Előfizetés

Vízilabda: Magyarország és Szerbia vívja a döntőt

Publikálás dátuma
2014.07.26. 00:34
A montenegrói Darko Brguljan és a szerb Andrija Prlainovic. MTI Fotó: Kovács Tamás
A magyar és a szerb férfi válogatott küzd meg az aranyéremért a budapesti vízilabda Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján, mivel a péntek esti másik elődöntőben a déli szomszéd csapata legyőzte Montenegró legjobbjait.

Eredmény, elődöntő: Szerbia-Montenegró 10-9 (3-5, 1-2, 3-2, 3-0)

A délszláv csata a montenegróiak vezetésével indult, majd nagyszerű játékkal négy góllal (5-1) elhúztak az Európa-bajnoki címvédővel szemben. A szerbek lassan éledezni kezdtek, és a szokatlanul sok találatot hozó első negyed végére 5-3-ra szépítettek. Érdemben azonban a második nyolc percben sem változott a meccs képe: összeszedettebbek voltak a montenegróiak, és a nagyszünetig 7-4-es vezetést hoztak össze. Aztán 8-4-et követően elkezdtek az idővel játszani, passzívabbá váltak, a szerbek pedig feljöttek 8-7-re. Akár ki is egyenlíthettek volna, ehelyett a harmadik negyed csattanójaként egy távoli csavargóllal 9-7-re módosult az eredmény. A befejező negyedben viszont 9-9-nél a szerbek utolérték riválisukat, sőt a vezetést is átvették (10-9), s már nem engedték át. 

Így az Eb-aranyért vasárnap 20.30-tól a szerbek játszanak a magyarokkal, a bronzéremért pedig 18.30-tól a montenegróiak az olaszokkal. 

Korábban:
elődöntő: Magyarország-Olaszország 8-7 (3-1, 2-3, 1-1, 2-2)

a 7-10. helyért:
Spanyolország-Németország 16-8 (5-3, 4-1, 3-2, 4-2)
Románia-Franciaország 15-8 (3-3, 3-1, 6-1, 3-3)

a 11. helyért:
Oroszország-Grúzia 9-8 (2-2, 2-2, 2-1, 3-3)

Margitszigeti hősök

Népszava-információ
Publikálás dátuma
2014.07.25. 22:43
Fotó: TÓTH GERGŐ, Népszava
Hihetetlenül izgalmas mérkőzésen egy góllal nyert a magyar válogatott Olaszország ellen és ezzel vasárnap döntőt játszhat Szerbia ellen a Margitszigeti Európa-bajnokságon. Benedek Tibor fiait igazi szigeti hősökként ünnepelte a közönség.

31. Vízilabda Európa-bajnokság, Margitsziget
Férfiak, Elődöntő
Olaszország-MAGYARORSZÁG 7-8 (1-3, 3-2, 1-1, 2-2)

Aligha szomorkodott bárki is amiatt, hogy Horvátország helyett Olaszországgal elődöntőzik férfiválogatottunk a budapesti vízilabda Európa-bajnokság pénteki napján. Már a világversenyek erősorrendjéből is kiviláglik, hogy jobban jártunk, elvégre a 2012-es olimpiai helyett "csak" a 2011-es világbajnokkal játszunk, amely nem is címvédő ugyebár, hiszen tavaly már a mieink nyertek.

Örülni viszont csak mérsékelten lehetett, hiszen szerda este a settebello - ahogy az olasz vízilabdázókat a dallamos nyelvükön hívják - végig vezetve nyert a középdöntőben, vagyis olyan gyenge nem lehet. "Én kevesebb esélyt adtam nekik a horvátok ellen, mondjuk negyven hatvan arányban, de onnantól kezdve, hogy ők jutottak tovább, már nincsen veszítenivalójuk - mondta a mérkőzés előtt Madaras Norbert, akinél jobban senki sem ismeri az olaszokat, hiszen 2004-től 2014-ig a Pro Reccóban légióskodott. - Valamelyest megfiatalították a keretüket, néhány játékosnak ez az első világeseménye, ám az utánpótlásban az elmúlt négy-öt évben megnyertek mindent, megvertek mindenkit, a délszlávokat is. Ebből a generációjukból került fel négy-öt ember, tehát nem ügyetlenek, és van önbizalmuk, ami a Horvátország elleni továbbjutással nyilván tovább nőtt. Általában úgy nyernek, hogy a jó kapusteljesítményre építenek, amit persze igyekeznek jó védekezéssel segíteni."

