Előfizetés

Az autóiparban tényleg nőtt a foglalkozatás

Tavaly az iparban mintegy 625 ezren dolgoztak Magyarországon, az alkalmazásban állók száma 0,6 százalékkal nőtt a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a járműiparban viszont 9 százalékkal ugrott meg a létszám - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadványából.

Egy évvel korábban még 2,1 százalékos létszámcsökkenést regisztrált a KSH az iparban. Az összes munkavállaló 73 százalékát képviselő fizikai foglalkozásúak száma 0,4, a szellemi foglalkozásúaké, 1,0 százalékkal nőtt tavaly. Tavaly az ipar legnagyobb nemzetgazdasági ágában, a feldolgozóiparban 0,7 százalékkal nőtt, míg a másik kettőben csökkent a létszám az előző évhez viszonyítva: az energiaiparban 2,1 százalékkal, a kis súlyú bányászatban pedig 3 százalékkal.

A feldolgozóipar tizenhárom alága közül nyolcban 0,1, és 9 százalék közötti mértékben emelkedett az alkalmazásban állók száma, a többi ötben pedig 0,2, és 6,5 százalék közötti létszámfogyás volt. A legnagyobb mértékben, 9 százalékkal a járműiparban nőtt a létszám: az iparágban mintegy 6500-zal dolgoztak többen, mint egy évvel korábban, elsősorban az autógyáraknak köszönhetően. Itt a szellemi foglalkozásúak létszámának növekedése - ami 10,7 százalékot tett ki - is gyorsabb volt, mint a fizikai foglalkozásúaké.

A feldolgozóipari alágak rangsorában csakúgy, mint az előző években, 2013-ban is az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártása volt a legnagyobb foglalkoztató. Az iparágban csak minimálisan (nem egészen 200 munkavállalóval) dolgoztak kevesebben, mint 2012-ben. A járműgyártás megelőzte a 2012. évhez képest a foglalkoztatásban a harmadik helyre csúszott, a mintegy 75 ezer főt alkalmazó fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása alágat.

Heten a hétről

Ön mit állítana fel az éj leple alatt?

Andrassew Iván
a Népszava rovatvezetője
Az éj leple alatt Orbánt állítanám föl a Szabadság téren. Mindjárt a génmódosított, félszárnyú angyal mellé, hogy együtt tartsák az országalmát, nehogy leessen. Orbán ott állna, élőképben, egy jókora teátrális mozdulatba merevedve, hogy mindenki láthassa: ő,az, aki a holokauszt emlékévét arra használja, hogy megcsúfolja az áldozatok emlékét. Ha a népe szemébe még nem is mer nézni, a felkelő Nap arcába csapódó fénye tudatosíthatná benne, hogy nem lehet elbújni sem a múlt, sem önmagunk elől.

Arató András
Klubrádió
A kérdés provokálja az evidens választ, de azon nincs semmi szégyellni való, ami a sunyi, aljas, suttyomos, gyáva megvalósítási módot indukálná. Mert amire most közösen gondolunk, annak kellemetességét elismerni nem jelent hűtlenséget még a nenyihez se. (A szobrot egy falloszhoz hasonlónak minősíteni viszont súlyos sértés lenne, milliók háborodnának fel rajta, jómagam is). A horroros rémnek és a szocreál normái szerint bemutatott almaszedőnek erényét ne vitassuk: a rondaság sokat segít majd a bontásban.

Avar János
Újságíró

Semmit. A világért sem tennék ilyet, stílszerűen álmomban sem jutna eszembe, hogy beismerő vallomást tegyek: magam sem tekintem demokratikusnak a kormányzásomat. Ehhez ritka ostobaság kell, hiszen hajnali meglepetést a diktatúrák szoktak okozni lakosságuknak, de egy értelmes kormány még abban is igyekszik adni a látszatra. Bár az emlékműnek sem a meghirdetett célja, sem a külleme nem árulkodik értelemről, vagyis a titkolózás nagyon is indokolt.

Bolgár György
rádiós újságíró

Felállítanám a kétharmados parlamenti többséget. Aztán ha jön a reggel, mindenki mehet haza, azzal a feltétellel, hogy este megint sorakozó, vigyázzállás. Ugyancsak éjszakára felállítanám a Nemzeti Együttműködés Rendszerét: míg dolgozó népünk alszik, nyilván simán működne. Megfordult a fejemben az is, hogy felállítsam szeretett vezérünk szobrát, de csak akkor, ha azt sem avatja fel senki, mint a Szabadság téri emlékművet. Maradjon rajta az éj leple.

