Remény a horgászoknak: itt a halvadász drón!

Publikálás dátuma
2014.07.23. 14:23
Fotó: H. Szabó Sándor.
Közel két évtizede hobbija a horgászat a kecskeméti Kovács Árpádnak, aki az NRG Agent Kft. tervezésekkel foglalkozó villamosmérnöke. Szaktudását és a kor technikai vívmányait kedvenc időtöltésénél is kamatoztatja: a modellező boltokban kapható alkatrészekből összeállította a saját vízi „drónját”. 

A távirányítással működő kishajó 500 méterre tud eltávolodni a parttól, miközben elvégzi a horgász által megszabott feladatokat. Például kiviszi a saját készítésű etetőanyagot a víz egy adott pontjára, és azt ott leengedi. Radarja eközben leképezi a meder domborzatát, akár 300 méter mélységig, és adott esetben a halak vonulását is mutatja. A GPS műholdas helymeghatározó és követő egység a pozíciók meghatározásában és az adatok tárolásában nyújt segítséget.

A „vízi drón” sikeresen vizsgázott a Hatvan melletti Kavics-bánya tavon, ahol több napon át Bodó Tamás horgásztársával próbálta ki azt. Jó pár méretes - 10 kilogramm feletti - ponty kifogásában segített a berendezés. De mivel igazi sporthorgászokról van szó, a kifogott halakat lemérték, lefotózták, majd visszaengedték a tóba.

Nézze meg a próbáról készült képgalériát! Fotó: H. Szabó Sándor.

Szerző

Megfejtik-e Einstein titkát?

Publikálás dátuma
2014.07.23. 08:30
Fotó: Gettyimages.
Kutatók tucatjai próbálják már évtizedek óta megfejteni Albert Einstein titkát, azaz, hogy mi volt a kulcsa brilliáns intelligenciájának, amellyel fel tudta fedni az idő és a tér mechanizmusait.

A tudós agyáról folytatott kutatásokat azoknak a felvételeknek az alapján végzik, amelyeket Thomas Harvey patológus készített Einstein halála után valamint azokból a mintákból, amelyeket ő vett ki az agyból és amelyeket a chicagói National Museum of Health and Medicine őriz.

Egy tanulmány, amelyet a közelmúltban publikáltak a Brain-en, megállapította, hogy Einstein agya kicsi volt, de tele volt tekervényekkel egyes zónákban. A képeket erről az iPadon is meg lehetett szemlélni.

A legfrissebb kutatás azonban az agy két féltekéje közötti kapcsolódást vizsgált kínai-amerikai kutatókból álló csapat, amelynek vezetője Weiwei Men, azt állapította meg, hogy a két félteke, amelyek egymástól különböző funkciókat látnak el, helyenként szokatlanul vastag rostköteggel van egymáshoz kapcsolva. A rostköteg arra szolgál, hogy egységesítse a két félteke által különbözőképpen feldolgozott információt. Csak ennek a rosthídnak a segítségével tud a két félteke, a kreatív és a racionális úgy kommunikálni, hogy ebből egyetlen eredmény szülessen. A rostköteg egyes részeinek vastagsága különösen akkor lett szembetűnő, amikor összehasonlították 15 olyan idős férfiéval, akik 1905-ben idősebbek voltak és 52 olyanéval, akik fiatalabbak voltak Einsteinnél. 1905 volt, ugyanis a csodaév, amikor a 26 éves Einstein hat olyan munkát publikált, amelyek lefektették a modern fizika forradalmának alapjait.

A csapat által kifejlesztett technika méri és kodifikálja a rostköteg vastagságának változásait, egész hosszában, ahol az idegek áthaladnak az egyik féltekéből a másikba és a vastagság mértéke mutatja, hogy mennyire van összeköttetésben a két félteke ezekben a régiókban.

Ez a felfedés azonban nem tisztázza, hogy ez a természet ajándéka-e,  így születik-e az ember, vagy csak az intellektuális tevékenység fejleszti-e ki.

Szerző

Elkelt az "onkokés" technológiája

Az onkokést fejlesztő MediMass Kft. ma bejelentette, hogy a massachusetts-i központú Waters Corporation megvásárolta a fejlesztés alapjául szolgáló tömegspektrometriás ionizációs technológiáját. Az üzletág értékesítése gyakorlatilag magában foglalja a MediMass összes eszközét, beleértve a szabadalmi beadványokat, szoftvereket, adatbázisokat és a technológiához fűződő tapasztalatot, szakértelmet és munkaerőt.

A REIMS technológia adja a lényegét az Intelligens Kés (“iKnife”) néven ismertté vált fejlesztési projektnek. A koncepcionális fejlesztés szakaszában lévő Intelligens Kést a jövőben a műtétek közbeni, azonnali diagnózis felállításához lehet majd alkalmazni.

Ez egy olyan ionizációs eljárás, mely szinte bármilyen minta azonnali tömegspektrometriás analízisét teszi lehetővé. A technológia az elmúlt évek fejlesztéseinek eredményeképp képesnek bizonyult az azonnali kémiai analitika potenciális kiterjesztésére az élelmiszer-biztonság, mikrobiológia és a klinikai diagnosztika területére.

2008-ban a SOTE-vel együttműködésben alakult magyar kutatás-fejlesztéssel foglalkozó KKV, mely Dr. Takáts Zoltán kutató találmányára épül. Tallós Ákos és további négy magyar magánszemély a kezdetektől fogva Takáts professzor közeli munkatársa és partnere a projektben.

Elsőként Polgár Ildikó és vállalata kötelezte el magát a projekt támogatására. Ildikó, aki egyben üzleti angyal befektető is, felismerte a fiatal csapat kivételes tehetségét és a találmányban rejlő különleges lehetőséget.

Szerző