Apropó, segítség! Az elődöntőhöz vezető napok összehasonlíthatatlanul nyugodtabban teltek a magyar táborban. De ahogy közeledett a mérkőzés időpontja, egyre többet videóztak a mieink. Amihez persze Benedek Tibor hozzátette a maga élő élményeit, hiszen összesen 13 évig légióskodott Itáliában.a-bajnoki döntő nyolc év után

De jöjjön a mérkőzés! Az első két perc a kapusoké, Nagy Viktor három, Tempesti egy bravúrt hajtott végre a meccs elején. Varga Dénes a 3. percben a jobb alsóba lőtt. (0-1). De az olaszok emberelőnyből rögtön egyenlítettek. (1-1). Megúsztunk, Varga Dénes már a kapussal állt szemben, de nem lőtt, hanem Szívóshoz passzolt, aki az üres kapuba pöckölt. (1-2). Nagy Viktor zseniális, két ziccert hárított, a közönség pedig kórusban skandálta: Nagy Viktor, Nagy Viktor. Alig egy perccel az első negyed vége előtt Madaras Norbert kapott egy zseniális passzt, s biztos kézzel lőtt a kapuba, (1-3). Ez az első negyed végeredménye.

Az olaszok lövik emberelőnyből a második negyed első gólját Figlioli révén, miután a mieink elpuskázták emberelőnyös helyzetüket. Gallo révén újabb olasz gól és máris egyenlő (3-3). Emberelőnyből Hosnyánszky Norbert szerzett újabb gólt, s megint nálunk az előny (3-4). Emberelőnyös helyzetet már-már elszúrunk, Gór-Nagy Miklós csak beleütni tud a labdába, az Varga Dánielhez kerül, aki bebombázza. (3-5). De szinte a gong pillanatában szépítenek az olaszok, (4-5) a szünetben.

A harmadik negyed fele gól nélkül telt, sajnos belementünk egy vízi birkózásba. Az olaszok taktikát változtattak, s messze kijönnek védekezni, nem kerülünk lövőtávolságba. Végre megvan a negyed első gólja, ami magyar: Hosnyánszky gyönyörű lövéssel vette be Tempesti kapuját (4-6). Giorgietti szépítő gólja a Kígyó-térről, (5-6). Negyven másodperccel a negyed vége előtt az olaszoknál a labda, de Nagy Viktor megint a helyén van. Az utolsó támadás a mienk, de nincs gól.

Egy gólos vezetéssel mentünk az utolsó negyednek, zúgott a lelátón a Ria, Ria, Hungária. De hosszú ideig semmi, majd egyszer csak Tóth Márton lefordult, gólt lőtt, amit nem adtak meg, mert a találat időkérés közben esett. Sajnos, mert az olaszok pillanatokon belül egyenlítettek, (6-6). Pezseg a víz az olasz kapu előtt, elcsattan néhány pofon, de közben a labda az olasz kapuban, (6-7). Hosnyánszky lőtte, nagyon jó meccs. Szívós Mártont kiállítják, s az emberelőnyt az olaszok ki is használták, (7-7). Nem egészen 1 perccel a vége előtt Varga Dénes szép gólt dobott (7-8). Vége! 2006 után Európa-bajnoki döntős a magyar férfi válogatott.

Döntős a magyar pólócsapat!

Publikálás dátuma
2014.07.25. 22:16
Szivós Márton és Hosnyánszky Norbert, valamint az olasz Alex Giorgetti. MTI Fotó: Kovács Tamás
A magyar férfi vízilabda-válogatott 8-7-re nyert az olasz csapat ellen a budapesti Európa-bajnokság pénteki elődöntőjében, így vasárnap az aranyéremért mérkőzik a szerb-montenegrói párharc győztesével.

Benedek Tibor szövetségi kapitány világbajnok együttese az első negyed végén 3-1-re vezetett, majd egyenlített az ellenfél; a mérkőzés felénél 5-4 volt az állás. A következő játékrészben 6-4-re megléptek a magyarok, az olaszok azonban megint egyenlítettek. A győztes gólt - újabb egy-egy találatot követően - Varga Dénes szerezte 56 másodperccel a vége előtt.

Hosnyánszky Norbert háromszor volt eredményes.