Humanitárius katasztrófa fenyeget

Elfoglalta az ország legnagyobb duzzasztógátját Irakban az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet. A kurd pesmerga harcosok visszavonultak a helyszínről, miután lejárt a szélsőségesek számukra kiadott adott ultimátuma. Az iraki vízkészletügyi minisztérium ezzel szemben cáfolta az állítást, a tárca szerint a gátnál zavartalanul folyik a munka. A gát 40 kilométerre található Moszultól északnyugatra.

Az Iszlám Állam harcosai előzőleg heves harcok nyomán elűzték a pesmerga harcosokat Moszul környékéről, és hatalmas menekülthullámot idéztek elő. Az ENSZ szerint 200 ezren hagyták el lakóhelyüket az érintett területekről. A menekültügyi helyzet beszámolók szerint katasztrofális, s óriási humanitárius katasztrófa fenyeget – közölte az ENSZ Irak-ügyi megbízottja, Nikolaj Mladenov.

A menekülteknek azonnal élelmiszerre, vízre, orvosságra lenne szükségük – közölte.

Szerző

Elítélte az antiszemitizmust az ENSZ-főtitkár

Élesen bírálta a világban kialakuló újfajta antiszemitizmust Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára. Utalt arra, hogy a gázai beavatkozás miatt világszerte számos Izrael-ellenes tüntetést tartottak a világban, de leszögezte, hogy a közel-keleti konfliktus nem adhat okot az előítéletek kialakulására, erősödésére.

A New Yorkban kiadott közleményben  Ban Ki Mun annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a konfliktus csak tárgyalások révén oldhatóak meg. Kifejtette, amikor Izrael háborút folytat, mindig hatalmas felháborodás kíséri. Ám a jogos bírálatok mellett gyakran antiszemita jelszavak is elhangzanak. Utalt arra, hogy ugyanez a helyzet a mostani gázai konfliktussal is.

Szerző

Tűzszünet kezdődik Gázában

Izrael hét órás tűzszünetet rendelt el a Gázai övezet nagyobbik részére, amely magyar idő szerint tíz órakor kezdődik meg – közölte éjszaka az izraeli védelmi minisztérium. A fegyvernyugvás alatt humanitárius segítséget nyújthatnak a helyi lakosságnak, visszatérhetnek az elmenekült palesztinok házaikba. Ha azonban ez idő alatt támadás éri az izraeli erőket a Hamász részéről, arra válaszolnak. A tűzszünet nem érvényes az ország déli részére, Rafah környékére.

Az izraeli szárazföldi erők megkezdték a kivonulást Gázából, miután megsemmisítették a Hamász alagútjainak nagy részét. Több harci járművel haladtak izraeli területre. Arról nem közöltek információkat hivatalos részről, hányan hagyták el a területet. A hadsereg átstrukturálásról beszélt megjegyezvén, hogy a hadművelet nem áll le. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szombaton is világossá tette, az akció addig folytatódik, „amíg el nem értük céljainkat”.Cipi Livni, a közel-keleti véketárgyalások izraeli főtárgyalója annak a véleményének adott hangot, hogy Gázában meg kell dönteni a Hamász hatalmát. Az igazságügy-miniszter kijelentette, demilitarizálni kell a régiót, s át kell adni a hatalmat a Palesztin Hatóság mérsékelt elnökének, Mahmúd Abbásznak.

A Máriv napilap szerint a szárazföldi csapatok kivonásának megkezdése a stratégia megváltozására utal. Miután megsemmisítették a titkos alagutak nagy részét, Izrael légicsapásokkal is érvényre juttathatja hatalmas katonai fölényét. Ugyanakkor számot kell venni azzal az eshetőséggel is, hogy egyesek azt állítják, a kivonulás valójában menekülés.

Szerző