Még több áldozat Lampedusánál

Publikálás dátuma
2014.07.22. 07:38
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Az olasz parti őrség korábbi jelentésével szemben a máltai hatóságok 25 holttestre bukkantak azon hajón, ami Olaszországba szállított menekülteket, valamint a járőrhajók is találtak még további négyet.

Mindez azután derült ki, hogy a roncsot Haywharf városába szállították, és kiszivattyúzták belőle a tengervizet. Az áldozatok száma így eddig 29 fő, de ez várhatóan nőni fog, hiszen 30 ember holléte még ismeretlen. Emellett további 81 személyt mentettek ki a Földközi-tengerből. Egy teherhajó talált rájuk.

A máltai jelentések szerint a menekültek majd mindegyike szíriai származású volt, s a mentés során kialakult zűrzavarban veszették életüket. Olasz források viszont arra gyanakszanak, hogy a motorból kiáradó mérges gázok okozták halálukat.

Manuel Mallia máltai külügyminiszter Matteo Renzi olasz kormányfőhöz hasonlóan az Európai Uniótól várna segítséget menekültügyben, mondván ebben az ügyben nem hagyhatják magára Olaszországot és Máltát.

Szerző

Teherán teljesítette eddigi vállalásait

Bár illetékesek elég szűkszavúan nyilatkoztak azután, hogy bejelentették, november 24-ig meghosszabbítják az iráni atomprogramról tavaly megkötött ideiglenes megállapodás hatályát, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) hétfői közlése szerint az eddig elért eredmények sem lebecsülendőek.

Teherán ugyanis megsemmisítette az atomfegyver előállítására is alkalmas húsz százalékos uránkészletét, s ártalmatlan urándioxiddá alakította át azt. Teherán ezzel az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország), valamint Németország képviselőinek egyik legfontosabb feltételét teljesítette.

A NAÜ beszámolója szerint Irán már nem dúsít uránt öt százaléknál nagyobb mértékben. Szakértők úgy vélik, bár az atombomba előállításához 90 százalékos dúsítású uránra van szükség, a 20 százalékos dúsítás már egy első lépés a tömegpusztító fegyver előállítása felé.

Szakértők szerint a biztató adatok ellenére még korai lenne áttörésről beszélni, semmi garancia sincs arra, hogy a novemberi időpontig sikerül megállapodásra jutni. A BBC tudósítása szerint még nagyon hosszú út vezet a megállapodásig.

A legnagyobb vitatémában, nevezetesen hány urándúsító centrifugát működtethet Teherán, még mindig nincs előrelépés. A keményvonalas iráni vallási vezető, Ali Hamenei állítólag nem akar engedni ebben, miközben Haszan Rohani elnök nagyobb engedményre is hajlandó lenne.

Az államfő tavaly augusztusi beiktatásakor ígéretet tett a gazdasági helyzet javítására, de ez csak akkor képzelhető el, ha a Nyugat felfüggeszti az országgal szemben elrendelt szankciókat.

Szerző
Frissítve: 2014.07.21. 21:51

Szakértők a helyszínen

Publikálás dátuma
2014.07.22. 07:35
Nemzetközi szakértők vizsgálják a tragédiát. Képünkön Alexander Hug, az EBESZ csoportjának tagja FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/BR
Nemzetközi szakértők megkezdték múlt csütörtökön lelőtt ukrán gép áldozatainak azonosítását. Vlagyimir Putyin elnök segítséget ígért a tragédia okainak kivizsgálásához, ám nyugati vezetők kételkednek az orosz elnök jóhiszeműségében.

A Hollandiából érkezett, valamint az EBESZ által delegált szakértők vizsgálatától azt remélik, minden kétséget kizáróan kiderül majd, lelőtték-e az MH17-es járatot. Azokat a hűtővagonokat, amelyekbe a holttesteket helyezték el, hírek szerint Harkivba vitték. Az ukrán kormány azt közölte, a holland szakértőkre bízza a nyomozást. Ez a folyamat azonban hosszúnak ígérkezik. A 298 halálos áldozatból 193 holland nemzetiségű volt.

Barack Obama követelte a Kremltől, tegye lehetővé a független vizsgálatot. Vlagyimir Putyin segítséget ígért Mark Rutte holland miniszterelnöknek. Az orosz elnök közölte, a nemzetközi szakértőknek átadják a gép fekete dobozát. Tony Abbott ausztrál kormányfő szerint a szavakat tetteknek kell követnie.

Putyin videoüzenetében visszautasította a vádakat, amelyek szerint Oroszországot is felelősség terheli a tragédiáért. Szerinte ez a katasztrófával való "visszaélés", s a tragédiát senki sem használhatja fel politikai céljaira.

A Washington Post amerikai kormányzati körökre hivatkozva úgy értesült, pénteken Oroszországba szállították annak a Buk rakétarendszernek az elemeit, amellyel - amerikai és kijevi állítások szerint - eltalálták az MH17-es járatot. Petro Porosenko ukrán elnök azt állította, megdönthetetlen felvételekkel rendelkeznek arról, hogy Oroszországtól kapták a rakétarendszer elemeit.

Pavel Felgenhauer, a Novaja Gazeta védelmi kérdésekkel foglalkozó szakértője úgy vélte, az vezetett a tragédiához, hogy a szeparatisták rendszere nem állt összeköttetésben radar- és parancsnoki központtal. Csak teljeskörű technikai felszereltség révén tud a rendszer különbséget tenni a hagyományos utasszállító és a katonai gép között - vélte.

A Neue Zürcher Zeitung elemzésében rámutat, Putyin ígérete ellenére kevés az esély arra, hogy Oroszország változtatna eddigi "cinikus kettős játszmáján". Putyin hazafisággal és pátosszal ötvözött politikáját a Levada Központ adatai szerint a lakosság 86 százaléka támogatja.

Az NZZ emlékeztet arra, hogy a Krím bekebelezését az oroszok 90 százaléka támogatta, a megkérdezettek 59 százaléka szerint pedig a kelet-ukrajnai szakadárokat is segíteni kell. 41 százaléknak meggyőződése, hogy Oroszországnak joga van fellépni az egykori szovjet tagköztársaságban élő oroszok jogai védelmében.

Az ukrán titkosszolgálat vasárnap újabb lehallgatott hangfelvételt tett közzé, amelyben a szeparatisták arról beszélnek, hogy Oroszország meg akarja szerezni a gép fekete dobozát. A beszélgetésből az is kiderül, hogy a szakadárok nem tudják, hogy néz ki a szerkezet. Washington még vasárnap hitelesnek mondta azt a hangfelvételt, amit Kijev nem sokkal a gép lelövése után tett közzé.

Ebben a szeparatisták elismerik, kozák harcosaik lőtték le a gépet, s összetévesztették az utasszállítót egy ukrán szállítógéppel. A vizsgálat szerint az egyik hangfelvételen hallható férfi Igor Bezler, a horlivkai egység parancsnoka. Heves harcok dúltak tegnap Donyeckben. A kormányerők megpróbálnak betörni a szeparatisták által elfoglalt városba. Fegyverropogás zaja hallatszott a helyi pályaudvar környékén.

A hadsereg szóvivője szerint a katonai beavatkozás "intenzív szakaszhoz" érkezett.  A maláj légitársaság 5000 dolláros gyorssegélyt fizet az áldozatok hozzátartozóinak. A Malaysia Airlines közleményében fontosnak tartotta, hogy "támogatást nyújtsanak az áldozatok családtagjainak ebben a nehéz időben".

Szerző
Frissítve: 2014.07.21. 21:47