Ebola: Az amerikaiakat már eltanácsolják az utazástól

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága (CDC) csütörtökön arra figyelmeztette az amerikai utazókat, hogy a minden korábbinál súlyosabb Ebola-járvány kitörése miatt lehetőség szerint kerüljék el Libériát, Guineát és Sierra Leonét.

A CDC legutóbb 2003-ban adott ki hasonló figyelmeztetést, a SARS tömeges ázsiai kitörése idején. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) csütörtöki összesítése szerint az Ebola-járványban február óta eddig 729-en haltak meg, a vírust 1323-an kapták el. A fertőzöttek mintegy 60 százaléka elhunyt.

Az Ebolát csaknem 40 évvel ezelőtt észlelték először Afrikában. A veszélyes betegség emberi testnedvekkel történő érintkezés útján terjed. Eddig még sem oltóanyagot, sem gyógyszert nem sikerült kifejleszteni ellene. Tom Frieden, a CDC igazgatója csütörtökön kijelentette, hogy az Egyesült Államok fenyegetettsége viszonylag alacsony, mert Nyugat-Afrikából viszonylag kevesen, negyedévente mintegy 10 ezren utaznak be az országba, legtöbbször nem közvetlen járattal. A CDC szakemberei jelenleg 20 amerikai repülőtéren és határátkelőhelyen vesznek részt az Ebola-gyanús utasok kiszűrésében.

A CDC egyébként a hét elején, a csekély kockázat ellenére is azt tanácsolta az amerikai orvosoknak, hogy ha valamelyik páciensüknél az Eboláéhoz hasonló tünetekkel - hányással, hasmenéssel, lázzal és fejfájással - találkoznak, akkor kérdezzenek rá, hogy nem jártak-e külföldön a közelmúltban. A CDC-nek jelenleg kéttucatnyi alkalmazottja segédkezik a járvány megfékezésében Nyugat-Afrikában. Az amerikai járványügyi hatóság augusztusban újabb 50 emberét küldi majd a helyszínre.

Libériában már két amerikai segélymunkás elkapta a vírust. Csütörtökön mindkettőjük állapota romlott. Az 59 éves Nancy Writebol misszionárius kísérleti gyógyszert kapott, a 33 éves Kent Brantly doktor pedig egy egységnyit egy általa az Ebolából kigyógyított 14 éves fiú véréből. A Fehér Ház csütörtökön közölte, hogy magánrepülők bevonásával megpróbálják az Egyesült Államokba szállítani a két beteget.

A járványban eddig egy amerikai vesztette életét. A 40 éves Patrick Sawyer, a libériai pénzügyminisztérium egyik vezető munkatársa július 25-én Nigériában halt meg. Itt Monroviából a minnesotai Coon Rapidsban található otthonába vezető útján állt meg, hogy részt vegyen egy konferencián. Sawyer egy Libériában élő nővérétől kapta el a kórt.

Szerző

Csúszópénzek árnyéka a Palotán?

Publikálás dátuma
2014.08.01. 10:48
Fotó: Gettyimages.
A pénznek nemcsak szaga, de nemzetisége és társadalmi osztálya sincsen. Így lehetne összegezni azt a hírt, mely szerint korrupciós ügy árnyékolja be az angol királyi ház palotáinak rekonstrukciós munkálatait.

Az ügy főszereplője a felújításokat koordináló menedzser, bizonyos Roy Harper (rock-rajongók megnyugtatására: nem azonos a híres költő-énekessel!). Harpert azzal vádolják, hogy 2006 és 2011 között legalább 100 ezer fontnyi csúszópénzt fogadott el néhány cégtől a paloták belső felújítására kötendő szerződések fejében. A menedzsernek augusztus 12-én kell bíróság elé állnia.

A dolog külön pikantériája a Daily Telegraph szerint, hogy e szerződéseket a királyi család ellátmányára szánt közpénzekből fizették ki. A vád arra is kitér, hogy egyes esetekben a munkák költségébe beleszámították a Harpernek juttatott baksist is.

 Az ominózus szerződések a Buckingham, a St. James, valamint a Kensington palotát érintették, ez utóbbi  Vilmos herceg és Kate hercegnő otthona. A felújítások főleg légkondicionáló berendezések beállítását és elektromos szereléseket jelentettek. Az ügyben részt vevő két cég ráadásul elismerésként megkapta a Royal Warrant elismerést, amelyet a királyi szállítóknak adnak. Harper a királyi ház honlapján még dicsekedett is azzal, hogy milyen alacsony szintre sikerült leszorítani a paloták villanyszámláját.

 A per feltehetően ismét fellobbantja majd a vitát Nagy-Britanniában a királyi ház fenntartásának költségeiről. Júniusban nyilvánosságra hozott hivatalos adatok szerint az elmúlt adóében 35, 7 millió fontba (45 millió euró) került a Windsor-ház az alattvalóknak,  több mint kétmillióval többe, mint az előző évben.

 

Szerző

Malajziai gép: Újabb holttesteket találtak

Újabb holttesteket találtak a holland és ausztrál rendőrök, akik csütörtökön megvizsgálhatták az Ukrajna fölött lelőtt malajziai utasszállító gép katasztrófájának helyszínét – jelentette be Tony Abbott ausztrál kormányfő Sydneyben. A térségben folyó harcok miatt korábban háromszor is elhalasztották a vizsgálatot.

Abbott reményét fejezte ki, hogy a néhány fős kis csoportot nagyobb szakértői csapat követheti. Fegyvertelen rendőrök és törvényszéki orvosszakértők vizsgálnák át a térséget, ahol a roncsok szétszóródtak, hogy minden emberi maradványt összeszedjenek. „Ne felejtsük el, 298 ártatlan embert megöltek, köztük 38 ausztrál állampolgárt. Tartozunk a családjaiknak azzal, hogy hazahozzuk földi maradványaikat” – mondta az ausztrál miniszterelnök.

A katasztrófa helyszínéről eddig 227 koporsót szállítottak Hollandiába, ahol megkezdték az áldozatok azonosítását.

Szerző