100 millió dolláros bácsi - Idős kora miatt szüntették meg a pert

A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone ellen korrupció vádjával Münchenben indított perben a védelem és az ügyészség egyetért abban, hogy 100 millió dollár megfizetése ellenében meg kell szüntetni az eljárást - közölte kedden a vádhatóság képviselője.

Christian Weiss ügyész a keddi tárgyalási nap megkezdése előtt Münchenben adott nyilatkozatában kiemelte: a vádlott magas életkora, az eljárás várható elhúzódása és egy sor további körülmény is azt a megoldást indokolja, hogy Ecclestone fizessen, és cserében zárják le pert. Ebben az esetben a brit üzletember büntetlen maradna - nem ítélnék el, de nem is kapna felmentést -, és folytathatná a munkát a Forma-1 élén.

A bíróság vizsgálja a védelem és a vád közös javaslatát, a döntést még kedden délután ismertetik.Szakértők szerint a javasolt megoldás bevett módja a perek megegyezéses lezárásának Németországban. Az ügyészség jellemzően akkor alkalmazza, ha a vád nagyon nehezen bizonyítható, a vádlott terhére felrótt bűncselekmények súlya pedig nem akadályozza, nem teszi vállalhatatlanná a megegyezést.

Többen bírálják a vád és a védelem egyezségét. Az ügy lezárása 100 millió dollár befizetésével "arcátlanság", hiszen a milliárdos brit üzletember így "megvásárolja a szabadságát", míg másoknak, akiknek nincs vagyonuk, bűnhődniük kell - mondta Sabine Leutheusser-Schnarrenberger volt igazságügyi miniszter.

Az ügyészség azzal vádolta meg Bernie Ecclestone-t, hogy 44 millió dollárral megvesztegette a Bayern LB bajor tartományi bank igazgatótanácsának egy volt tagját, Gerhard Gribkowskyt a banknak a Forma-1-ben birtokolt többségi üzletrészének 2006-os értékesítésével kapcsolatban. Az ügyészség szerint Ecclestone a csúszópénzzel azt akarta biztosítani, hogy a bank az üzletrészt a CVC nevű, Ecclestone-hoz közel álló cégnek adja el. A CVC azóta is a Forma-1 autóversenyeket rendező vállalatcsoport legnagyobb részvényese, Ecclestone pedig a csoport elnök-vezérigazgatója.

Gerhard Gribkowskyt 2012-ben elítélték korrupcióért, hűtlen kezelésért és adócsalásért. Perében Ecclestone-t tanúként hallgatták meg. Az ítélet szerint a Bayern LB üzletrésze Gribkowsky miatt anélkül cserélt gazdát, hogy előzőleg pontosan meghatározták volna értékét, ami kárt okozott a banknak, Gribkowsky pedig kenőpénzt kapott közreműködéséért.

Később jött: 

A bíróság elfogadta a védelem és az ügyészség közös javaslatát, így a brit üzletember a német jogtörténetben rekordnak számító 100 millió dollár megfizetése révén büntetlen előéletű marad és folytathatja a munkát a Forma-1 élén.

Szerző

Veteránok kerestetnek

Publikálás dátuma
2014.08.05. 14:51
Rafa Márquez - Fotó: Gettyimages.
Futballistákra nem érvényes, hogy „öreg fát nem lehet átültetni”, hiszen láttunk már néhány esetet, hogy valaki 30 felett egy új csapatban másod- vagy harmadvirágzását éli. A mostani nemzetközi labdarúgó piac számos ilyen esetről számol be, néha tényként, néha pedig találgatás-szinten.

Nemcsak feltételezés, hanem már egészen biztos, hogy a következő idényben a Hellas Veronában látjuk Rafa Márquezt, a mexikói válogatott kapitányát, aki 35 évesen is csapata egyik legjobbja volt a vb-n. Érdekes lesz a kék-sárgák csapata jövőre, hiszen a gólokat továbbra is a 37 éves Luca Tonitól várják (az előző szezonban 20-t szerzett), és tudjuk, hogy Márquez is meglehetősen gólerős, főleg fejjel.

Szintén nem tartozik a legfiatalabb korosztályhoz a 31 esztendős Dani Alves. A brazil válogatott egyik legtöbb kritikát kapott tagjától a Barcelona is meg akar szabadulni, az Internazionale azonban komoly érdeklődést mutat iránta, akár kivásárolni is kész még egy évig élő szerződéséből.

A legnagyobb szenzáció azonban a „veteránok” között  kétségkívül Frank Lampard esete. A Chelsea  36 éves szimbóluma először New York-ba indult, most azonban a Manchester Evening News azt közölte, hogy a City-hez szerződik kölcsönbe fél évre. Még az is lehet, hogy Lampard új kékmezes csapatánál egy régi csapattárssal találkozik: a Talksport úgy tudja, hogy ide készül a 33 esztendős Samuel Eto’o is, aki nem váltotta meg a világot tavaly a Chelsea-nél.

Szerző

Fajvédő kongresszus Budapesten?

Amerikai fajvédők és orosz nacionalisták kongresszusa lesz Budapesten. A fehér felsőbbrendűséget hirdető National Policy Instutute rendezvényén sztárfelszólaló lesz a jobbikos Gyöngyösi "Listázzuk a Zsidókat" Márton mellett az orosz Alexander Dugin, az eurázsiai felsőbbrendség apostola, a Putyin-féle újra agresszív Oroszország ideológusa. Aki többnyire körülbelül olyanokat mond, mint Orbán Viktor - írja a Cink.

Az Alexander Dugin által alapított eurázsiaista szervezet egyik emberét idén Kijevben letartóztatták  azzal a váddal, hogy orosz diverzánsként olyan osztagot szervezett, fejenként 500 dolláros bérért, aminek a tagjai ukrán szélsőségeseknek álcázva megtámadták és feldúlták volna a parlament épületét, hogy ürügyet szolgáltassanak egy orosz beavatkozáshoz. Dugin mindeközben elismert egyetemi tanár és Putyin egyik legfontosabb ideológusa. Eurázsianista mozgalmának szimbóluma a fasiszta-náci dizájngyökerekkel bíró napsugárkereszt - olvasható a portálon. A Youtube-on olyan felvételek láthatók, amelyeken Dugin éppen Skype-on keresztül instruál ukrajnai oroszajkú szeparatistákat.

Az eszméi az Orbán-féle hisztérikus liberalizmusellenesség, az erős központi hatalomban, illetve a Nyugat hanyatlásában való való hit, a nagyorosz nacionalizmus és a náci élettér-elmélet koktéljából állnak. A végcél az orosz irányítású eurázsiai birodalom. Egy márciusi cikk a Foreign Affairsben már a címében "Putyin agyának" nevezi őt. Egy másik, a Daily Beastben megjelent cikkben  "őrült ideológusként" szerepel.

A konresszuson felszólalók között van az amerikai Jared Taylor, az NPI korábbi igazgatója is, a "fehér érdekek" védelmezője, a "faji realizmus" kifejezés megalkotója. A National Policy Institute október 3. és 5. között egy meg nem nevezett budapesti kongresszusi központban tartja meg az eseményt- írja a Cink.

további részletek a cink.hu-n olvashatók. 

Szerző