Farkasházy Tivadar
Hócipő

Kiszögezném Orbán Viktor amerikai programját: A magyar miniszterelnököt a Kennedy-repülőtéren fogadja az Immigration Officer és megkérdi, hogy milyen okból szándékozik beutazni. Orbán Viktor azt feleli, hogy a Fehér Házban akarja fogadni Obama elnököt. Az Officer telefonon megkérdezi az egyik fogadóirodát, hogy ennek mennyi az esélye, majd megjátssza, mivel egymillió az egyhez adják, Orbán Viktort pedig hazaküldi. Orbán Viktor a beszálláskor nyilatkozik, hogy a cipőiben nincs semmi, csak lét láb. Ö pedig öt és fél láb.

Veress Jenő,
a Népszava főmunkatársa

Nagyon úgy tűnik, hogy a kormány azért állít szobrot virrasztó éji felleg alatt -egy olajkatasztrófából kimentett, csapzott gyémánt-félkrajcáros kiskakast, meg a fiatal, idealizált Orbán Viktort, az Antiochiai Szent Kézigránáttal - mert fél. Fél attól, amit felállít. Olyasmit illik hát a nyilvánosságra csempészni, mielőtt a kakas szól, amitől félünk. Tehát részemről jöhetne az éj leple alatt szoborként a fekély, meg gutaütés, a szipolylidérc, a harapós kutya, s minden olyan mondat, ami úgy kezdődik: "megvédjük".

Vicsek Ferenc
újságíró
Rendeznék egy nagy oligarcha találkozót a Hősök terén, és az éj leple alatt egyenként felszólítanám őket: aki ellopta az állami tulajdont, az álljon fel. Aki cinkelt pályázatokon nyerte el a a közösség tulajdonát, vagy a kisebb-nagyobb médiabirodalom feletti uralom jogát, az álljon fel. Aki demokrata jelszavakkal olajozza a maffiaüzeme működést, az álljon fel. Aki másokkal hitelezteti meg a saját nagyságának szobrát, az álljon fel. Aztán, amikor így felálltak, akkor jól felkapcsolnám a villanyt, hadd lepődjek meg magam is...

Elhúzódó a megégett romák gyógyulása

A baksi képviselő-testület tagjai saját zsebükből ajánlanak fel pénzt a gyomlálás miatt megégett roma napszámosoknak - jelentette be Búza Zsolt polgármester. Azt is biztosítják, hogy a kórházban kezelt sérültek "könnyen hazajussanak", és támogatást adnak a kötszer és a gyógyszer költségeihez is. 

Közben a Kunszentmártoni Rendőrkapitányság nyomozást indított az ügyben, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés elkövetésének gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. Az esetről elsőként a delmagyar.hu portál számolt be arról, hogy ötven ember került égési sérülésekkel kórházba, miután a hétvégén egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben dolgoztak. Hétfőre valamennyiükön fájdalmas, feszülő hólyagok keletkeztek.

Az első információkkal ellentétben a munkások nem zellert, hanem petrezselymet gyomláltak. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának bőrgyógyásza, Bata Zsuzsanna sajtótájékoztatón fejtette ki: az kórházi ellátásra hat embert kellett felvenni, ők hétfőn mehetnek haza, de a teljes gyógyuláshoz hosszabb idő kell. A bőrgyógyász a betegeknél diagnosztizált bőrgyulladásról, a fitofotodermatitiszről szólva kifejtette: a tünetek a súlyosabb esetekben másodfokú égési sérülésnek felelnek meg. A fitofotodermatitisz akkor alakul ki, ha bizonyos növények - ilyenek a zeller, a petrezselyem, a citrusfélék, a sárgarépa, a füge, egyes ernyősvirágzatú fűfélék - napozás után a bőrrel érintkeznek.

A szolnoki szoljon.hu megszólaltatta a növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozót, aki azt mondta, a napszámosokat egy külső vállalkozó biztosította a munkálatokhoz. Korábban ilyen súlyú eset még nem történt, nem volt tudomásuk arról, hogy a petrezselyemnek ilyen hatása lenne az emberekre.