Tőkés László: "lészen autonómia"

Publikálás dátuma
2014.07.26. 18:07
Tőkés László Fotó: K2 PRESS, Népszava
Tőkés László európai parlamenti képviselő a "lészen autonómia" kijelentéssel parafrazeálta a bibliai "legyen világosság" gondolatot, illetve Gábor Áron 1848-as "lészen ágyú" kijelentését szombaton Tusnádfürdőn, a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott előadásában.

A politikus vitába szállt azzal a tusványosi gondolattal, hogy 25 év múlva már az autonóm Székelyföld lehet a gazdája a szabadegyetemnek. "Legyen világos: nincs másik 25 esztendőnk a tehetetlen kivárásra. Most kell cselekedni. Most van itt az ideje az autonómiának" - jelentette ki. 

Mint mondta, áttörést kell elérni az autonómia kérdésében nemcsak a magyarok javára, hanem a kisebbségben élő román közösségek javára is. Tőkés László szerint Romániában nem zárult le a rendszerváltás, mert még mindig az "utódkommunisták" vannak hatalmon. "Nem engedünk a 48-ból, 56-ból és 89-ből. Befejezetlen forradalmainkat be kell fejeznünk, a rendszerváltozást be kell fejeznünk" - fogalmazott a politikus.

Úgy vélte, Európa is megérett arra, hogy rendszerváltozást hajtson végre, mert jelenleg elutasítja, hogy az őshonos kisebbségi közösségek ügyeivel foglalkozzék. Szükségesnek nevezte, hogy Európa is szolidárissá váljon a nemzeti kisebbségek törekvéseivel. "Magunktól nem leszünk képesek véghezvinni a kívánt változásokat" - tette hozzá. Kijelentette: ahhoz, hogy Európa meghallhassa az autonómiaigényt, a magyar közösségek képviselőinek ugyanazt kell mondaniuk. Európának "nincs mit kezdenie az autonómiával", ha a magyar vezetők mást és mást mondanak neki ebben a tárgyban - fűzte hozzá. Ugyanazt kell mondani Bukarestben, Pozsonyban, Belgrádban, Kijevben, Budapesten, Brüsszelben és Strasbourgban - hangoztatta Tőkés László.

Szerző

Hét napos "humanitárius" tűzszünetre szólít fel Egyiptom

Publikálás dátuma
2014.07.26. 10:49
Izrael, a gázai határnál 2014 július 25 - Izraeli katonák lőszerszállítmányt pakolnak Fotó: Getty Images
Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter pénteken hétnapos humanitárius tűzszünetre szólította fel a Gázai övezetben harcoló feleket.

Az ideiglenes fegyverszünet a ramadán iszlám hónapot záró íd al-fitr ünneppel, hétfőn lépne életbe. A Kairóban tartott közös sajtótájékoztatón John Kerry amerikai külügyminiszter, Ban Ki-Mun, az ENSZ és Nabíl el-Arabi, az Arab Liga főtitkára megerősítette Sukri felhívását. Kijelentették, hogy a múlt héten Egyiptom által benyújtott fegyvernyugvási kezdeményezés alapján, közösen folytatják erőfeszítéseiket a gázai konfliktus rendezése érdekében.

A sajtókonferenciát megelőző órákban elterjedt hírekkel ellentétben a diplomaták nem tudtak valós eredményekről beszámolni, miután az izraeli biztonsági kabinet nem fogadta el John Kerry tűzszüneti indítványát.

Szerző

Nincs "gazfickó-csere" - Kijev nem adja ki Dmitro Jarost

Publikálás dátuma
2014.07.26. 10:39
Petro Porosenko ukrán elnök Fotó: Getty Images
Az Interpol-körözés ellenére Kijev nem adja ki Moszkvának Dmitro Jarost, a Jobboldali Szektor nevű radikális ukrán szervezet vezetőjét, akit terrorcselekményekre való nyilvános felbujtással vádolnak az orosz hatóságok.

"Ukrajna nem adja ki saját állampolgárait más országoknak, pláne nem Oroszországnak, amely nem ad ki nekünk ukrán állampolgárokat, Janukovicsot, családocskáját és háromtucat alacsonyabb rangú gazfickót" - szögezte le Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója Facebook-oldalán, hozzátéve, hogy  Jarosnak "nincs mitől félnie" .

Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő az év elején Oroszországba szökött, és Moszkva nem hajlandó őt kiadni Kijevnek.

Herascsenko közölte azt is, hogy jelen pillanatban nem ismert Dmitro Jaros holléte. Az Interpol honlapján pénteken jelent meg az orosz kérésre kiadott nemzetközi körözés Jaros ellen. Jaros ellen terrorcselekményekre való nyilvános felbujtás, illetve a média segítségével szélsőséges cselekményekre való nyilvános felbujtás a vád.


Jaros szervezetének fegyveresei fontos szerepet játszottak a Janukovicsot megbuktató 2014. eleji kijevi tüntetéseken.

Szerző