Előfizetés

A köztévénél nem hír Bajor Imre halála

Publikálás dátuma
2014.08.07. 09:23
Bajor Imre Fotó: RTL/Facebook
Nem számolt be Bajor Imre halálhíréről a köztévé híradója - állítja a comment. blog.hu.

Szerda esti, 19:30-as Híradójában szó esett a kormány tankönyvprogramjáról, az özönvízszerű esőről, az ebola-járványról és az űrkutatás újdonságairól, de a színész haláláról nem számoltak be.

Túl sokat szólt be a kormánynak a Heti hetesben? Vagy csak szimplán nem érdekelte a hírszerkesztőt? – teszi fel a kérdést a blog írója, hozzátéve, hogy az ATV, az RTL Klub és a TV2 vezető hírként kezelte az esetet. A HírTV adását figyelő "mazochista olvasók" - fogalmaz a comment.blog.hu -  szerint ott sem volt szó a színész haláláról.

Az MTVA Kommunikációs Igazgatóság közleménye
Bajor Imre haláláról a nemzeti hírügynökség, valamint a hirado.hu is részletes összeállítást közölt. A Kossuth Rádió délutáni Krónikája, az Esti Krónika és a Késő Esti Krónika is megemlékezett róla, és a Kossuth, a Dankó, a Bartók és a Petőfi adók is elmondták a gyászhírt.
Sajnálatos módon nagyon sok haláleset történik, mindről az esti 35 perces Híradó - érthető módon - nem tud beszámolni. A gyakorlat szerint művészek esetében a Kossuth-díj az a "választóvonal", amely esetben egy halálhír feltétlenül bekerül az összeállításba. Bajor Imre - noha több elismeréssel méltatták kiemelkedő munkásságát - nem volt Kossuth-díjas.
A színművészről a közmédia - méltó helyen - a művész egyik legkedvesebb műsorában emlékezik meg, egy későbbi időpontban.

Kapcsolódó
Meghalt Bajor Imre

Közel egy órányit is késtek reggel az elővárosi vonatok

A váci, a vácrátóti és a pécsi vonalon fokozatosan helyreáll a menetrend - közölte a Mávinform csütörtök délelőtt az MTI-vel.  A Budapest-Vác-Szob vasútvonalon azért voltak akár 50 percet is meghaladó késések reggel, mert a Budapest-Keleti pályaudvar és Hamburg között közlekedő Jeszenszky János EuroCity egyik kocsija füstölt, s emiatt ezt a kocsit Vácon le kellet kapcsolni a szerelvényről. A váci állomás teljes vágányhálózatát átépítik, ezért nem használható az összes vágány. A Budapest-Veresegyház-Vácrátót  vasútvonalon 20-30 percet késtek a vonatok. 

Már csak a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon kell 20-30 perces késésekre számítani, mert Püspökladány és Kaba között nem működik teljesen a biztosítóberendezés. A sorompók sem üzemelnek, ezért a vonatok lassabban haladhatnak. A vasúttársaság a gépkocsivezetőktől is fokozott figyelmet kér a síneken való áthajtás közben - emelték ki. A helyreállítást itt délre ígérik a szakemberek.

A közlemény emlékeztet: a szerdán délután, illetve az esti órákban több helyen is kialakult zivataros időjárás országszerte megnehezítette a vonatközlekedést. Főként a budapesti elővárosi vasútvonalakon, a Budapest-Hatvan, a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Vácrátót és a Budapest-Cegléd vonalon volt hosszabb a menetidő a szokásosnál.

A Budapest-Miskolc vasútvonalon szerdán egész nap gondot okozott az Emőd és Mezőkeresztes-Mezőnyárád közötti reggeli felsővezeték szakadás. Jelentős késéssel közlekedtek a Budapest - Miskolc-Nyíregyháza közötti InterCity vonatok, továbbá a Budapest-Szerencs-Sátoraljaújhely viszonylatú sebes és gyorsvonatok, valamint a Füzesabony-Miskolc-Hidasnémeti közötti személyvonatok. A felsővezetéket szerdán az esti órákra állították helyre, így a Budapest-Miskolc vasútvonalon csütörtök hajnaltól menetrendszerű a vonatközlekedés.

