Ingyenes lesz a junior-világbajnokság

Ausztráliától kezdve Szírián át Olaszországig sorra érkeznek a nevezések a juniorok nyíltvízi világbajnokságára, amelynek szeptember 5. és 7. között Balatonfüred ad otthont.

A magyarországi korosztályos vb szervezőbizottsága tergnapi ülésén azt is rögzíthette, hogy maximális létszámú csapatot küldenek - többek között - a kínaiak, a kazahok és az amerikaiak.

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) beszámolója szerint, noha csak néhány napja dőlt el, hogy Balatonfüred ugrik be az izraeli Eilat helyébe a második ilyen világbajnokság rendezőjeként, a rohammunka eredményeként a Gyárfás Tamás vezette szervező-bizottság immár a simításoknál tart.

A junior nyíltvízi vb-t úgy kell megrendezni, mintha már két éve elnyertük volna a jogot - hangsúlyozta Gyárfás.
"Soha, senkitől nem szabad hallani, hogy nekünk csak negyven napunk volt a szervezésre, és ezért nem optimálisak a feltételek" - fogalmazott a MÚSZ elnöke.

Hozzátette, erre a versenyre úgy kell tekinteni, mintha ez lenne a 2021. évi nagy vb, "hogy akik innen hazatérnek, azt mondhassák, Magyarország fantasztikus házigazda, érdemes ide mind gyakrabban visszajönni, rangosabbnál rangosabb eseményekre".

A mostani vb-t a 17-18 éves junior és a 14-16 éves ifi kategóriában rendezik, előbbiek 7,5 kilométeren, utóbbiak 5 kilométeren versengenek, illetve vasárnap lesz egy-egy 3 kilométeres csapatverseny is.

Szerző

Liliom Rita: virágzó pályafutás

Publikálás dátuma
2014.08.07. 07:54
Liliom Rita a röplabda után belsőépítész szeretne lenni FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Magyarok. Sikeresek. Válogatottak. Mégsem tudunk róluk sokat. Hogyan s kivel élnek? Mivel töltik szabad óráikat? Mit olvasnak? Mit esznek? Elégedettek? Boldogok? Miről álmodoznak? Lapunk portrésorozatban keresi e kérdésekre a válaszokat. Elsőként Liliom Ritát, a magyar röplabda-válogatott csapatkapitányát kerestük fel, akinek vezérletével a csapat 28 év után ismét kijutott az Európa-bajnokságra, s aki pályafutása után belsőépítészként szeretne boldogulni.

Liliom Rita mindössze 18 éves volt, amikor nekiindult a nagyvilágnak, és meg sem állt az Egyesült Államokig. Ösztöndíjasként pénzügyet tanult, és persze röplabdázott. Az azóta eltelt 10 évben kizárólag külföldön játszott, Németországban, Lengyelországban, Törökországban, nemrégiben pedig Olaszországba szerződött.

Névjegy

Név: Liliom Rita
Születési év/hely: 1986. 05. 23./Budapest
Magasság: 183 cm
Testsúly: 71 kg
Poszt: szélső ütő
Klubjai
BSE (1996-2004)
Kansas State University (USA, 2004-2008)
Gigantes de Carolina (Puerto Rico, 2009)
Alemannia Aachen (német, 2009-2011)
KPSK Stal Mielec (lengyel, (2011-2012)
KS Palac Bydgoszcz (lengyel, 2012-2013)
Yesilyurt Stambul (török, 2013-2014)
Azzurra Volley San Casciano (olasz, 2014-?)
Válogatottság: 2009 óta


„A középiskola elvégzése után a szüleim leültettek – eleveníti fel a kezdeteket a 28 éves sportoló -, s azt mondták: a sport szép dolog, de diploma nélkül nem boldogulsz az életben! Jól ment a sport, olyannyira, hogy amikor eljöttek Amerikából megnézni, fel is vettek rögtön a kansasi egyetemre. Nagyon élveztem a kint töltött öt évet.

Amikor egy új országba szerződöm, az első egy hétben csendes megfigyelő vagyok. Tanulmányozom a

csapattársaimat. Aztán kezdek feloldódni, és egyre többet beszélni, barátokat szerezni. Már nagyon várom a jövő héten kezdődő olaszországi kalandot.”

A külföldi kalandok

Liliom Ritát idehaza kevesen ismerik. Egyfelől a röplabda nem kimondottan közkedvelt mifelénk, másfelől pályafutása nagy részét külföldön töltötte. Itthon nyugodtan végigsétál bármely belvárosi utcán anélkül, hogy összesúgnának a háta mögött – ha csak nem 183 centiméteres magassága miatt.

