Ne számítson kamionstopra az utakon a hétvégén!

Miután a következő napokban a hőmérséklet meghaladja a 30 Celsius-fokot, a szakminiszter felfüggesztette a most következő hétvégére a kamionstopot - értesült a HavariaPress.

Másodfokú hőségriasztást rendelt el péntektől az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján. Az előrejelzések szerint a legmagasabb hőmérséklet a következő napokban meghaladja a 30 fokot.

A nemzeti fejlesztési miniszter döntése értelmében, a tehergépkocsik a tartós kánikula miatt - egészségvédelmi okokból - korlátozás nélkül közlekedhetnek a hétvége mindkét napján. A járművezetők szállítási feladatukat, a vezetési és pihenőidő betartása mellett, megszakítás nélkül teljesíthetik. A kamionsofőröknek így nem kell a nagy hőségben a kocsijukban, parkolókban várakozniuk.

Szerző

Kiderült, miért kerültek kórházba a gyerekek

Publikálás dátuma
2014.07.18. 13:52
Fotó: Vajda József, Népszava.
Calici vírus miatt történt a héten a balatonszárszói gyermektáborban tömeges gyomor-bélrendszeri megbetegedés - állapította meg a Somogy Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve. A kormányhivatal  közleménye szerint a balatonszárszói gyermektábor 107 lakója - 97 gyermek, 10 felnőtt - és a 4 dolgozó közül kedd délutántól 58 gyermeknél és 5 felnőttnél jelentkezett a hányással, néhány esetben lázzal és hasmenéssel járó megbetegedés. 

Kórházba 43 gyermek került kiszáradás veszélye miatt, többségük azóta meggyógyult, de még 15 gyereket ápolnak az intézményekben. A laboratórium a betegektől vett székletmintából mutatta ki a calici vírust. A fertőzés feltételezhetően egy a betegség lappangási időszakában lévő, a táborba érkező gyerektől indulhatott ki. A calici vírus közvetlen érintkezés útján terjed.

Csütörtökön a gyógyult és egészséges táborozók már elhagyták az üdülőt és hazamentek. A helyszíni vizsgálat során a hatóság megtette a szükséges járványügyi intézkedéseket, az előírt fertőtlenítéseket elvégezték, újabb megbetegedések nem jelentkeztek. A hatóság a vizsgálatai során nem tapasztalt hiányosságot az üdülő területén, így nincs akadálya a további táboroztatásnak - áll a közleményben.

Szerző

Szórakozóhelyeket záratott be a katasztrófavédelem

Szabadtéri rendezvényeken, szórakozóhelyeken tartott ellenőrzést a katasztrófavédelem; 232 szórakozóhely közül 69-nél tártak fel valamilyen biztonsági kockázatot, egyet közülük be is zárattak - tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A legjellemzőbb hiányosság az volt, hogy a vészkijáratokat bezárva vagy eltorlaszolva találták, sokszor hiányzott a biztonsági világítás, és a menekülési útvonalat jelző irányfények elhelyezése sem volt szabályszerű. Szintén jellemző szabálytalanság volt a tűzriadóterv és a tűzvédelmi szabályzat hiánya.

Egy szórakozóhelyet, ahol a jelenlévők száma meghaladta az engedélyezettet, azonnali hatállyal bezáratták, öt másik üzemeltetőjét pedig megbírságolták. A további esetekben hatósági felhívást vagy kötelezést adtak ki. A szórakozóhelyek biztonságának alapfeltétele, hogy megfelelő kiürítési útvonalakat jelöljenek ki, használhatóak legyenek a vészkijáratok, megfelelően működjenek az irányfények. Az ellenőrzéseken a tűzoltókészülékek megközelíthetőségét és az engedélyeiket is vizsgálták. A kontroll kiterjedt a villamoshálózat állapotának felmérésére is.

A katasztrófavédelem kiemelt figyelmet fordít a nagy létszámú szabadtéri fesztiválok biztonságára is, ezért 81 alkalommal tartottak ellenőrzést ilyen rendezvényeken. 

Szerző