Ugyancsak a heves esőzés miatt romlott el szerdán délután négy órakor a Püspökladány és Kaba közötti mindkét vasúti pályán a jelző- és biztosítóberendezés. Ezen a szakaszon a sorompók sem működnek üzemszerűen, a gépkocsivezetőknek fokozott figyelemmel kell áthajtaniuk a síneken. Mindezek időveszteséget, 20-30 perces késéseket okoznak a Budapest-Cegléd-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vasútvonalon közlekedő vonatoknál - közölte a Mávinform.

Ebola - Lépni készül az Egészségügyi Világszervezet

Publikálás dátuma
2014.08.07. 07:39

Kétnapos ülést kezdett szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti bizottsága, hogy megvitassa a Nyugat-Afrikában kitört ebolajárvány miatt szükséges intézkedéseket – közölte az ENSZ egyik szóvivője. A rendkívüli tanácskozás célja a javaslatok szerint kinyilvánítani, hogy a járvány nemzetközi aggodalomra okot adó vészhelyzetet teremtett az egészségügyi intézményrendszerben, s ennek megfelelő ideiglenes intézkedéseket javasolni a járvány nemzetközi terjedésének megfékezésére.

„A WHO adatai szerint augusztus 1-jéig 1603 ebolás esetet regisztráltak Guineában, Libériában, Nigériában és Sierra Leonéban, beleértve a négy országban bekövetkezett 887 halálos áldozatot” – mondta sajtótájékoztatóján Vannina Maestracci, a világszervezet helyettes szóvivője. Maestracci hozzátette, hogy július 31-én és augusztus 1-jén két nap alatt 163 új megbetegedést és 61 ebola okozta halálesetet jelentettek.

Az amerikai kormány Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége közben Washingtonban bejelentette, szakértői missziót küld Nyugat-Afrikába, hogy segítséget nyújtson a térség országainak az ebolajárvány elleni küzdelemben.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség washingtoni jelentése szerint a mintegy 60 fősre tervezett amerikai misszióban az ügynökség munkatársai mellett a védelmi és az egészségügyi tárca, a különböző szociális szolgálatok, valamint a járványmegelőzésért felelős szövetségi központok szakemberei vesznek majd részt.

A washingtoni külügyminisztérium irányítása alá tartozó ügynökség emellett ötmillió dollárt különített el az ebolajárvány elleni küzdelemre Guineában, Libériában és Sierra Leonéban, s további 2,1 millió dollárt bocsát a WHO rendelkezésére, hogy a szervezet több mint 30 orvost és más szakembert küldhessen az érintett országokba.

A Sierra Leone-i elnöki hivatal kedden bejelentette: több száz katonát vezényelt az ebolás betegeket befogadó központokhoz, hogy betartassák az elkülönítésükre hozott intézkedéseket.

Egy elnöki tanácsadó magyarázata szerint az elővigyázatossági lépés azt szolgálja, hogy „elrettentsék a családtagokat és barátokat az ebolás betegek kórházakból való erőszakos, orvosi beleegyezés nélküli elszállításától, amire az ország több részében volt már példa, beleértve a fővárost is”.

A közlemény nem tér ki arra, hogy hová vezényelnek katonákat, a betegeket elkülönítő karanténok többségét azonban az ország Guineával és Libériával határos keleti felében alakították ki. Ernest Bai Koroma Sierra Leone-i elnök augusztus 1-jén rendelt el egy sor rendkívüli intézkedést az esetek 60 százalékában halállal járó ebolajárvány miatt, köztük a betegek szigorú elkülönítését és az egészségügyi dolgozók rendőri kíséretének biztosítását. Felhatalmazást adott továbbá a feltételezett betegek elszállítását lehetővé tevő házkutatásokra.

Hazaviszi kezelésre ebola vírussal Libériában megfertőződött állampolgárát Spanyolország - jelentette be a madridi védelmi minisztérium szerdán. A 75 éves misszionáriust, Miguel Pajarest katonai repülőgépen, az Egészségügyi Világszervezet előírásait a legszigorúbban betartva szállítják hazájába. Hazatérte után Pajarest egy olyan kórházba szállítják, amely "felkészülten várja az ilyen jellegű betegségben szenvedőket" - derül ki a közlésből. Az egyik ilyen intézmény Madridban található.