibájából. Berlinben több mint 400 ezren várták a csapatot a Brandenburgi Kapunál a szurkolói zónában, az együttes azonban közel két órát késett. Az ok: a riói repülőtéren az együttes csomagjait szállító jármű nekiütközött a repülőgép oldalának, amellyel hazaindult volna a csapat. Az ütközés okozta sérülés kijavítása miatt indult útnak a csapatot szállító repülő.

- Mert nem volt más választásom. Schweinsteiger és Khedira is sérülten érkeztek a világbajnokságra, nem volt kérdés, hogy Philipp csak ideiglenesen játszik a védők előtt. A csapatnak szüksége volt rá a pályán és csak önmagához képest játszott visszafogottabban ezeken a találkozókon. A másik, és ez visszavezethető a tanulási folyamatra: nem azért jöttünk, hogy hét meccsen elkápráztassuk a közönséget, hanem, hogy hazavigyük a vb-aranyat. Egy ilyen hosszú tornán nem lehet végig csúcsformában játszani. A játékosokkal együtt természetesen én is sokat

tanultam a korábbi Eb-ken, vb-ken.

- Az argentinok elleni döntőt két cserejátékos döntötte el, Andre Schürrle átadásából Mario Götze szerzett győztes gólt. Nagyon jól cserélt.

- Nálunk nem voltak cserejátékosok, huszonhárom egyforma tudású, bármikor bevethető futballistám volt, más kérdés, hogy egyszerre csak tizenegyen lehettek a pályán. A bemelegítésnél megsérülő Sami Khedirát is remekül helyettesítette Christoph Kramer. Ez volt a felkészülésünk kulcsa, hogy bárki, bármikor bevethető legyen.

- Mit mondott Götzének, mielőtt pályára küldte?

- Annyit mondtam neki, hogy most megmutathatja az egész világnak, hogy jobb játékos Lionel Messinél. A meccsen megkapja majd az esélyt ennek bebizonyítására és én tudom, hogy élni fog vele. Örülök neki, hogy igazam lett.

- Németország Spanyolországot taszította le a trónról. Átvettek valamit a spanyol módszerből, és eljön-e a német egyeduralom?

- Mindenkitől igyekeztünk átvenni azt, ami jó és a német viszonyok között alkalmazni. A spanyoloktól a tökéletesen megszervezett és kitalált játékstílust vettük át, az olaszoktól a szervezettséget, taktikai fegyelmet, ezt ötvöztük a német precizitással, elszántsággal. Nem szégyen mástól tanulni és folyamatosan képezni kell magunkat. Azt gondolom minden, adott ahhoz, hogy mi is nyerjünk még tornákat ezzel a csapattal, hiszen a keret tagjainak több mint a fele 24-25 éves vagy még fiatalabb. Ráadásul sérülés miatt hiányzott Marco Reus, Ilkay Gündogan, nem voltak itt a Bender-testvérek, velük képesek vagyunk a mostaninál jobban játszani, de erre szükség is lesz, ha elöl akarunk maradni.

- Mekkora szerepe van a bajnokságnak, a Bundesligának a világbajnoki sikerben?

- A klubokban folyó megfelelő képzés nélkül nem tudtunk volna világbajnokságot nyerni. A 2010-es dél-afrikai világbajnokságon nagyon fiatal csapattal lettünk bronzérmesek, ezután szinte minden csapat sokkal bátrabban küldött pályára tizenéves fiatalokat a bajnoki meccseken, ez természetesen rengeteget számított.

- Az Ön szerződése a 2016-os Európa-bajnokság végéig szól, mégis arról lehetett hallani, hogy a világbajnokság megnyerése esetén lemond a kapitányi posztról.

- Nagyon sok mindenről lehetett hallani, Ön jól mondta, a szerződésem az Eb végéig szól.