Németországban viszont megesett, hogy egy párnak annyira megtetszett a játéka, hogy a férfi Rita egyik meccsen kérte meg a párja kezét, őt pedig arra kérte fel, nevében adja át választottjának a virágot.

Egy évvel később egy röplabdás magazinban meginterjúvolták a szerelmeseket. Megkérdezték a nőt, mi élete legemlékezetesebb pillanata? Azt felelte: hogy láthatja Ritát játszani. A férje erre vérig sértődött. Ő nagy romantikusan megkéri a kezét, és neki nem ez jelenti a legnagyobb boldogságot, hanem Liliom játéka?!…

„Külföldön sokkal többen megismernek, főleg amíg Németországban és Lengyelországban játszottam” – rögzíti a sportoló, s erre föleleveníti egyik kedves történetét. „Németországban, csapatösszetartás címén, azzal a feladattal vezényeltek ki bennünket a városba, hogy pénzt keressünk.

Úgy oldottuk meg a feladatot, hogy volt egy nagyon jó gitárosunk, és kiálltunk egy bevásárlóközpont elé énekelni, a csapattársam pedig hangszeren kísért. Sok pénzt gyűjtöttünk. Na, nem azért mert jó a hangom. Hanem fizettek, hogy abbahagyjam!

Aztán olyan is volt, amikor nekünk akadtak kiadásaink. Szokásban volt: aki butaságot csinált, fizetnie kellett a közös kasszába egy eurót. Ha nagyobb hibát követtél el, a komplett csapat hangosan leszámolta az öt eurót. Az így összejött pénzből általában elmentünk egy elegáns étterembe. Gondolhatja, mennyi hülyeséget csinált a csapat, ha degeszre tudtuk enni magunkat!... Ezek az összejövetelek alapvetően javítják a csapatmorált.”

Persze az élet nem mindig móka és kacagás. Még egy élsportoló számára sem. Például két évvel ezelőtt, amikor a hazai szövetség benevezte a válogatottat az Euroliga küzdelmeibe, megesett, hogy az egyik edzőtáborból hazazavarták a lányokat, mivel az MRSZ nem tudta rendezni a cechet.

„Akkortájt sajnos elég gyakoriak voltak az ilyesféle problémák. Volt időszak, amikor kifejezetten olyan szállodákba mentünk, ahonnan még nem rúgták ki a válogatottat. Akkoriban azért sem jöttek az eredmények, mert bizonytalan helyzetben mindenre tudsz gondolni, csak a röplabdára nem.”

Rita szerint a mostani vezetőség működése idején épp azért jönnek jobban az eredmények, mert olyan körülményeket biztosítanak, hogy a lányoknak csak a játékra kell koncentrálniuk. Bár az is igaz, hogy az idén tavasszal, az Eb-selejtező izraeli állomásán újfent botrányosak voltak a körülmények. De nem a magyarok hibája miatt.

A szállásokkal sokszor voltak problémák

„Most is kiráz a hideg, ha erről beszélek. Ilyen rossz körülményekben talán még általános iskolás osztálykirándulásokon sem volt részem. A szállásunk egy katonai kiképzőtáborhoz hasonlított. Bementünk, és olyan bűz fogadott minket, hogy a könnyünk kicsordult. Aki a légkondicionáló alatt aludt, megfagyott, a többiekről viszont patakokban folyt a víz. Szóltam az izraeli szövetség elnökének, hogy ez a hely nem felel meg a szövetségi előírásoknak. Nem értette a problémánkat.

A bűzre annyi volt a válasza, hogy parfüm illatot érez. Nagy nehezen felköltöztettek minket a főszárnyra. De ott meg csótányok vártak bennünket. A légkondi olyan hideget fújt, hogy nem lehetett a helyiségben bennmaradni, de működnie kellett, mert az mondták, a csótányok a meleget szeretik, hagyjuk hát bekapcsolva. Persze az izraeliek luxus körülmények között voltak elszállásolva.

A svédek leköltöztek az aulába, a lányok féltek a bogaraktól. A legviccesebb az volt, hogy a szervező egyszer odajött hozzám, és azt mondta, nehogy azt higgyük, hogy azért kaptuk ezt a szállást, mert Franciaországban 3-1-re megvertük őket. Ha nem mondja, ez eszembe sem jut, de így szinte biztosra veszem, hogy épp ezért akartak kibabrálni velünk. Mindenesetre a hazaiak a csoport harmadik helyén végeztek, mi pedig elsők lettünk, és 28 év után ismét ott lehetünk az Eb-n.”

