Előfizetés

Füstmérgezés a Budapesten landoló gépen

Publikálás dátuma
2014.07.31. 18:41
Képünk illusztráció. Fotó: Patrik Stollarz, Getty Images
Kényszerleszállást hajtott végre a budapesti repülőtéren a Lufthansa bodrumi járata, mert füstölni kezdett valami a fedélzeten. A személyzet tagjait kórházba szállították, az utasoknak nem esett bajuk.

A Münchenből a török riviérára tartó Airbus A320-as gép legénysége a magyar légteret éppen elhagyva észlelte, hogy valami füstöl a fedélzeten. A pilóta jelezte, hogy megszakítják az utat, és a legközelebbi, jól felszerelt repülőtéren kényszerleszállást hajtanak végre. A gép néhány perccel 13 óra után leszállt Budapesten.

Miután elhagyták az utasok a fedélzetet, a tűzoltók átvizsgálták azt. Az utasok közül senkinek nem eset baja, de a személyzet hat tagját kivizsgálásra kórházba szállították. A műszerek által is jelzett füstölés forrását keresik, az A320-ast tüzetesen átvizsgálják.

Netanjahu: Tűzszünettel vagy anélkül, de leromboljuk az alagutakat

Publikálás dátuma
2014.07.31. 18:24
Fotó: Uriel Sinai, Getty Images
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön kijelentette kormánya ülésének kezdetén, hogy nem fogad el olyan tűzszünetet, amely megakadályozza a Hamász alagútjainak felszámolását.

Netanjahu közölte, hogy a hadsereg teljes erővel folytatja harcait és semlegesíti a gázai alagutakat, amelyekkel a Gázai övezetet ellenőrző Hamász radikális palesztin szervezet "tömeges merényleteket, emberrablást és gyilkosságokat" készült végrehajtani. „Most leromboljuk ezt a képességét”, mondta a kormányfő, de figyelmeztetett rá, hogy miként a Vaskupola sem garantál százszázalékos védelmet a rakéták elől, hasonlóképpen az összes alagút felszámolására sincs százszázalékos garancia.

Netanjahu a hadsereg „meggyőző eredményeiről” beszélt, és azt hangsúlyozta, hogy „semlegesítettünk több tucat támadó alagutat és eltökélt szándékunk küldetésünk befejezése”. Kifejtette, hogy a föld alatti folyosók felszámolása a Gázai övezet teljes lefegyverzésének csak az első lépése.

Az összes izraeli tévécsatorna közvetítette a kormányfő beszédét, amelynek idején a Gázai övezetből több rakétasorozatot lőttek Izraelre. Ezért számos alkalommal megszakította Netanjahu beszédét a légiriadók bejelentése, mert az izraeli média adását lehalkítva mindig közli azoknak a településeknek a nevét, ahol éppen sürgősen fedezéket kell keresni.
A kettes tévécsatorna értesülései szerint a hadművelet huszonnégy napja alatt mintegy háromszázezren hagyták el otthonukat Izraelnek az övezettel szomszédos déli részén, ahová a legtöbb rakétát lövik. Az ott található kibucok lakóit általában az ország északi részén lévő kibucok fogadják be.

Az ENSZ cáfolta, hogy valóban a fennhatósága alatt állt az a Hán-Júniszban lévő orvosi rendelő, ahol szerdán egy alagút lejáratát találták meg az izraeli katonák, s ahol rájuk robbantották az aláaknázott épületet.

Kiderült, hogy a rendelőt nem tartották nyilván az „érzékeny helyek” körében, s ennek nyomán azt feltételezik vélik, hogy a Hamász harcosai egy lopott táblát helyeztek el az épületen, hogy biztonságosabban használhassák céljaikra.
A huszonnegyedik napja tartó „Erős Szikla" hadművelet időtartama már meghaladta mindkét előző gázai katonai akció, a 2008-as „Öntött Ólom" és a 1012-es „Felhőoszlop” hadművelet hosszát is.

A harcok harmadik hetének közepén 1374 palesztin halálos áldozatot tartanak nyilván a gázai egészségügyi hatóságok. 56 izraeli katona esett el a harcokban és három izraeli civil vesztette életét.

A gyomrában lopta az Unicumot és elájult

Publikálás dátuma
2014.07.31. 18:21
Fotó: Thinkstock, Getty Images
Magához vett, és felhajtott egy üveg szeszes italt egy férfi Balatonalmádiban, egy élelmiszerboltban. A pénztárnál elkapott tolvaj a rendőrségre került, ahonnan kórházba kellett szállítani.

Szerdán délután hívták a rendőröket az üdülőváros egyik élelmiszerboltjához, miután a biztonsági őr elcsípett egy visszaeső tolvajt. A 43 éves gyanúsított egy üveg Unicumot emelt le a polcról, és azt azon nyomban felhajtotta.

A székesfehérvári férfit, aki már többször károsított meg ilyen módon boltokat, a rendőrök előállították. A kapitányságra érve azonban rosszul lett, mentőt kellett hívni hozzá, és kórházba szállították.