Füstölt, ezért Budapesten megszakította útját egy Lufthansa járat

Budapesten szakította meg útját csütörtökön a Lufthansa Münchenből a törökországi Milas-Bodrumba tartó járata, az Airbus A320-as nem sokkal 13 óra után landolt a Liszt Ferenc-repülőtéren. 

Az airportal.hu légügyi szaklap értesülése szerint a gép személyzete azért döntött a budapesti landolás mellett, mert a repülőgép rendszerei füstöt jeleztek.

Szerző

Roma holokauszt - Ökumenikus megemlékezés vasárnap Budapesten

A roma holokauszt nemzetközi emléknapja és a kislétai romagyilkosság ötödik évfordulója alkalmából ökumenikus megemlékezést tart a Sant'Egidio közösség vasárnap este a budapesti Jézus Szíve templomban.

Szőke Péter, a közösség magyarországi felelőse elmondta, hogy a szertartást Székely János esztergom-budapesti segédpüspök vezeti. 

Magyarországon és Európában is egyre jobban a szélsőségek irányába tolódnak a politikai, társadalmi nézetek, ezért a hangos többségnek kell megálljt parancsolnia, elítélnie és visszautasítania a rasszizmust, az előítéletet, a kirekesztést - ezt Teleki László, az MSZP országgyűlési képviselője jelentette ki Nagykanizsán.

A Nagykanizsa roma nemzetiségi önkormányzatának elnökeként is tevékenykedő politikus a roma holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából rendezett konferencián leszögezte: az előítéletek ellen mindenkinek van tennivalója, mindegy, melyik politikai oldalon áll. Felidézte, hogy 2008-2009-ben Magyarországon újabb áldozatokat követelt a rasszizmus, és név szerint is felsorolta azokat a cigány áldozatokat, akiket "orvul megtámadtak és meggyilkoltak".

Szerző

Az MSZP nem hisz a kormányzati nyugdíjígéreteknek

Az MSZP nem hisz annak a kormányzati ígéretnek, miszerint nem terveznek változást a nyugdíjrendszerben. Erről Korózs Lajos, az Országgyűlés a népjóléti bizottságának szocialista alelnöke beszélt csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán azt mondta, a kormányülés napirendjén nem szerepelt a Népesedési Kerekasztal javaslata, amely a nyugdíj mértékét a gyermekszámhoz kötné. A szocialista politikus ugyanakkor emlékeztetett: pár nappal korábban Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, hogy ősszel már a parlament elé kerülhetnek az új nyugdíjszabályok.

Korózs Lajos a "láttam én már karón varjút" szólással folytatta, majd kifejtette: a kormány ígérete ellenére, hogy megvédi a nyugdíj-megtakarításokat, eltapsolt 3000 milliárd forintot; az államadósság csökkentése helyett pedig nőtt az adósság.

Az MTI kérdésére, hogy valamilyen módon biztosíthatónak látják-e a gyermeknevelés honorálását a nyugdíjban, az ellenzéki politikus azt felelte: badarság beemelni egy demográfiai probléma kezelését a nyugdíj megállapításába, ami a szolgálati időtől és a járulékfizetéstől függ. Korózs Lajos szerint ha a nyugdíjrendszerben lévő igazságtalanságot akarná orvosolni a kormány, akkor biztosítania kellene a korhatár alatti nyugdíjba vonulást, újra be kellene vezetni a rokkantsági és a baleseti rokkantsági nyugdíjat, illetve lehetővé kellene tenni azt, hogy a férfiak is legalább negyven év munkaviszony után nyugdíjba mehessenek.

Álláspontja szerint a fenntartható nyugdíjrendszer pillérei a kiszámítható és fenntartható gazdaságpolitika, az elegendő járulékfizető, amelyhez megfelelő foglalkoztatáspolitika kell, kiszámítható adó- és járulékpolitika, valamint öngondoskodást ösztönző társadalompolitika. Ez a kormány egyik feltételt sem teljesítette - mondta Korózs Lajos, aki szerint Orbán Viktor miniszterelnök tudja, hogy gáz van, ezért dobta meg a Népesedési Kerekasztal javaslatát mint gumicsontot.

Szerző