A holland-belga közös rendezésű kontinenstornát nagyon várja, ám van egy feladat, amire még nem érzi magát kellően felkészültnek. „Persze, szeretnék gyereket, de néha elbizonytalanodom. Félek attól, hogy tudnék-e olyan jó munkát végezni, amilyet a szüleim. Megszülni a gyereket könnyű, fölnevelni sokkal nehezebb.

Korábban úgy gondoltam, harminc éves koromig szülök, de most még nem állok készen. Két-három évig szeretnék még játszani, addig igyekszem megteremteni az anyagi feltételeket, és utána szerintem belevágunk a párommal.”

A civil élet

Miközben mostanság új kikapcsolódást talált magának - köt és horgol, s olykor pedig festeget -, készül a civil életére. Belsőépítész szeretne lenni. Az első próbatétel épp ezekben a napokban zajlik. Vett egy harmadik kerületi régi lakást, annak kicsinosítását vezényli.

„Mindent ki kellett cserélni. Már kész a víz, gáz, villany, most a fürdőszobacsempék kiválasztása van a soron, de csak nem találom a tökéleteset. Ez az első saját lakásom, nem szeretném kiadni, és végre úgy rendezhetem be, ahogyan szeretném.”
Liliom Rita hamarosan utazik Olaszországba. Bőszen tanulja a nyelvet. Ahogy az eddig akadályokat, a következőeket is könnyedén veszi majd, ebben biztosak lehetünk.

Szerző
Frissítve: 2014.08.06. 22:14

Diósgyőr: a szép búcsú maradt

Publikálás dátuma
2014.08.07. 07:53
Két percre volt a sikertől a Loki FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT
A Debrecen labdarúgócsapatának két percen múlt a továbbjutás, ám a rendes játékidő hosszabbításában kapott góllal idegenben 3-1-s vereséget szenvedett a fehérorosz BATE Boriszov ellen (összesítésben 3-2) a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában kedd este. Ma a Diósgyőr az 1-5-ös kiütés után a továbbjutásra esélytelenül lép pályára az orosz Krasznodar vendégeként az Európa Liga-selejtező harmadik fordulójának visszavágóján. Az összecsapást egyik csatorna sem közvetíti. 

A Debrecen labdarúgócsapata 1-0-s előny birtokában utazott Fehéroroszországba, ahol a BATE Boriszov látta vendégül. A találkozó jól kezdődött a hajdúsági egylet számára, hiszen a 20. percben Ibrahima Sidibe büntetőből szerzett góljával vezetéshez jutott. Kondás Elemár tanítványai a 37. percben aztán megfogyatkoztak, a játékvezető kiállította Selim Bouadlát.

Mindez döntőnek bizonyult a találkozó végkimenetele szempontjából. A Debrecen tíz emberrel nem tudta a saját játékát játszani, védekezésre kényszerült. A 94. percben jött a pofon, Novakovics rendkívül rosszul jött ki kapujából, Szergej Krivecs pedig a gólvonal mögé bólintott.

A 3-1-es vereség azt jelentette, hogy a két évvel ezelőtti párharchoz hasonlóan ismét a fehérorosz csapat jutott a BL utolsó selejtezőkörébe, míg a Debrecen átkerül az Európa Liga kvalifikációs fordulójába. Ott az utolsó párharcok sorsolását holnap tartják Nyonban. Kondás értékelésében kiemelte: a játékosok hősiesen helytálltak.

"Jól kezdtünk a mérkőzést, szervezetten játszottunk, az ellenfél nem tudott helyzetet kialakítani - fogalmazott a debreceni tréner a klub honlapján. - A vezetést is megszereztünk, a 11-es előtt a kapus utolsó emberként szabálytalankodott, emiatt a kiállítást hiányoltam, de csak sárga lett belőle. Miután Sidibe értékesítette a büntetőt, nyugodtabban játszhattunk, egészen Bouadla kiállításáig.

Mindenképpen fordulópont volt, a játékos a szabálytalanság előtt nem gondolkodott, hogy már rendelkezik sárga lappal. Nem érheti kritika a játékosokat, mert végig hősiesen küzdöttek. A hazaiak emberelőnyben játszottak, de az is erőt adott nekik, hogy a játékvezető hatperces hosszabbítást jelzett. Két percre voltunk a továbbjutástól, nagyon nehéz így" - mondta Kondás.

