Olaszországba érkezett a hitehagyásért elítélt szudáni nő

 Olasz kormánygéppel gyermekeivel és férjével érkezett meg a római repülőtérre csütörtök reggel Mariam Yahya Ibrahim a hitehagyásért halálra ítélt, majd felmentett szudáni fiatalasszony, akit Matteo Renzi olasz miniszterelnök fogadott.

Mariam Yahya Ibrahim Olaszországba érkezéséről a sajtót is csak az utolsó pillanatban értesítették. A római diplomácia azonban hónapok óta dolgozott azon, hogy a szudáni keresztény nő és családja elhagyhassa az afrikai országot és első állomásként Olaszországba érkezzen.

Mariamot húszhónapos kisfia és háromhónapos kislánya kísérte, aki májusban a szudáni Kartúm börtönében született, valamin férje, Daniel Wani, aki amerikai állampolgár és keresztény vallású.
A családot Lapo Pistelli olasz külügyi államtitkár kísérte a Kartúmból Rómába tartó repülőúton. A római repülőtéren a családot a kormányfő mellett Federica Mogherini olasz külügyminiszter is fogadta.

“Ez ünnepnap! - hangoztatta Matteo Renzi, aki az újságíróknak elmondta, hogy Mariam és családja rövid ideig Olaszországban tartózkodik, majd tovább utaznak az Egyesült Államokba. Mariam megérkezéséről Renzi Ferenc pápát is értesítette, aki a következő napokban a Vatikánban fogadhatja a szudáni keresztény nőt. Matteo Renzi - akit a repülőtérre a felesége is elkísért - régóta szívén viseli a szudáni nő sorsát. Renzi a hitehagyásért miatt hazájában elítélt Mariamról beszélt július 2-án az Európai Parlamentben a soros olasz uniós elnökség elején is.

Mariam Yahya Ibrahimot május közepén a Szudánban hatályos iszlám jog, a saría alapján kötél általi halálra ítélték. Száz korbácsütés is kiszabtak rá, ezt azért, mivel nem muzulmán férfihez ment feleségül.

Az asszony ügye hatalmas felháborodást váltott ki világszerte. Több ország, köztük Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is mélységesen elítélte a bíróság döntését. Mariamot ezt követően felmentették, szabadon engedték.
Júniusban családjával az Egyesült Államokba akart távozni, de a kartúmi repülőtéren feltartóztatták és rendőri őrizet alá helyezték. Június végén a kartúmi amerikai nagykövetségen kért menedékjogot.

Mariam 2011-ben ment férjhez Daniel Wanihoz. Első gyermekük születésekor még szabadlábon volt, aztán a kisfiúval együtt vonult be a börtönbe, miközben már ismét áldott állapotban volt. Második gyermekét a börtönben kellett világra hoznia.
Daniel Wani amerikai állampolgár és keresztény vallású. A nő apja muzulmán, de anyja - aki felnevelte - keresztény.

Szerző

Jön a litván euró

Bár a bejelentés már korábban megtörtént, az Európai Unió úgynevezett Általános Ügyek Tanácsa hivatalosan csütörtökön szavazta meg Litvánia belépését az euró-zónába. Vagyis a balti ország 2015. január elsejétől bevezetheti az eurót. Ezzel a huszonnyolc uniós tagállam közül immár tizenkilencben közös lesz a valuta. 

Az euróra eleve nemet mondó Egyesült Királyság távolodóban van az EU-tól, a két skandináv tagállam (Dánia és Svédország) pedig saját valutájával is jól működik. Az eurózónán kívül maradt kelet-európai országok számára viszont már középtávon is érzékelhető a centrumtól való további lemaradás veszélye. Különösen, hogy az Európai Bizottság új elnöke – aki az eurózóna pénzügyminisztereinek élén szerezte meg a nagy tagállamok kormányainak bizalmát – nyíltan a közös valuta stabilitásának erősítését nevezte legfontosabb feladatának.

Algirdas Butkevičius litván miniszterelnök Brüsszelben elmondta, hogy az euró bevezetése Litvánia számára alapvető cél volt, nemcsak gazdasági, hanem politikai okokból is. A közös európai valutához való tartozás jótékonyan hat a litván gazdasági növekedésére, és az ország biztonságát is erősíti.

Az egy főre jutó litván GDP egyébként már jó 25 százalékkal magasabb, mint a magyar. Ha meggondoljuk, hogy a Szovjetunióból nehezen kiszabaduló, majd súlyos gazdasági válsággal sújtott Litvániához képest hazánk még nemrég is mennyivel előkelőbb helyzetben volt, akkor ezen is lemérhetjük tragikus leszakadásunkat. Immár nemcsak Nyugat-Európától, hanem az értelmes politikát folytató kelet-európai országoktól.

„Magyarország jobban teljesít.” Igen, Moldovához és Haitihez képest talán még mindig.

Feloszlatták a kommunista frakciót az ukrán parlamentben

Olekszandr Turcsinov házelnök bejelentette a kommunista frakció feloszlatását az ukrán parlament csütörtöki ülésén.

A képviselőcsoport feloszlatását a házelnök azzal indokolta, hogy a kommunista frakció tagjainak száma jelentősen csökkent: a frakció 33 képviselővel jött létre, most viszont már csak 23 tagja van.

A héten elfogadott törvénymódosítás alapján a házelnök bejelentheti egy frakció megszüntetését, ha tagjainak száma a meghatározott minimum alá csökken. A szabályok szerint a minimális létszám a parlamenti ciklus kezdetekor meglévő legkisebb frakció tagjainak száma. A jelenlegi összetételű törvényhozás megalakulásakor a kommunistáké volt a legkisebb létszámú frakció.

Turcsinov a képviselőcsoport feloszlatásáról szóló bejelentése után hozzátette, ez "történelmi esemény", és reméli, hogy soha többé nem lesz kommunista frakció az ukrán parlamentben. Szavait a kormánypárti képviselők kitörő tapssal fogadták.
A kommunista párti politikusok rendszeresen bírálták a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárokkal szemben indított "terrorellenes műveletet", míg az ukrán vezetés a lakosság dezinformálásával és orosz propaganda terjesztésével vádolta meg a pártot.

Az ukrán igazságügyi minisztérium július 8-án kezdeményezte a párt betiltását, jelenleg folyik a peres eljárás egy kijevi bíróságon. A tárca állítása szerint hang- és videofelvételek tanúsítják, hogy kommunista politikusok együttműködtek Oroszországgal a Krím félsziget elcsatolásában, a Kijev által illegitimnek minősített donyecki és luhanszki szeparatista népszavazások lebonyolításában, valamint közreműködnek a kelet-ukrajnai szakadárok fegyverekkel való ellátásában.

Szerdán verekedés robbant ki a parlament üléstermében Petro Szimonyenko kommunista párti elnök egy nyilatkozata miatt. A politikus az egyik orosz tévécsatornának adott interjújában azt állította, hogy a "terrorellenes művelet" során a kijevi vezetés "ukránok ezreinek életét oltotta ki", illetve azt, hogy a harcok övezetében "kiveszik a halott civilek szerveit".

Szerző