Előfizetés

Kánikulával nyitott a Művészetek Völgye

Igazi nyári meleggel nyitott szombaton az idei Művészetek Völgye. Az utcákon hömpölyögtek az emberek, sok a kisgyerekes család, de az idősebbek sem riadtak vissza a melegtől.

Mint a szervezők korábban hangsúlyozták, a Völgy egyik jelszava az idén a tradíció és az innováció ötvözése: utóbbi a wifi-kapcsolat elterjedésén mindenképpen érzékelhető, de az erőfeszítést jól jelzi a Design Terminál völgybéli "megtelepedése", és a Palya-udvar előtt felállított kivetítő is, amelyen egy mobilalkalmazás segítségével bárki élő streamingen oszthatja meg fesztiválélményeit.

A szervezők szerint az első hétvége lesz a csúcs, ami a látogatottságot illeti, már késő délelőtt is nehéz volt sátorhelyet találni, a szobák zömét pedig már előre lefoglalták erre a két napra. A hét első napjaira esőt várnak, ezért valószínűleg jóval kevesebben lesznek, de a második hétvégére újra "feltámadhat" a fesztivál.

Az idén Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden megrendezett Völgy elsősorban a népzene, a dzsessz és a blues terén kínál koncerteket, emellett nívós irodalmi, képzőművészeti, dizájn- és gyerekprogramok is várják a mintegy 100 ezer látogatót a fesztivál tíz napja alatt.

Az olyan hagyományos helyszínek mellett, mint a Palya-udvar, a Hobo Klub vagy a Kaláka Versudvar, az idén saját dzsessz-udvart indított Harcsa Veronika, a Fonó FolkUdvarral jelentkezett, a Design Terminál a kreatív ipar világába vezeti be udvarának látogatóit, a Színház Színpad pedig ifjúsági darabokat és amatőr társulatokat mutat be.

Az idei Völgy régi-új fellépői közé tartozik Snétberger Ferenc, Dresch Mihály, a Sebő együttes, a Kaláka, Lovasi András, Sebestyén Márta, Varró Dániel, Lackfi János, Sena, a Mary Popkids, a Momentán Társulat és a Rájátszás. A Völgyben új vonalat jelentenek a külföldi előadók, köztük a francia dzsessztrombitás, Erik Truffaz, aki Harcsa Veronikával lép fel.

A múlt képei

Hamvay Péter
Publikálás dátuma
2014.07.28. 07:45
Női portré a XIX. századból FOTÓ: FORTEPAN 57343
Csaknem negyvenezer, kiváló minőségű, ráadásul szabadon felhasználható, ahol lehet pontosan adatolt fotográfia között tallózhatunk a Fortepan adatbázisában. Az online elérhető gyűjteményt civiliek adják össze, önkéntesek fejtik meg, hegy egy kép hol, mikor készült, kit ábrázolhat.

Újabb kiváló fotókkal bővül a Fortepan ingyenes fotós adatbázis. Többen teljes családi archívumokat osztottak meg, különösen Botár Angéla és Karabélyos Péter sorozatai emelkednek ki, tudtuk meg a szerkesztőktől. Felkerült Klösz György hihetetlenül részletgazdag 13 felvétele.

Nagy adóssága a magyar múzeumi szakmának, hogy a Klösz-fotókat nem sikerült szabadon felhasználható archív forrásként megosztani az olvasókkal. A Fortepan szívesen részt venne ebben - írják hírlevelükben. Érdekes kincs egy budapesti hajóskapitány fotóalbuma is. A szerkesztetlen, össze-vissza sorrendben beragasztgatott képek több afrikai hajóúton - sőt felfedező úton - készülhettek.

Karabélyos Péter képei közt Veszprém mellett lelőtt amerikai repülősöket látunk - a kérdés ugyanaz, mint a hajóskapitánynál: kik lehetnek ők? És mi történt velük, miután három szuronyos katona végigvezette őket Veszprém főutcáján? És ugyanezen a nyáron - vagy tavaszon inkább? - készülhettek a Horváth Lajostól kapott felfoghatatlan fotók: Kellner Márkus nyomdászműhelyének dolgozói az udvaron, zakójukon sárga Dávid-csillaggal.

A Fortepan.hu honlapon mintegy 39 ezer, jó minőségű amatőr fotó között tallózhat az érdeklődő, tejesen ingyenesen. Melyeket időrendben - 1900-tól a rendszerváltásig találhatók felvételek -, vagy különböző csoportosításokban böngészhetünk végig. A Fortepan fotógyűjteményt két magánszemély, Szepessy Ákos és Tamási Miklós indították el. Ketten évtizedek óta járják a budapesti lomtalanításokat.

