Romló üzleti várakozások

Júliusban romlottak az üzleti és fogyasztói várakozások is az áprilisi csúcshoz képest. A GKI-Erste konjunktúraindexében megmutatkozó hangulatváltozás azonban csak az üzleti bizalmi index csökkenésének következménye. A fogyasztói bizalmi index május óta szinte változatlan. 

Az üzleti szférán belül júliusban az építőipar kivételével minden ágazat várakozása rosszabb lett az előző havinál, de összességében - ha csak minimálisan is - még mindig több volt a javulásra, mint romlásra számító cég. Az ipari bizalmi index viszont immár harmadik hónapja csökken. Az elmúlt és a következő időszak termelésének, valamint a rendelésállománynak a megítélése is romlott, de az exportrendeléseké határozottan javult. Az építőipari bizalmi index értéke júliusban alig emelkedett, de ezzel is tizenkét éves csúcsára jutott.

Az előző három hónap termelési színvonalának megítélése számottevően, a rendelésállományé szerényen javult. A kereskedelemben az eladási pozíció és a várható rendelések megítélése is kedvezőtlenebb lett. A szolgáltatói bizalmi index júliusban az előző havi megugrással azonos mértékben zuhant. Egyaránt romlott az elmúlt időszak üzletmenetéről valamint a következő negyedévben várható forgalomról alkotott vélemény.

Az Unió támogatásával végzett GKI felmérés szerint a legtöbb ágazatban szinte azonos az áremelésre és árcsökkentésre törekvők aránya, a kereskedelemben és a fogyasztók körében azonban kissé erősödött az inflációs várakozás. A foglalkoztatási szándék az iparban és a szolgáltatói szférában markánsan romlott, az építőiparban és a kereskedelemben viszont kissé erősödött. A létszámbővítést tervezők aránya még minden ágazatban, de immár csak minimálisan haladta meg a csökkenést tervezőkét. A magyar gazdaság kilátásairól alkotott vélemény a lakosság körében és az építőiparban alig változott, a többi ágazatban romlott, de az üzleti szférában összességében még a derűlátók vannak némi többségben.

A GKI fogyasztói bizalmi index három hónapja lényegében változatlan. A lakosság a saját pénzügyi helyzetét és a nagy értékű fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét kissé jobbnak, várható megtakarítási képességét valamivel rosszabbnak tartotta, mint júniusban.

Szerző

Kelendőek a kirúgott nokiások

Publikálás dátuma
2014.07.21. 07:27
A Microsoft novemberig bezárja a komáromi gyárát, amely mintegy 1800 munkavállalót foglalkoztat jelenleg. MTI Fotó: Krizsán Csab
Már több cég, köztük az Apple iPhone-jához alkatrészeket gyártó Foxconn leányvállalata is érdeklődik a komáromi Nokia-üzem bezárása után elbocsátott dolgozók foglalkoztatása iránt.

A Foxconn leányválallata, a PCE Paragon Solution Kft., egyébként már rendelkezik termelőegységgel Székesfehérváron, és van gyártóegysége a komáromi Nokia-gyár közelében is, amelyet most fejlesztenének - tudta meg a nol.hu. László Zoltán, a Vasas Szakszervezet helyi alapszervezetének vezetője a sajtóban nyilatkozva azt közölte, más cégek is érdeklődnek az elbocsátás előtt álló munkavállalók iránt, de a konkrét cégneveket nem említett.

A Microsoft múlt hét csütörtökön jelentette be, hogy bezárja az 1800 dolgozót foglalkoztató komáromi Nokia-gyárat, mert a termelést Ázsiába telepíti át. A beszállítókkal együtt mintegy 2500 ember megélhetése került veszélybe. Eddig nagyjából 400-500 dolgozó elhelyezkedése tűnik megoldhatónak. Az érdeklődő vállalatok között olyan nemzetközi óriás is akad, mint az Audi.

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Microsoft bejelentését követően elmondta: a kormányzat a gyárbezárás következményeinek enyhítésére öt elemből álló akciótervet dolgozott ki. Ennek részeként az államtitkár utasította a befektetési ügynökség vezetőit, hogy azonnal gyorsítsák fel az előrehaladott tárgyalásokat azzal a három külföldi vállalattal, melyek Komáromban jelentős munkahelyteremtéssel járó termelő beruházást akarnak létrehozni.

Szerző

Bomba üzlet a gombatermesztés

Publikálás dátuma
2014.07.21. 07:26
Fotó: Thinkstock
A jelenlegi évi 25-30 ezer tonnás hazai gombatermelés a mostani uniós költségvetési időszak végére, vagyis 2020-ra 50-70 ezer tonnára bővíthető - mondta Nagy László, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) gombatagozatának vezetője. Az elképzeléseket a magyar zöldség-gyümölcs ágazat fejlesztési stratégiája részeként valósítanák meg, a célok eléréséhez becslések szerint mintegy 25-30 milliárd forint kellene. Az ágazat termelési értéke így évi 30-40 milliárd forintot lehet, a jelenlegi évi 15-20 milliárd forinttal szemben. A foglalkoztatottak száma pedig 6-8 ezerre nőhet, a mostani 3-4 ezerről.

A szakember megjegyezte: a gombatermelés rendkívül kézimunkaerő-igényes, és képzetlen emberek foglalkoztatására is lehetőség van. Emellett pedig a termelésben mezőgazdasági hulladékot - ló- és csirketrágyát, valamint szalmát - használnak a szükséges komposzt előállításához.

A fejlesztés egyik célja a belföldi gombafogyasztás növelése a mostani fejenkénti évi 1,5 kilogrammról mintegy évi 2,5 kilóra. Emellett az exportot szintén jelentősen bővíteni szeretnék elsősorban keleti irányba, például Oroszországba.

Jelenleg a magyar gombatermelés mintegy felét értékesítik külföldön. Főként a környező országokban - Ausztriában, Szlovákiában, Romániában - kelendő a magyar gomba, de eladható Németországban, Franciaországban, sőt még távolabb is. A magyarországi gombatermesztésben elsősorban a csiperke - mintegy 90 százalékos arányban - dominál, a fennmaradó hányad elsősorban laskagomba, de termelnek kisebb mennyiségben gyógygombát, például: shiitakét is.

Szerző