Franciaország;börtön;Párizs;La Sante;

2014-07-22 12:00:00

Bezárja kapuit Párizs szégyenfoltja

Franciaország az ország történelmének egy sötét fejezetét kívánja lezárni azzal, hogy felújítja hírhedt börtönét, a La Santét. Az intézmény a kzeli kórházról kapta a nevét. 147 éves története során egy sor világhírű francia személyiséget – s nem csak bűnözőket - őrzött falai között. A La Santéban volt kénytelen időzni például Paul Verlaine, aki irodalomtörténészek szerint nem éppen józan állapotban két golyót eresztett meg Rimbaud felé. Bár tettét megbánta, s barátja is megbocsátott neki, Rimbaud egy ismerőse, félreértve Verlaine mozdulatát, üldözni kezdte a költőt, akit 1873-ban általános megdöbbenésre két éves börtönnel sújtottak. Néhány évtizeddel később, 1911-ben egy másik híresség, Guillaume Apollinaire is a La Santébe került, mert egy Piéret nevű belga újságíró kalandor a párizsi Louvre-ból ellopott néhány szobrot, amelyből néhányat a költő lakásán rejtett el, az ő tudta nélkül. Nem egyszer fordult meg a börtönben a híres novellista, a fiatalkorában kicsapongó életet élt Jean Genet, akit a harmincas években többször is letartóztattak kisebb bűncselekmények miatt.

Ám természetesen nemcsak a művészvilág hírességei fordultak meg itt. A La Santébe zárták például a francia háborús bűnös Maurice Papont, valamint az ismert terroristát, a néhány évig Magyarországon élt Carlost, a „Sakált”.

A börtön borzalmas állapotairól vált híressé. 2000-ben, az intézmény egészségügyi felelősét annyira sokkolták a szörnyűségek, a túlzsúfolt cellák látványa, hogy naplót vezetett hét éves megpróbáltatásairól, amelyet a sajtó is idézet, s ami miatt parlamenti vizsgálóbizottság is alakult. „Három rab késekkel hadonászott. Egymással harcoltak. Másnap minden kezdődött elölről” – számolt be élményeiről Véronique Vasseur. A cellákat patkányok, poloskák, csótányok lepték el. Naplója szerint a börtön maga volt a pokol. Bár 1400 személyre tervezték, több mint 2300-at tartottak itt fogva.

A Párizs szégyenének is tartott La Santét várhatóan 2019-ben nyitják meg újra.