Menekülnek Magyarországról az egészségügyi dolgozók

Publikálás dátuma
2014.08.07. 10:58
Illusztráció. Fotó: Getty Images
Az idei első fél évben nem lassult érdemben az egészségügyiek elvándorlásának üteme. Sőt a legfiatalabbak körében még nőtt is – írja a Világgazdaság. 

Az Egészségügyi Engedélyezési Hivataltól (EEKH) kapott adatok alapján a 25 és 29 év közötti, vagyis szakvizsga előtt álló orvosok közül idén még többen is kérték ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, mint egy éve. Az idei első félévben 514 orvos és fogorvos, valamint 257 ápoló, szülésznő ment külföldre, míg 2013-ban egész évben a külföldre távozók szám 1218, illetve 555 volt. A gyógyszerészeket és az egyéb egészségügyi dolgozókat is beleszámítva azonban összességében ennél is többen hagyták ott a magyar egészségügyet.

Dénes Tamás, a Rezidens Szövetség elnöke szerint jelenleg attól kell leginkább tartani, hogy öt-tíz éven belül alig lesz itthon 30-50 év közötti orvos, ami miatt nem csak a betegellátás, de a külföldi orvosok ma még jól prosperáló itteni képzése is ellehetetlenül. A helyzetet igencsak rontja, hogy a legutóbbi, tavalyi béremelés óta még ígéret szintjén sem került szóba újabb egészségügyi bérrendezés. Arról sem hallani, hogy feloldanák az úgynevezett mozgóbérek – tehát a műszak- és egyéb pótlékok – 2012-ben elrendelt befagyasztását. Az ápolók és szülésznők körében is vonzóak a külföldi álláslehetőségek. Ők, hasonlóan az orvosokhoz és a fogorvosokhoz, továbbra is Németországban, az Egyesült Királyságban és Ausztriában vállalnak munkát.

forrás: vg.hu

Szerző
Frissítve: 2014.08.07. 16:01

Gáza: még nincs megegyezés

Egyelőre nincs megegyezés a gázai tűzszünet 72 órás kiterjesztéséről. Egy izraeli kormánytisztviselő a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy Izrael kész feltétel nélkül meghosszabbítani a fegyvernyugvást, a Hamász azonban még nem egyezett bele a tűzszünet prolongálásába.

Szami Abu Zuhri, a Hamász szóvivője az al-Aksza tévének azt mondta, hogy a további 72 órás tűzszünetről folyó tárgyalás egyelőre nem más, mint „duma”. Semmi alapja azoknak a híreknek, hogy megtörtént volna a megegyezés.

Izraeli részről a jelenlegi – feltétel nélküli – fegyvernyugvás meghosszabbítását javasolják, a Hamász azonban addig nem akar ebbe belemenni, amíg nincs haladás a kairói tárgyalásokon. Mindenekelőtt azonban a gázai blokád beszüntetését, a rafahi átkelő megnyitását követelik.

Szerző

Michelle Obama távol marad a politikától

Michelle Obama nem készül politikai karrierre, nem Hillary Clinton, hanem inkább Laura Bush példáját követné, ha véget érnek a fehérházi évek. Washingtonban Obama felesége és a Bush-házaspár is találkozott az afrikai csúcstalálkozóra érkezett államfők nejeivel.

A jelenlegi First Lady a 27 afrikai elnökfeleségnek elmondta, elődei példájából úgy látja, „nagyobb szabadság”, „másfajta reflektorfény” vár rá, ha majd kiköltöznek az elnöki rezidenciáról.

Michelle ugyanakkor arra készül, hogy továbbra is aktív marad azokban az ügyekben, amelyek nagyon fontosak neki. Sokat dolgozik a katonacsaládok támogatásáért, s ez „hosszú távon így lesz akkor is, ha már nem élünk a Fehér Házban”. Nem hagyja abba az amerikai népbetegségnek számító kövérség elleni kampányát sem.

Obama elnök felesége rendszeresen megelőzi férjét a népszerűségi listákon.

Szerző