Németország 120 milliárd eurót spórolt

Publikálás dátuma
2014.08.10. 18:15
Fotó: Thinkstock
Németország eddig 120 milliárd eurót takarított meg a 2008-ban elmélyült világméretű pénzügyi válsággal a német állampapírokra fizetendő kamatok csökkenése révén - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap a szövetségi központi bank (Bundesbank) egy belső elemzésére hivatkozva.

A Bundesbank kimutatása szerint a válság előtti utolsó évben, 2007-ben 4,3 százalék volt a német állampapírok átlagos kamata, 2013-ban pedig már csak 2,6 százalék, holott időközben a német gazdaság recesszióban is volt, és előfordult, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány meghaladta a 3 százalékos uniós határértéket, az államadósság pedig végig emelkedett.

A visszaesés egyik fő oka, hogy az Európai Központi Bank (EKB) az euróövezetben államadósság-válsághoz vezető globális pénzügyi krízis miatt egyre alacsonyabbra szállította irányadó kamatát, ami így a 2008 nyarán regisztrált 4 százalékról egészen 0,15 százalékra csökkent. A másik fő ok, hogy a stabilitás jelképének számító Németország államkötvényei befektetési menedékké váltak, ami tovább fokozta a kamatcsökkentő hatást, például 2012-ben rendszeresen voltak olyan állampapír-aukciók, amelyeken negatív hozamszint alakult ki, vagyis a befektetők fizettek azért, hogy a német állam őrizze pénzüket.

Mindennek hatására 2008 és 2013 között a szövetségi kormány, a tartományok és az önkormányzatok együtt 120 milliárd eurót takarítottak meg a kamatkiadásokon ahhoz viszonyítva, amennyit a 2007-es kamatszint fennmaradása esetén kellett volna fizetni.

A pénzügyi mozgástér nem tervezett bővülése azonban a takarékosság rovására ment - írta a Welt am Sonntag, kiemelve, hogy nemcsak a véleményüket nyilvánosan vállaló elemzők, hanem név nélkül nyilatkozva pénzügyminisztériumi illetékesek is azt mondják, hogy az utóbbi éveket nem az államháztartás fenntarthatóságát szolgáló lépések jellemezték, hanem az államháztartást középtávon súlyosan megterhelő új szociális juttatások kialakulása.

Szerző

Ebola-fertőzés Romániában?

Publikálás dátuma
2014.08.10. 16:29
Fotó: Thinkstock
Ebola-fertőzés gyanújával kezelnek egy férfit a dél-romániai Ploiesti-ben - közölte vasárnap a Mediafax hírügynökség.

A hírügynökség "egészségügyi forrásokra" hivatkozva jelentette, hogy az 51 éves férfi július 25-én tért vissza Nigériából, és súlyos hasmenéssel, vért tartalmazó széklettel utalták be a ploiesti-i kórházba. 

A név nélkül nyilatkozó forrás szerint a férfit az esetleges Ebola-fertőzések kezelésére kijelölt bukaresti Matei Bals Intézetbe szállítják. 

Orvosai azt sem zárják ki, hogy a férfi nem Ebola-, hanem maláriafertőzésben szenved. Erre utal az a tény, hogy egyelőre lázmentes. 

A román egészségügyi tárca pénteken csekélynek tartotta annak a valószínűségét, hogy az Ebola-vírus Romániában is megjelenjen.

Szerző
Témák
Románia Ebola

Megvan az Ebola-gyanús beteg vizsgálati eredménye

Publikálás dátuma
2014.08.10. 12:17
Fotó: Thinkstock
A Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Klinika (UKE) szóvivője vasárnap a vizsgálati eredmények értékelése után elmondta, hogy a páciens "az eredeti feltételezéssel ellentétben nem Ebola-fertőzés, hanem egy közönséges vírusfertőzés miatt betegedett meg". 

Ugyanakkor az eset megmutatta, hogy Hamburgban az esetleges Ebola-fertőzések kezelésére kijelölt intézmény és hatóságok is jól felkészültek, hiszen mindenki a vészhelyzeti forgatókönyvnek megfelelően, gyorsan, összehangoltan dolgozott - tette hozzá a szóvivő.

A 28 éves férfi a Nyugat-Afrikában gyorsan terjedő járvány egyik gócpontjaként számon tartott Sierra Leone fővárosából, Freetownból érkezett Hamburgba csütörtökön, és szombaton került kórházba magas láz és hányinger - az Ebola jellemző kezdeti tünetei - miatt. 

A Bild című lap online kiadásában megjelent beszámoló szerint a férfit mentőautóval szállították egy klinikára, és amikor kiderült, hogy  Ebolával fertőzött térségből érkezett, és nem tudta megmondani, hogy  érintkezett-e a vírussal fertőzött betegekkel, elkülönítőbe helyezték, majd szombat késő este rendkívüli biztonsági intézkedések mellett átszállították az UKE különleges betegségekkel foglalkozó osztályának elkülönített részlegébe.

A Bild vasárnapi kiadása, a Bild am Sonntag szerint a hamburgi esettől függetlenül a napokban egy Ebolával fertőzött beteg érkezhet kezelésre Németországba. Részleteket még nem tudni, csak annyi sejthető, hogy egy nőről van szó - írta a lap. Értesülését egyelőre az egészségügyi minisztérium és a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) sem erősítette meg.

Amennyiben a lapértesülés helytállónak bizonyul, Németország lehet Spanyolország után a második európai állam, ahol Ebola-beteget kezelnek. Madridban, Spanyolország fővárosában csütörtök óta egy misszionáriust kezelnek, aki Libériában fertőződött meg a halálos vírussal. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint már majdnem ezer ember vesztette életét a márciusban Guineában kezdődött, azóta pedig Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt Ebola-járványban. A WHO pénteken nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai járványt.

Szerző
Frissítve: 2014.08.10. 17:16