Stafétaváltás a bolgár szocialistáknál

A parlament elnöki tisztségét is betöltő Mihail Mikovot választotta vezetőjének a Bolgár Szocialista Párt. Mikov feladata nem egyszerű, neki kell felkészítenie pártját a kormány lemondása miatt sorra kerülő előrehozott választásra az egyre terebélyesedő bolgár politikai válság közepette.

Mihail Mikov 54 éves, Szergej Stanisevet váltja a párt élén, aki az Európai Szocialista Párt elnöke. Mikov megválasztása nem volt egyértelmű, 377 vokssal győzte le végül a fiatal, 38 éves Dragomir Stoinev energiaügyi minisztert, aki 333 támogató szavazatot kapott. Mikov belügyminiszter volt. Stanisev 13 éven át állt a párt élén, a májusi európai parlamenti választások után mondott le, mert pártja gyenge eredményt ért el, és ez koalíciós feszültséget okozott Plamen Oresarszki kisebbségi kabinetjében.

A bolgár parlament múlt hét csütörtökön hagyta jóvá a kormány lemondását és adott zöld utat az előrehozott választásoknak, amelyet október 5-én rendeznek meg. Tizennyolc hónap alatt már a második bolgár kormány mondott le. Az Európai Unió legszegényebb országa komoly bankválsággal egybekötött politikai válsággal küzd évek óta.

Szerző

Újabb kulturális bojkott Oroszország-ellen

Múlt héten Lengyelország mondta fel a 2015-re tervezett Lengyelország kulturális évadját Oroszországban, vasárnap pedig a skót Herald Scotland újság írt arról, hogy az Egyesült Királyság és Skócia kormánya sem támogatja a most folyó Oroszország és Nagy-Britannia közös kulturális évadját.

Ez vélhetően nem jelenti a rendezvénysorozat elmaradását, ugyanis a Brit Tanács szóvivője kijelentette, hogy a szervezet nem politizál, és reményét fejezte ki, hogy az összes betervezett esemény rendezvény megrendezésre kerül megfelelő időpontban.

Szerző

Izrael korlátozott tűzszünetet tart a gázai harcokban

Az izraeli hadsereg korlátozott tűzszünetet tart a gázai harcokban - jelentette a közszolgálati rádió hétfőn.

Erről az izraeli nemzetbiztonsági kabinet döntött vasárnap éjfél után véget ért ülésén, amelyen a gázai "Erős Szikla" hadművelet folytatásának módja volt a téma. A rádió szerint a "korlátozott tűzszünet” azt jelenti, hogy az övezetben állomásozó egységek beszüntettek minden harci tevékenységet a gázai fegyveresekkel szemben, csak akkor lőnek, ha megtámadják őket, viszont a hadsereg folytatja a támadó alagutak felszámolását a gázai határ mentén.

Vasárnap felrobbantottak két, izraeli területre vezető, föld alatti folyosót. A hadsereg tisztjei szerint az alagutak feltárásához szükségük van még néhány napra. A harcok szüneteltetésének idejét nem határozta meg Jeruzsálem. Beni Ganc vezérkari főnök meglátogatta a Gázai övezet északi részén, Bét Hanúnban tartózkodó csapatokat, és utalva az izraeli hadsereg kivonását sürgető diplomáciai nyomásra azt mondta, hogy munkájuk "el fog tartani egy ideig, de itt minden perc számít".

Szerző