Előfizetés

Maláj gép lelövése - Sem Oroszország, sem Ukrajna nem vállalja

Petro Porosenko ukrán államfő utasította csütörtökön a hadsereg vezérkarát, hogy dolgozzon ki új taktikát, amely külföldi fegyveres erők közvetlen bevonását teszi lehetővé az ukrajnai katonai műveletekbe.

Porosenko az utasítást azután adta ki, hogy lezuhant egy malajziai utasszállító repülőgép Ukrajnában, nem messze az orosz határtól. A gépet nagy valószínűséggel rakétatalálat érte. Kijev nem zárja ki, hogy vagy orosz területről az orosz légvédelem vagy a kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le a gépet, és határozottan cáfolja, hogy az ukrán fegyveres erők követték volna el a támadás. Moszkva és az oroszbarát szakadárok szintén cáfolják, hogy ők lennének felelősek az utasszállító tragédiájáért.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által nyilvánosságra hozott államfői közlemény szerint az ukrán hadsereg vezérkara jelenleg Porosenko utasítására katonai egységek átcsoportosítását készíti elő.
Az elnök emellett utasította az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanácsot (RNBO), hogy tegyen meg mindent az ukrán fegyveres erők maximálisan hatékonnyá tételére.

Porosenko kijelentette, hogy feszült a helyzet a "terrorellenes művelet" övezetében. "Közvetlen bizonyítékaink vannak arra, hogy több ízben az Oroszországi Föderáció területéről nyitottak tüzet Ukrajnára. Video- és műholdas felvételek, valamint megdönthetetlen számítások és egyéb bizonyítékok támasztják ezt alá" - közölte az államfő. Hangsúlyozta, hogy ezek a támadások "teljesen új síkra" terelik az ukrajnai konfliktust.

Egyre több légitársaság kerüli el Kelet-Ukrajnát

A Wizz Air egyetlen járata sem repül át Kelet-Ukrajna felett további intézkedésig - közölte a légitársaság.

Csütörtökön Donyeck megyében 295 emberrel a fedélzetén lezuhant a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing-777-es gépe, egyes jelentések szerint rakétatalálat érte.
Korábban már több légitársaság, a német Lufthansa, az Air France, a Turkish Airlines is bejelentette, gépeik elkerülik a donyecki légteret. Az orosz Aeroflot és Transaero közlése szerint gépeik egész Ukrajnát el fogják kerülni.

Maláj utasszállító - Kínos helyzetben a szeparatisták és Oroszország

Kínos politikai és diplomáciai helyzetbe kerülhetnek a szeparatisták és Oroszország a Malaysia Airlines Amszterdam-Kuala Lumpur járatának lelövése után - mondta Tálas Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója.

Csütörtök délután lezuhant egy malajziai utasszállító repülőgép Ukrajnában az orosz határ közelében, Donyecktől keletre, egyes jelentések szerint rakétatalálat érte. A gép 280 utasa és 15 fős személyzete életét vesztette.

Tálas Péter az MTI-nek azt mondta, Oroszország láthatóan nem tudja szavatolni a nemzetközi légi közlekedés biztonságát és feltehetően az oroszok fegyvereivel lőtték le a gépet, mivel a nemzetközi közvélemény tudja, hogy az oroszok támogatják a szeparatistákat. Hozzátette: úgy tűnik, a szeparatisták azt hitték, hogy egy ukrán katonai szállítógépet lőttek le, és kínos, hogy az esetet a magát Donyecki Népköztársaságnak nevező állam hadügyminisztere jelentette be.

Ezt követően a donyeckiek ellen további, akár uniós szankciókat is foganatosíthatnak, és vita kezdődik majd arról, hogy ki a felelős az esetért - vélekedett. Ebben az oroszok Tálas Péter szerint "mosni fogják a kezeiket", de a nehézfegyverzet egy részét ők szállítják, 10 kilométer magasban lévő gépet pedig vállról indítható rakétával nem lehet lelőni.

A szakértő szerint ezzel együtt Oroszország is kellemetlen helyzetbe kerülhet, mert tudni, hogy Moszkva támogatja a szeparatistákat. További probléma, hogy nem tudják a szakadárokat fegyelmezni, pedig Oroszország nagyhatalom, ezt kötelessége lenne megtenni. A történtek után nyomás helyeződhet Oroszországra, hogy hagyjon fel a donyeckiek támogatásával, mert már a nemzetközi légiközlekedést is fenyegeti a háború - mondta Tálas Péter.