Elmaradt a Bergoglio-effektus?

Publikálás dátuma
2014.08.11 07:32
A limburgi dóm. Ferenc pápa márciusban fogadta el a luxuspüspök lemondását FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/HANNELORE FOERSTER
Bár Ferenc pápa népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, s a katolikus egyházban azt remélték, az általa megkezdett reformfolyamat az evangelizációt is segíti, Németországban felgyorsult az egyházból való kilépők száma. Hasonló jelenség figyelhető meg Ausztriában is.

Minden korábbinál többen léphetnek ki idén a német katolikus egyházból - derül ki a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung cikkéből. A tavalyi év azonos időszakához mérten ugyanis emelkedés figyelhető meg 2014-ben. Pedig az elmúlt év adatai is lehangolóak voltak.

A bankokat is vádolják

Nem jobb a helyzet a német evangélikus egyházban is, ahol szintén igen magas volt a kilépők száma. Bernd Baucks, az észak-rajna-vesztfáliai evangélikusok pénzügyi vezetője szerint azonban elsősorban nem a különféle botrányok, hanem a bankok tehetnek róla. Szerinte ugyanis egyes pénzintézetek beszélték rá ügyfeleiket erre. Az evangélikus egyházban a kilépések száma 2012-ben 13 915 volt, 2013-ban viszont már 19 ezer, ami37 százalékos emelkedésnek felel meg. Baucks, a Rheinische Post című lapnak elmondta, ez a hirtelen növekedés is azt mutatja, hogy a hagyományos okok mellett más is közrejátszhatott. Ezzel azonban jelentősen csökken a bevétel.
A német bankszövetség, illetve a Raiffeisen is visszautasította az evangélikus egyházi vezető állítását. Közlésük szerint semmi közük a kilépések emelkedéséhez, s az sem igaz, hogy munkatársaik erre ösztönözték volna az ügyfeleket. Hozzátették, szerintük Baucks kijelentései teljességgel hiteltelenek. A bankok az egyházakat tartják felelősnek a kilépésekért, mert szerintük ők állnak amögött, hogy a pénzügyi befektetésekre kivetett egyházi adót automatikusan megemelik

A Német Katolikus Püspöki Konferencia által közölt adatok szerint 2013-ban 178 805-en fordítottak hátat az egyháznak, ami jelentős emelkedés az előző évihez képest. 2012-ben ugyanis 118 335-en léptek ki a katolikus egyházból. Az emelkedés tehát drámai mértékű, 51 százalékos volt.

A 2013-as adat azért is megdöbbentő, mert a kilépések száma majdnem eléri a 2010-es "rekordévet", amikor 181 193-an intettek búcsút az egyháznak, elsősorban a nyilvánosságra került, papok által elkövetett szexuális visszaélések miatt. (Valójában 1990 volt a rekordév, amikor 192 ezren intettek búcsút az egyháznak, ennek az volt az oka, hogy sok keletnémet nem akart egyházi adót fizetni.)

Szakértők szerint a kilépések elsősorban

a limburgi egyházmegyében történtekre vezethetőek vissza. Az időközben leváltott egyházmegyei vezető, Franz-Peter Tebartz-van Elst több tízmillió euróért újítatta fel püspöki rezidenciáját, szembemenve ezzel Ferenc pápa tanításával, aki szerény életvitelre ösztökélné az egyházi személyiségeket.

A luxuspüspök ügye valóban mély nyomokat hagyott a német katolikus egyházban. Hogy a püspökség mentse a menthetőt, július 18-án közzétette pénzügyi mérlegét, ezzel is jelezvén, minden szempontból átláthatóvá kívánják tenni a püspökség működését. "Az egyház legfontosabb tőkéje az emberek bizalma" - közölte Wolfgang Rösch, az egyházmegye ideiglenes vezetője.

Ezt azonban nem lesz könnyű visszaszerezni. A közzétett adatok szerint sosem léptek ki annyian az egyházból a püspökségben, mint az elmúlt évben. Számuk húsz híján elérte a nyolcezret. Hogy milyen jelentős bizalomvesztéshez vezetett a "luxuspüspök" féktelen életvitele, arról mindennél többet elmond, hogy 2012-ben még mindössze 4453-an léptek ki, az emelkedés így 79 százalékos volt.

Ha nem ennyire drámai mértékben, de más egyházmegyékben sem volt sokkal derűsebb a helyzet: a fuldai püspökségben 3000-en fordítottak hátat az egyháznak, ez ezerrel több az előző évinél, Mainzban pedig 7500-an hagytak fel az egyházi adó fizetésével, ami 3000-el haladja meg a 2012-est.

A számadatok szerint sokan 2013 második felében vesztették el bizalmukat az egyházban. Az egyházból való kilépéseknél nem kérdeznek rá a döntés okára. Reinhard Marx bíboros, a Német Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Ferenc pápa egyik tanácsadója fájdalmasnak nevezte a számadatokat.

