Előfizetés

Maláj utasszállító - Részvétnyilvánító könyv a holland nagykövetségen

Hollandia magyarországi nagykövetsége részvétnyilvánító könyvet helyez el a malajziai utasszállító repülőgép katasztrófájában elhunyt áldozatok emlékére Budapesten - közölte a nagykövetség munkatársa.

A könyvbe, amelyet a követség II. kerületi épületében helyeznek el, kedden 14 és 16 óra között, valamint szerdán és csütörtökön 10 és 12 óra között bárki bejegyezheti részvétnyilvánítását.

Interneten is van lehetőség erre a www.condolences.eu angol nyelvű weboldalon - olvasható a követség honlapján.
A Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata július 17-én zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember - közöttük 193 holland állampolgár - életét vesztette.

A Szabadság tér az ország legvédettebb objektuma

Publikálás dátuma
2014.07.22. 13:19
Fotó: Vajda József, Népszava.
A Magyar Liberális Párt közérdekű adatigényléssel fordul az Országos Rendőr-főkapitánysághoz. A párt ügyvivője, Popper Gábor, azt szeretné megtudni, hogy a német megszállási emlékmű építésének megkezdése óta a mai napig mennyibe került a terület védelme.

Közleményükben azt írják, hogy  az emlékmű építésének megkezdése óta a Szabadság téren folyamatos a tiltakozás. A szobor építési területét az 2014. április 8. óta kordon védi és a területen állandó a rendőri jelenlét. Az épülő szobor környékére kamerákat is felszereltek és a rendőrségi járművek, a speciális megfigyelőeszközök jelenléte is folyamatos. Ma jelenleg ez Magyarország legvédettebb ,,objektuma", miközben a megépítését támogató érvek védhetetlenek. A szobor elkészültét követően a korábbinál is több rendőrt vezényeltek a helyszínre, két napja már a mellékutcákban is ott állnak az autók, a forgalomirányítók.

A Magyar Liberális Párt az országos rendőrfőkapitánytól nemcsak a személyi kiadásokra, hanem a felszerelt és a helyszínen használt eszközök összköltségére is kíváncsi. A választ a törvény rendelkezésének megfelelően 15 napon belül várják a Liberálisok.

Mérséklődött a népességfogyás üteme

 Mérséklődött népességfogyás üteme 2014 első öt hónapjában, miután többen születtek és kevesebben haltak meg, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A jelentés szerint januártól májusig 35 525 gyermek született, ami 2,9 százalékkal több mint 2013 első öt hónapjában. Ugyanakkor 53 464-an hunytak el, ami 2,2 százalékos csökkenést jelent.

Ez alapján 17 939 emberrel csökkent az ország népessége; ez 2188-cal kevesebb az egy évvel korábbi adatnál.
A születések száma az év négy hónapjában emelkedett, februárban viszont enyhe, 1,1 százalékos csökkenés volt tapasztalható az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb mértékű növekedés áprilisban történt, amikor 7032-an születtek, 9,4 százalékkal többen mint az előző év azonos hónapjának értékét. Összességében az év első öt hónapjában 997-el több gyerek született, mint 2013 hasonló időszakában.

A halálozások száma különösen márciusban mérséklődött, amikor 4,3 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyinál ez az érték. Összességében 1191-el kevesebben hunytak el, mint 2013 január és május között.

Valamennyi hónapban jelentősen, összességében 9,9 százalékkal emelkedett a házasságkötések száma a tavalyihoz képest. A legnagyobb mértékű emelkedés februárban történt, amikor közel 20 százalékkal többen mondták ki a boldogító igent, mint 2013 februárjában. A 11 497 házasságkötés 1 038-cal haladta meg a bázisidőszaki értéket.

Ezer lakosra 8,7 élve születés és 13,1 halálozás jutott. Az előbbi értéke 0,3 ezrelékponttal magasabb, az utóbbi 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb volt 2013 január-májushoz viszonyítva. Ezer élve születésre 4,5 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,5 ezrelékpontos csökkenést jelentett az egy évvel korábbihoz képest.
Mivel a halálozások száma mérséklődött, a születéseké pedig emelkedett, a természetes fogyás üteme 4,9 ezrelékről 4,4 ezrelékre csökkent - tartalmazza a KSH jelentése.