Jön a litván euró

Bár a bejelentés már korábban megtörtént, az Európai Unió úgynevezett Általános Ügyek Tanácsa hivatalosan csütörtökön szavazta meg Litvánia belépését az euró-zónába. Vagyis a balti ország 2015. január elsejétől bevezetheti az eurót. Ezzel a huszonnyolc uniós tagállam közül immár tizenkilencben közös lesz a valuta. 

Az euróra eleve nemet mondó Egyesült Királyság távolodóban van az EU-tól, a két skandináv tagállam (Dánia és Svédország) pedig saját valutájával is jól működik. Az eurózónán kívül maradt kelet-európai országok számára viszont már középtávon is érzékelhető a centrumtól való további lemaradás veszélye. Különösen, hogy az Európai Bizottság új elnöke – aki az eurózóna pénzügyminisztereinek élén szerezte meg a nagy tagállamok kormányainak bizalmát – nyíltan a közös valuta stabilitásának erősítését nevezte legfontosabb feladatának.

Algirdas Butkevičius litván miniszterelnök Brüsszelben elmondta, hogy az euró bevezetése Litvánia számára alapvető cél volt, nemcsak gazdasági, hanem politikai okokból is. A közös európai valutához való tartozás jótékonyan hat a litván gazdasági növekedésére, és az ország biztonságát is erősíti.

Az egy főre jutó litván GDP egyébként már jó 25 százalékkal magasabb, mint a magyar. Ha meggondoljuk, hogy a Szovjetunióból nehezen kiszabaduló, majd súlyos gazdasági válsággal sújtott Litvániához képest hazánk még nemrég is mennyivel előkelőbb helyzetben volt, akkor ezen is lemérhetjük tragikus leszakadásunkat. Immár nemcsak Nyugat-Európától, hanem az értelmes politikát folytató kelet-európai országoktól.

„Magyarország jobban teljesít.” Igen, Moldovához és Haitihez képest talán még mindig.

Feloszlatták a kommunista frakciót az ukrán parlamentben

Olekszandr Turcsinov házelnök bejelentette a kommunista frakció feloszlatását az ukrán parlament csütörtöki ülésén.

A képviselőcsoport feloszlatását a házelnök azzal indokolta, hogy a kommunista frakció tagjainak száma jelentősen csökkent: a frakció 33 képviselővel jött létre, most viszont már csak 23 tagja van.

A héten elfogadott törvénymódosítás alapján a házelnök bejelentheti egy frakció megszüntetését, ha tagjainak száma a meghatározott minimum alá csökken. A szabályok szerint a minimális létszám a parlamenti ciklus kezdetekor meglévő legkisebb frakció tagjainak száma. A jelenlegi összetételű törvényhozás megalakulásakor a kommunistáké volt a legkisebb létszámú frakció.

Turcsinov a képviselőcsoport feloszlatásáról szóló bejelentése után hozzátette, ez "történelmi esemény", és reméli, hogy soha többé nem lesz kommunista frakció az ukrán parlamentben. Szavait a kormánypárti képviselők kitörő tapssal fogadták.
A kommunista párti politikusok rendszeresen bírálták a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokkal szemben indított "terrorellenes műveletet", míg az ukrán vezetés a lakosság dezinformálásával és orosz propaganda terjesztésével vádolta meg a pártot.

Az ukrán igazságügyi minisztérium július 8-án kezdeményezte a párt betiltását, jelenleg folyik a peres eljárás egy kijevi bíróságon. A tárca állítása szerint hang- és videofelvételek tanúsítják, hogy kommunista politikusok együttműködtek Oroszországgal a Krím félsziget elcsatolásában, a Kijev által illegitimnek minősített donyecki és luhanszki szeparatista népszavazások lebonyolításában, valamint közreműködnek a kelet-ukrajnai szakadárok fegyverekkel való ellátásában.

Szerdán verekedés robbant ki a parlament üléstermében Petro Szimonyenko kommunista párti elnök egy nyilatkozata miatt. A politikus az egyik orosz tévécsatornának adott interjújában azt állította, hogy a "terrorellenes művelet" során a kijevi vezetés "ukránok ezreinek életét oltotta ki", illetve azt, hogy a harcok övezetében "kiveszik a halott civilek szerveit".

Szerző

Csókolózz, ne háborúzz!

Publikálás dátuma
2014.07.24. 13:15
Fotó: Twitter
Több mint 40 éve már, hogy világszerte elterjedt pacifista jelmondat volt a „szeretkezz, ne háborúzz!” (Make Love Not War).  A vietnami háborúra lassan már nem is emlékszik a világ, a jelmondat azonban sajnos azóta is aktuális, hiszen jól tudjuk: évtizedek óta nem volt olyan perc a Földön, amikor valahol a világban ne szóltak volna a fegyverek.

Most a Gázai-övezetben dúló harcok miatt jelent meg ez az óhaj, kicsit másképpen, konkrétabban a helyi viszonyokra. Arab-izraeli családok, párok küldik a közösségi médiába békeüzenetüket a JewsandArabsRefusetoBeEnemies (zsidók és arabok nem hajlandók ellenségek lenni) elnevezésű kampány keretében.

Az ötlet egy New York-ban tanuló izraeli diáktól, Abraham Gutmantól és szíriai barátnőjétől, Dania Darwish-tól származik. Miután ők maguk a saját bőrükön is tapasztalták a gyűlöletet, úgy gondolták, hogy egy virtuális közösség létrehozásával reagálnak a támadásokra, emlékeztetve arra, hogy végső soron mindannyian csak emberek vagyunk, valláson, nemzetiségen túl.

A kampány nyitó fotóját a libanoni származású amerikai újságírónő, Sulome Anderson készítette, akinek vőlegénye egy Jeremy nevű zsidó fiatalember. Abraham és Dania csókja már több ezer példányban látható a Twitteren.

 

Szerző