Előfizetés

Új hidegháború - Oroszország és Kína lehet a nyertes

Egy új hidegháborúból globális pénzügyi központként emelkedhet ki Kína és Oroszország, ha a nyugat nem módosít pénzügyi rendszere jelenlegi struktúráján - idézi a RIA Novoszty hírügynökség Wing Thye Woo-t, az University of California  Davis professzorát.

"Úgy gondolom, hogy ha nem változtatunk már ma a nemzetközi pénzügyi rendszeren, azzal csak egy alternatív pénzügyi központ létrehozására ösztönözzük a kínai-orosz szövetséget" - fogalmazott a professzor.
A "BRICS-bankról", az IMF és a Világbank alternatívájának szánt pénzintézetről szólva elmondta, hogy "ha valóban kihívást tud támasztani a meglévő nemzetközi pénzügyi rendszernek, akkor eltérő célok megvalósítására törekvő pénzügyi központok közötti hidegháborúba zuhanhatunk bele."

A vezető fejlődő országokat, Brazíliát, Oroszországot, Kínát, Indiát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS szövetség, valamint az orosz-kínai szövetség szorosabbra vonásának kilátásairól szólva a professzor azt mondta: "Kínát jelenleg az Egyesült Államok szövetségeseinek gyűrűje veszi körül, ami a sérülékenység érzetét kelti benne. Ha ezzel nem foglalkozunk, akkor a gazdasági és politikai erővonalak egyaránt egy megosztott világrend kialakulása felé taszítanak majd bennünket."

A kínai gazdaság rohamos ütemben növekszik és az ország egyik legfőbb célja nemzetközi fizetőeszközzé tenni devizáját, a Renminbit (jüant). A nemzetközi pénzügyi rendszer ugyanis eddig kevés hajlandóságot mutatott arra, hogy működési mechanizmusát a feltörekvő országok gyors növekedése következtében előállt új helyzethez igazítsa - ismertette.

A professzor szerint ugyanakkor objektív kínai gazdasági, illetve geopolitikai tényezők akadályozhatják meg, hogy Sanghaj Londonnal és New Yorkkal egyenrangú globális pénzügyi központtá nőhesse ki magát: "Ha kitörne egy új hidegháború, az akár alá is áshatná Kína törekvését a Renminbi nemzetközi fizetőeszközzé és Sanghaj pénzügyi központtá tételére."

A szembenállás legfájdalmasabb következménye viszont a professzor szerint a gazdasági növekedés lassulása és a technológiai know-how átadásának leállása lenne.

Kapcsolódó
Visszaüthetnek az orosz szankciók

Maradt az euró-alapkamat

Az Európai Központi Bank (EKB) 0,15 százalékon hagyta irányadó kamatát csütörtöki kamatdöntő ülésén.

Az EKB nem változtatott a 0,1 százalékos negatív betéti kamaton sem.
Az EKB legutóbb június 5-én csökkentette 10 bázisponttal, 0,15 százalékra az alapkamatát.

Durvul a háborús helyzet Ukrajnában, újabb civil áldozatok

Három civil vesztette életét és öten sérültek meg csütörtökre virradóra Donyeckben az ukrán fegyveres erők és a szeparatisták között dúló harcokban - közölte a kelet-ukrajnai város vezetése.

A megyei egészségügyi hatóság közben arról adott hírt, hogy tüzérségi támadás ért egy kórházat Donyeck központjában, aminek következtében egy ember meghalt, ketten pedig megsebesültek. A harcok nap közben sem szűntek meg Donyeckben, heves tűzharc bontakozott ki az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) helyi épületénél. A városvezetés arra kérte a lakókat, hogy hagyják el az utcákat, és vonuljanak biztonságos helyre. 

A helybeliek a város több kerületéből jelezték, hogy időről időre robbanások zaja, nehéztüzérségi fegyverek lövései és gépfegyversorozatok hallatszanak. A városvezetés szerint Donyeck élelmiszerellátása kielégítő, a tömegközlekedési eszközök is menetrend szerint járnak. A harcok sújtotta másik kelet-ukrajnai megyeközpontból, Luhanszkból viszont azt jelentették, hogy gondok vannak a település élelmiszerellátásával, a boltok nagy része zárva tart. Az utcákon tálcákról árulják a kenyeret, az árusítóhelyek előtt hosszú sorok kígyóznak.

A városi tanács közlése szerint a helyzet kritikus és napról napra egyre rosszabbá válik a településen. Már két hete Luhanszk nagy részében nincs áram- és vezetékes vízszolgáltatás. Múlt vasárnap óta a város egész területén némák a vezetékes és a mobiltelefonok. A bankok nem működnek, nem érkeznek meg a fizetések, a nyugdíjak és a szociális ellátások. Az éjjel is heves tűzharcok folytak a városban, több lakóház és épület megrongálódott.

Lemondott az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács vezetője
Benyújtotta lemondását Andrij Parubij, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) vezetője. Ezt maga közölte Facebook-oldalán. A politikus nem indokolta meg döntését, hivatkozva arra, hogy szerinte háborús körülmények között "nem elfogadható" ennek nyilvánosságra hozatala. Hozzátette, hogy továbbra is segíteni kívánja a fronton harcoló ukrán katonákat, elsősorban az önkéntes zászlóaljakat. "Együtt legyőzzük az orosz agresszort. Dicsőség Ukrajnának!" - zárta bejegyzését Parubij.

Kapcsolódó
Éheznek a luhanszki lakosok