Hatályba lépnek a gazdasági szankciók Oroszországgal szemben

Közzétették az ukrán válsággal kapcsolatban Oroszországgal szemben életbe léptetett gazdasági szankciókról szóló rendeletet csütörtökön délután az Európai Unió hivatalos lapjában, így a büntetőintézkedések a következő napon hatályba lépnek.

Az uniós intézkedések korlátozzák Oroszország hozzáférését a nemzetközi tőkepiacokhoz, fegyverembargót vezetnek be, valamint megtiltják az úgynevezett kettős felhasználású, polgári és védelmi célokra is használható termékek katonai célú exportját, emellett pedig azt is meggátolják, hogy Oroszország olajkitermeléshez használt technológiákhoz juthasson hozzá az EU tagállamaiból.

A fegyverembargó export- és importtilalmat egyaránt jelent, viszont az idén augusztus 1. előtt megkötött és érvényes szerződésekre nem vonatkozik. Ennek a kivételnek a legnagyobb haszonélvezője Franciaország, amely korábban kötött megállapodások alapján két Mistral típusú hadihajót leszállítását vállalta Oroszországnak mintegy 1,2 milliárd euró értékben, így elvben a fegyverembargó azt az ügyletet még nem érinti, habár Párizsra az elmúlt hetekben egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy függessze fel a hadihajók leszállítását. Kivételt jelent még a fegyverembargó alól a jelenlegi uniós katonai kapacitásokhoz szükséges beszerzések és karbantartás. Ez főleg azoknak a főleg keleti tagállamoknak életbevágó, amelyek még volt szovjet vagy orosz katonai technológiát használnak.

Oroszország pénzügyi piacokhoz való hozzáférését oly módon korlátozza az Európai Unió, hogy a hatályba lépést követően az Európai Unióban senki sem vásárolhat majd sem új kibocsátású részvényt, sem kötvényt, sem bármilyen 90 napnál hosszabb lejáratú értékpapírt, pénzügyi eszközt orosz állami tulajdonban vagy más köztulajdonban lévő pénzintézettől vagy vállalattól, amely az orosz gazdaság fejlesztését szolgálja. A rendelet nevesíti is azokat a bankokat, amelyekkel semmilyen értékpapír-ügylet nem folytatható; a Szberbank, a VTB Bank, a Gazprom állami gázóriás pénzintézete, a Gazprombank, a Vnyesekonombank, valamint a különleges orosz állami mezőgazdasági pénzintézet, a Rosszelhozbank. A tilalom ezeknek a bankoknak az uniós joghatás alatt álló, vagyis a tagállamokban lévő leányvállalataira nem vonatkozik, de azok nem járhatnak el anyavállalataik helyettesítőjeként, vagyis nem bocsáthatnak ki kötvényt, majd utalhatják át orosz anyavállalatuknak az abból befolyt pénzt. Uniós szakértők szerint ez könnyedén ellenőrizhető, mert ezek a leánybankok viszonylag ritkán bocsátanak ki a tilalom hatálya alá eső értékpapírt, így a pénzmozgások teljes mértékben láthatóak és átláthatóak, követhetőek.

A szankciók kidolgozásában résztvevő uniós tisztviselők elárulták, hogy az intézkedések összeállításánál azt tartották szem előtt, hogy az unió arányos választ adjon Oroszország lépéseire, a szankciók rugalmasak legyenek, szükség esetén szigorítani és lazítani is könnyedén lehessen azokat, valamint az esetleges válaszlépések a lehető legkevesebb kárt tudják okozni az uniós tagállamoknak. A név nélkül nyilatkozó források rámutattak, hogy a tavalyi év folyamán orosz vállalatok 15,8 milliárd euróhoz jutottak hozzá kötvénykibocsátás révén, az értékpapírok csaknem felét pedig az uniós tőkepiacokon értékesítették.

Szerző

Fókaverésért kapott büntetést

Publikálás dátuma
2014.07.31. 19:13
Képünk illusztráció. Fotó: Martin Rose, Getty Images
Fókaverésért megbüntettek egy 56 éves macedón férfit Horvátországban, sőt, öt évre ki is utasították, mivel az eljárás során kiderült, hogy illegálisan tartózkodik az ország területén - írta a Jutarnji List című horvát napilap.

A férfi többször ököllel hátba vert egy szigorúan védett földközi-tengeri barátfókát azért, hogy elzavarja a horvátországi Pula közelében lévő Gortanovai-öböl strandjáról. A rendőrség szabálysértési eljárást indított ellene a természetvédelmi törvény megsértése miatt. Helyszíni bírságot szabtak ki, amelyet ő azonnal ki is fizetett. Az eljárás közben azonban kiderült, hogy a férfi illegálisan tartózkodik az országban, ezért a rendőrség őrizetbe vette és egy gyors büntetőeljárást követően öt évre kitiltották az országból.

Miután szigorúan védett állatról van szó, amely rendszeresen beúszik a Pula környéki strandokra, a rendőrség felhívta a turisták és helybéliek figyelmét arra, hogy saját biztonságuk, valamint a fókák biztonsága érdekében ne menjenek az állat közelébe, ne dobálják meg kővel, valamint ne engedjék háziállataikat a vízbe.
A védett állatok bántalmazásáért, nyugalmuk megzavarásáért magánszemélyek esetében 7 ezertől 30 ezer kúnáig (170 ezertől 750 ezer forintig) terjedő bírságot is kiszabhatnak a hatóságok.

Szerző

Füstmérgezés a Budapesten landoló gépen

Publikálás dátuma
2014.07.31. 18:41
Képünk illusztráció. Fotó: Patrik Stollarz, Getty Images
Kényszerleszállást hajtott végre a budapesti repülőtéren a Lufthansa bodrumi járata, mert füstölni kezdett valami a fedélzeten. A személyzet tagjait kórházba szállították, az utasoknak nem esett bajuk.

A Münchenből a török riviérára tartó Airbus A320-as gép legénysége a magyar légteret éppen elhagyva észlelte, hogy valami füstöl a fedélzeten. A pilóta jelezte, hogy megszakítják az utat, és a legközelebbi, jól felszerelt repülőtéren kényszerleszállást hajtanak végre. A gép néhány perccel 13 óra után leszállt Budapesten.

Miután elhagyták az utasok a fedélzetet, a tűzoltók átvizsgálták azt. Az utasok közül senkinek nem eset baja, de a személyzet hat tagját kivizsgálásra kórházba szállították. A műszerek által is jelzett füstölés forrását keresik, az A320-ast tüzetesen átvizsgálják.

Szerző