Az első mérkőzésen elszenvedett 5-1-es hazai vereség után a továbbjutás szinte lehetetlen a Diósgyőr csapatának ma este az orosz Krasznodar vendégeként az Európa Liga harmadik selejtezőfordulójának visszavágóján. Tomiszláv Szivics tanítványai tegnap reggel indultak el Oroszországba. A vezetőedző Barczi Dávidra, Antal Botondra, Elek Ákosra, Senad Husicra és Miroslav Grumicra sem számíthat sérülés miatt.

Bajnokok Ligája

3. selejtezőforduló, visszavágók
KEDD
Bajnokok ága
BATE Boriszov–DEBRECEN 0-1, 3-1
Makkabi Tel-Aviv–Maribor 0-1, 2-2
Nem bajnokok ága
Panathinaikosz–Standard Liege 0-0, 1-2
Lille–Grasshoppers 2-0, 1-1

SZERDA
Bajnokok ága
APOEL–Helsinki 2-2, 2-0
Sheriff Tiraspol–S. Bratislava 1-2, 0-0
Malmö–Sparta Praha 2-4, 2-0
Steaua Bucuresti–Aktobe 2-2,
Salzburg–Qarabag 1-2
Dinamo Zagreb–Aalborg 1-0
Celtic–Legia Warszawa 1-4
FK Partizan–Ludogorec 0-0

Nem bajnokok ága
Zenit–AEL Limasszol 0-1, 3-0
Besiktas–Feyenoord 2-1,
Köbenhavn–Dnyipro Dnyipropetrovszk 0-0

A miskolciak múlt csütörtökön a debreceni Nagyerdei Stadionban kaptak ki a Krasznodartól, azóta a bajnokság második fordulójában 1-1-es döntetlent játszottak Újpesten (a partit kilenc emberrel fejezték be). Az EL-ben a továbbjutáshoz hatalmas bravúrt kellene végrehajtania, a cél reálisan nem lehet más, mint szép eredménnyel búcsúzni a sorozat idei kiírásától.

A klub honlapján indított szavazásból kiderül, a diósgyőri drukkerek is hasonló véleményen vannak: a voksolók 67 százaléka tisztes helytállást vár a csapattól, a továbbjutásban 16 százalékuk reménykedik, az újabb súlyos vereséget pedig a válaszadók 15 százaléka tartja valószínűnek. Az összecsapás magyar idő szerint 18 órakor kezdődik, a játékvezető a német Christian Dingert lesz. A találkozót egyik csatorna sem közvetíti.

Több magyar résztvevője is lesz az EL-selejtezőnek. Dzsudzsák Balázs a Dinamo Moszkva színeiben léphet pályára, az első mérkőzést végigjátszotta, gólpasszal járult hozzá az 1-1-re végződő Hapoel Kirjat Smona ellen összecsapáshoz. Lovrencsics Gergő is kezdett a Lech Poznanban, a támadót a 87. percben lecserélték. Csapata egyébként 1-0-s vereséget szenvedett az izlandi Stjarnan otthonában.

Európa Liga

3. selejtezőforduló, visszavágók
Krasznodar-DIÓSGYŐR 5-1
Ermisz Aradippu-Young Boys 0-1
Csornomorec-Split 0-2
Molde-Zorja Luhanszk 1-1
Slovan Liberec-Astra 0-3
Esbjerg-Ruch Chorzów 0-0
Rosenborg-Karabükspor 0-0
St. Pölten-PSV 0-1
Lech Poznan-Stjarnan 0-1
AIK-Asztana 1-1
Szoligorszk-Zulte-Waregem 5-2
Hapoel Kirjat Smona-Dinamo Moszkva 1-1
Csihura Szacshere-Neftci Baki 0-0
Spartak Trnava-St. Johnstone 2-1
Cluj-Dinamo Minszk 0-1
Hajduk Split-Karagandi 2-4
Atromitosz-Szarajevo 2-1
Viktoria Plzen-Petrolul Ploiesti 1-1
Bröndby-Bruges 0-3
Asteras Tripolis-Mainz 0-1
Lyon-Mladá Boleslav 4-1
Hull City-Trencín 0-0
Torino-Brommapojkarna 3-0
Hafnarfjördur-Elfsborg 1-4
Metalurg-Omonia Nicosia 0-3
Aberdeen-Real Sociedad 0-2
Rio Ave-IFK Göteborg 1-0
Zimbru-Grödig 2-1
Rijeka-Víkingur 5-1

Szerző