Előfizetés

Hackerverseny a Szilícium-völgyben

A Human Rights Foundation (HRF) kétnapos verseny keretében próbál meg új módszereket találni arra, hogy információt juttassanak Észak-Koreába. A rendezvényt a san fransiscói Szilícium-völgyben rendezik meg, és többek közt részt vesz majd rajta Park Sang-hak emberi jogi aktivista is. Szó lesz majd a jelenleg használt információátadás technológiákról is, mint a CD-k, DVD-k vagy pendrive-ok bevitele, a rövid hullámhosszú rádiók használata, vagy a léggömbökhöz erősített levelek küldése. 

A szervezők kiemelték, hogy a céljuk nem az adatok illetéktelen megszerzésének népszerűsítése, mindössze a világ legelzártabb társadalmával való érintkezéshez szeretnének ötleteket gyűjteni. Észak-Koreában az internethez való hozzáférés igen ritka és korlátozott, az összes hírcsatorna is az állami kezén van, és minden jellegű kommunikációt figyelni próbálnak, így rendkívül nehéz külső információkhoz jutni. A HRF akcióival folyamatosan próbál segíteni a helyzeten, korábban például a koreai nyelvű Wikipédiával ellátott pendrive-okat küldtek az országba léggömbök segítségével.

Testőrök védik a gazdasági minisztert

A szlovák belügyminisztérium nem adott felvilágosítást arról, hogy miért rendeltek rendőri védelmet Tomáš Malatinský, leváltott gazdasági miniszter mellé – írta a bumm.sk. Mindez azért különös, mert már július elején leváltották tisztségéből. A belügyminisztérium szóvivője, Ivan Netík a sajtónak elmondta, hogy Malatinský Robert Kaliňák belügyminisztertől kért testőrséget.

A belügyminisztérium 90 napig biztosítja a volt tárcavezető személyi védelmét. Ehhez hozzá tartozik, hogy szolgálati autót és sofőrt is kap. Azt, hogy milyen okból kérte a Malatinský a védelmet, a szóvivő nem mondta el.

A kormánypárt, a Smer a nyári tisztogatások során az oktatási minisztert, Dušan Čaplovičot is menesztette, ő azonban nem kérte hogy állítsanak mellé testőröket. A két miniszter hivatalosan július 3-ától nem tölti be tisztségét, ettől a naptól kezdve nem jár nekik a testőrség sem.

Kínos helyzetben Belgrád

Dušan Vujović gazdasági miniszter lesz Lazar Krstić utódja a szerb pénzügyminiszteri poszton, arról viszont még nem döntött, ki lesz a gazdasági miniszter. Mindezt Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök közölte a Blic napilapnak adott interjújában. Krstic azért távozott, mert esélytelennek nevezte, hogy elfogadják a szerb gazdaság talpra állításához elengedhetetlen reformokat.

A szerb miniszterelnök kitért arra, hogy a Déli Áramlat megvalósítása az Európai Unió és Oroszország közötti megállapodástól függ, s kijelentette, a gázvezetékről szóló megállapodás jó Szerbia számára, s ezt meg is mondta valamennyi nyugati képviselőnek. A Déli Áramlat kérdése nagyon is időszerű Belgrádban. Az Európai Bizottság ugyanis múlt hétvégén a gázvezeték építésének elhalasztását javasolta Szerbiában addig, amíg a terveket nem hangolják össze az uniós szabályozással. Belgrád ezzel két tűz közé került: nem akar sem Brüsszellel, sem Moszkvával ujjat húzni.