Zömében ezekből a kincskereső túrákból állt össze - a legtöbbek számára értéktelennek tartott negatívokból és az ócskapiacon ma már jelentős értéket képviselő papírképekből - ennek a páratlan kollekciónak a magja. Az elmúlt fél évben két levéltárral is sikerült együttműködniük a Veszprémi Levéltárból Nemere Péter családi üveglemezeit kapták kölcsön, a budapesti piaristáktól pedig Holl Béla szerzetes-tanár negatívjait.

A két alapító úgy gondolta, közkinccsé kellene tennie ezt az anyagot. Támogatást nemigen kaptak hozzá, a legnagyobb hozzájárulást az OSA Archivum adja, azzal, hogy biztosítja a honlap szerver hátterét. Mindösszesen 900 ezer forintnyi állami és magán mecénási forrást kaptak eddig, melyből eszközöket vettek és a programozónak utaltak át.

A többi munkát mind önkéntes alapon végzik, nem csak ők, hanem az a szerkesztő-csapat akik a Fortepanon lévő képeket igyekeznek beazonosítani, ahogy ők mondják: "megfejteni" A munkafolyamat úgy zajlik, hogy a fórumra felkerül egy-egy kép és meghatározása, például, hogy a fotó Ráckevén készült. A szerkesztők megvárják, hogy érkezik-e hozzá további információ.

Ha nem, akkor maguk járnak utána, próbálják pontosítani, hol készülhetett a kép, egy-egy templomtorony, vagy jellegzetes épület a háttérben sokat segít. Van, hogy ők maguk tesznek fel kérdéseket a fórumon. Aztán, amikor úgy tűnik megnyugtató megoldás született, egyikük elkészíti a pontos képaláírást.

Az egyik legemlékezetesebb megfejtés a 9473. számú képé volt. Pedig azt gondolnánk, semmi különös izgalom nincs ebben. Egy elegáns hölgy áll a képen, a negyvenes évek egyik napsütéses téli napján. Mögötte egy vas korlát, s panoráma. Sok-sok képeslapot, fotót át kellett nézni, mire kiderült, a kép hátterében a Krisztinaváros látható, tehát a fotó a Várban készült. De hol?

Egykor díszes korlát futott végig a Bástya sétányon, nem pedig olyan egyszerű, mint a képen. Nem volt elég már könyvekben, képeslapok között keresgélni. Többen, többször felmentek a Várba, a fotóval a kezükben, megkeresni a pontos helyet. De nem lelték. Aztán kiderült, hogy volt egy rámpaszerű lejáró a Lovas utca fölött, s a képen látható kis kiugró ennek a része lehetett egykor, melynek ma már hűlt helye van csupán.

A fórumon fejlett munkamegosztás alakult ki, a 25-30 aktív fő között vannak olyanok, akik a régi hajókkal, villamosokkal, vonatokkal foglalkoznak, s amikor kell, majdnem mindig kéznél van egy szakértő.  

A megfejtések korábban szinte kizárólag a hely és az idő meghatározására szorítkoznak, ám mostanra több, mint százezer kulcsszóra lehet már keresni. A munkát szintén önkéntesek végezték. Tamási ragaszkodik az erős szelekcióhoz is, csak kitűnő képek kerülnek fel a honlapra.

Tankcsapdával indít a Sziget

Publikálás dátuma
2014.07.26. 19:53
Fotó: Facebook
A Tankcsapda játszik az amerikai Blink 182 zenekar előtt a Sziget Fesztivál mínusz egyedik napján, augusztus 11-én a Pop-Rock nagyszínpadon - közölték a szervezők.

A tájékoztatás szerint már megvan a Sziget Fesztivál Pop-Rock nagyszínpadának összes fellépője.  A mínusz egyedik napon zenél még a budapesti Ivan & The Parazol, a szentpétervári Leningrád, és a brit The 1975 .

A fesztivál nulladik napján, augusztus 12-én lép fel az amerikai Queens of the Stone Age, majd az Opening Show a Deadmau5 celebrálásában. Szerdán, augusztus 13-án a brit Placebo és az amerikai Skrillex, csütörtökön az angol Lily Allen valamint a Macklemore & Ryan Lewis formáció zenél.

Másnap, augusztus 15-én a walesi Manic Street Preachers és az amerikai Korn lép fel a nagyszínpadon. A hétvége első napján, augusztus 16-án a londoni Madness és a brit Prodigy, augusztus 17-én pedig az amerikai hip-hop duo az OutKast játszik, majd az End Show koncertje zárja a hetet, Calvin Harris közreműködésével.

Az első Sziget óta szinte mindegyik fesztiválon fellép a fennállásának 25 születésnapját idén ünneplő Tankcsapda. Lukácsi László, a rockzenekar alapítója elmondása szerint azért is örül a szigeti fellépésnek, mert a születésnapi jubileumi sorozat részeként mindössze hét alkalommal koncerteznek a nyáron.