DK: embertelen a Népesedési Kerekasztal nyugdíjszámítási javaslata

A Demokratikus Koalíció (DK) embertelennek és igazságtalannak tartja a Népesedési Kerekasztalnak a felnevelt gyermekek számát és azok iskolázottságát is figyelembe vevő nyugdíj-megállapítási javaslatát – jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján a párt elnökségi tagja.

Gy. Németh Erzsébet jelezte, hogy az elképzelés szerint csökkenne azoknak a nyugdíja, akik nem neveltek fel legalább két gyermeket, illetve akiknek gyermekei nem szereztek érettségit vagy diplomát. Az ellenzéki politikus kijelentette: ez a rendszer nem jutalmaz, hanem büntet, ugyanis nem azt preferálja, hogy a többgyermekesek többet kapjanak, hanem sújtja azokat, akiknek nincs gyermekük.

Kérdésként tette fel, hogy mi lesz azokkal, akik önhibájukon kívül nem tudnak gyermeket vállalni vagy azokkal, akik egy tragédia során elveszítik gyermeküket.

Szerző

Star Wars-forgatás - Aggódik az UNESCO

Jelentést kért az ír kormánytól a világörökségi helyszínek felett őrködő UNESCO, mert az új Star Wars-film forgatásához átengedték a Skellig Michael-szigetet.

Az Atlanti-óceánból az ír partok közelében kiemelkedő páratlan szépségű sziklasziget - Mihály sziklája - 1996 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A sziget, amelyen a 6. századtól keresztény szerzetesek éltek, ma természeti rezervátum, számos tengeri madár otthona.

Írország, Skellig sziget, ahol zajlik az újabb Star Wars epizód forgatása. Fotó Charles McQuillan / Getty Images

Írország, Skellig sziget, ahol zajlik az újabb Star Wars epizód forgatása. Fotó Charles McQuillan / Getty Images

A párizsi székhelyű nemzetközi szervezet arról kért tájékoztatást az ír illetékesektől, hogy mit tesznek a világörökségi helyszín megőrzésért, különös tekintettel a filmezés okozta esetleges környezeti károkra. "Nem bocsátkozunk találgatásokba arról, hogy a Star Wars forgatása a helyszínen milyen hatással lehet a természetre. Egyszerűen tudomásunk van arról, hogy ott folynak a felvételek és információkra van szükségünk" - fogalmazott Roni Amelan a szervezet képviseletében.

A szigeten hetek óta folynak a felvételek és a természetvédők szerint ez zavarja a madárvilágot, különösen azért, mert éppen párzási időszak van. A BBC által megszólaltatott Stephen Newton tengerimadár-szakértő szerint a madarak akár el is hagyhatják a szigetet a zaj miatt. A szakember arról is beszélt, hogy a stáb csak napokkal a forgatás előtt kérte a segítségét, ám ezt vissza kellett utasítania, mert hetekbe telt volna áttekinteni, hogyan lehet megóvni a madarakat.

A külföldi produkciók írországi munkáját segítő Ír Filmtanács (Irish Film Board) közlése szerint az ír Nemzeti Parkok és Vadvédelmi Szolgálat (NPWS) alapos tudományos elemzése nyomán kapott engedélyt a stáb a Skellig Michael-szigeten való korlátozott idejű forgatásra. Az engedélyt szigorú feltételekkel adták ki - mondta el a filmtanács szóvivője. A forgatás alatt beavatkozási joggal bíró szakértők is tartózkodnak a szigeten, hogy bármikor leállíthassák a munkát, ha az veszélyeztetné az élőhelyet és a vadvilágot. Emellett a produkciós cég saját környezetvédelmi tanácsadója is folyamatosan a helyszínen tartózkodik - fűzte hozzá a szóvivő.

Szerző

Újvidéken játszana az ukrajnai szakadárok focicsapata

Nem kis botrányt keltett a szerb negyedosztályú focicsapat, az FK Novi Sad elnöke, Romislav Lovkekovic. A Tanjug hírügynökségnek ugyanis bejelentette, barátságos, „humanitárius célokat” szolgáló mérkőzésre meghívta a „luganszki népköztársaság” csapatát, vagyis az Ukrajnában harcoló szakadárok tizenegyét.

Mint a sportvezető elmondta, telefonon egyeztetett a luganszkiakkal, s reményei szerint augusztus végén megrendezhetik a találkozót Újvidéken. Szerinte nem kell engedély a találkozó megrendezéséhez, mert nem hivatalos összecsapásról van szó.

Teljesen másként látja ezt a Szerb Labdarúgó Szövetség (FSS), amely szerint minden találkozóhoz a szövetség hozzájárulására is szükség van. Nebojsa Ivkovic, az FSS illetékese szerint e tekintetben teljesen egyértelmű a FIFA és az UEFA szabályzata. A luganszki népköztársaság eközben bejelentette, nagyon szívesen eleget tennének a meghívásnak.

Nem örült az újvidéki csapat bejelentésének a belgrádi ifjúsági és sportminisztérium. Közleménye szerint megengedhetetlen, hogy a focicsapatok beavatkozzanak a politikába, s Szerbia külpolitikáját veszélyeztessék.

Szerző