"A kilépések magas számával kell szembesülnünk, miközben újra és újra megpróbáljuk helyreállítani az embereknek az egyházba vetett bizalmát" - hangoztatta Marx. Nem mindegyik kilépett szakította meg teljesen a kapcsolatot az egyházzal, a "maguk módján" keresztények maradnak. A német bíboros szerint velük is keresni kell a párbeszéd lehetőségét.

Az egyházi statisztikából kiderült az is, hogy tavaly 24,2 millió katolikust tartottak számon Németországban. Ez azt jelenti, hogy az összlakossághoz viszonyított arányuk a 2012-es 30,2 százalékról 29,9 százalékra csökkent. A papok kevesebb szentséget szolgáltattak ki: 165 ezer keresztelőt, tartottak, ami 3000-es csökkenést jelez. Az egyházi házasságok száma 3400-zal, 44 ezerre apadt. Az adatokon nem sokat javít, hogy 6980-an léptek vissza az egyházba. (2012-ben 7193-an.)

A német katolikus egyházból való kilépés azt jelenti, hogy az illető nem fizeti tovább az egyházi adót. Ugyanakkor ha valakinek a házastársa az egyház kötelékében marad, úgy arra magasabb adót vetnek ki. A német katolikus egyház bevételeinek mintegy hetven százaléka származik az adóból.

Venezuela lezárja az ország Brazíliával közös határát. Mi lesz az adományokkal?

Publikálás dátuma
2019.02.21 21:22
ÉRKEZIK AZ ADOMÁNY VENEZUELÁBA - Több száz tonnányi élelmiszer halmozódott fel a határon
Fotó: AFP/ LUIS ROBAYO
Maduro elnök "provokációnak" tekinti a Venezuelának szánt külföldi segélyek felhalmozását a határokon, ezért csütörtök estétől lezáratja a brazil határt, és ugyanezt fontolgatja Kolumbia esetén is.
Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök csütörtökön elrendelte az ország brazíliai határának lezárását, és ugyanezt fontolgatja Kolumbia esetében is - írja az MTI. Az elnök a televízióban kijelentette, hogy "provokációnak" tekinti a Venezuelának szánt külföldi segélyek felhalmozását a két országban, ahonnan az ellenzék hétvégén akarja bejuttatni a szállítmányokat az ő akarata ellenére.

Maduro katonai vezetőkkel tárgyalva döntött a határzárról, amely Brazília esetében helyi idő szerint este lép hatályba. "Úgy döntöttem, hogy újabb utasításig február 21-én 20 órától teljesen zárják le a szárazföldi határt Brazíliával" - mondta Maduro, és megismételte azt az állítását, hogy az adományok küldése a katonai invázió "előjátéka". Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy információ vannak arról, hogy a kolumbiai katonaság nem akar segédkezni az invázióban.
A magát az ország ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezető, a parlament elnöke csütörtökön kíséretével együtt elindult Kolumbia felé a segélyért.
Egy képviselő szerint három határátkelőnél fogadják a szállítmányokat szombaton. Brazília annak a mintegy ötven állam közé tartozik, amely Guaidót ismeri el Venezuela ideiglenes államfőjeként. Korábban Orbán Viktor is leszögezte: Nicolas Maduro venezuelai elnöknek azonnal távoznia kell az ország éléről, az európai országoknak pedig el kell ismerniük Juan Guaidó ideiglenes államelnökségét.

Kész a jelentés: hamarosan megtudjuk, az oroszok segítették-e hatalomra Trumpot?

Publikálás dátuma
2019.02.21 20:17
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: AFP/ NICHOLAS KAMM
Csak később derül ki, mennyi lesz nyilvános a vizsgálat eredményeiből. Az mindenesetre beszédes, hogy Trump stábjából az utóbbi időben többeket vád alá helyeztek, és akad, akit már el is ítéltek.
Elkészült a 2016-os amerikai elnökválasztás esetleges orosz befolyásolását vizsgáló bizottság jelentése, amelyet a jövő héten küldenek el az amerikai igazságügyi miniszternek - írja az euronews a CNN értesülései nyomán. Robert Muellert, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egykori vezetőjét még 2017-ben bízták meg azzal, hogy derítse ki: a 2016-os elnökválasztás idején Donald Trump kampánycsapatának egyes munkatársai összejátszottak-e oroszokkal annak érdekében, hogy Trump győzzön. Az elmúlt csaknem két évben szinte semmi nem szivárgott ki az esetleges bizonyítékokról, az azonban árulkodó, hogy a kampánystábból többeket vád alá helyeztek, és van, akit már el is ítéltek -  igaz gazdasági bűncselekményekért és a hatóságok félrevezetéséért. A jelentés minősítése bizalmas lesz, és csak később derül ki, mennyi lesz belőle nyilvános. Az igazságügyi miniszter korábban azt nyilatkozta, a bizottság vizsgálatainak eredményei "a lehetséges mértékben átlátható lesznek" és "a szabályoknak és a törvényeknek megfelelően" hozzák őket nyilvánosságra. A kérdés csak az, mikor, hiszen mégis csak a fél világ várja, hogy kiderüljön, az oroszok segítették-e hatalomra 2016-ban Donald Trumpot.