Iraki missziót indított Ferenc pápa

Publikálás dátuma
2014.08.11. 13:04
Fotó: Gettyimages.
Irakba indult hétfőn Federico Filoni bíboros, a pápa személyes küldötte. Ferenc pápa pénzt is adott Filoni bíborosnak az iraki lakosság segítésére,

Az augusztus 8-án a pápa személyes iraki küldöttének kinevezett Federico Filoni bíboros első állomása Bagdad lesz, innen az észak-keleti Erbílbe utazik tovább Iraknak a kurdok lakta területére. Erbíltől nem messze található Moszul városa, amelyet az Iszlám Állam - korábban Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) - nevű szélsőséges fegyveres szervezet fegyveresei júniusban megszálltak.

Ferenc pápa vasárnap este találkozott Filoni bíborossal a vatikáni Szent Márta-házban. Az egyházfő "személyes útmutatást" és pénzt is adott a bíborosnak a szükséget szenvedő iraki lakosság azonnali megsegítésére - közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő, aki nem mondta el, mekkora összegről van szó. Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren mondott beszédében ismét a nemzetközi közösség fellépését szorgalmazta az Irakban folyó "bűncselekmények" leállítása érdekében. A szélsőséges szunnita csoport "kalifátust" kiáltott ki az általa elfoglalt iraki és szíriai területeken, és üldözi más vallások követőit, köztük a keresztényeket. A múlt héten hatalmukba kerítették az észak-iraki Karakost, a legnagyobb iraki keresztény várost.
    Filoni bíboros 2000-2003 között Szíriában és Irakban szolgált apostoli nunciusként. Jelenleg a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa. Az Il Messaggero című római napilapban hétfőn megjelent interjúban elmondta, hogy missziója célja elsősorban diplomáciai és karítatív lesz: az iraki lakosságnak akar segítséget nyújtani. Hozzátette, tudja, hogy feladata nem veszélytelen, segítséget a helyi keresztény püspökök biztosítanak számára.

Filoni bíboros megjegyezte, hogy Szaddám Huszein elűzése, a  2003-ban kirobbant második iraki háború és az ezt követő nemzetközi katonai jelenlét ellenére az utóbbi tíz év alatt Irakban a helyzet rosszabb lett. "Az ILIÁ nem egyik napról a másikra született meg!" - hangoztatta a pápa iraki küldötte.

Szerző

Muszlim miniszterelnök Afrika szívében

Catherine Samba-Panza, a Közép-afrikai Köztársaság ideiglenes elnöke Mahamat Kamount nevezte ki az ország új miniszterelnökének. Elődje leváltását kedden jelentette be egy nagyobb átszervezés részeként.

Számítani lehetett rá, hogy muszlim vallású politikust fog választani, hogy ezzel valamelyest enyhítse az országban uralkodó feszültséget, ami sokszor véres összecsapásokba torkollik.

Régóta dúlnak vallási harcok az országban, 2013 decemberében keresztény fegyveresek támadták meg a fővárost, ezzel véget vetettek a muszlim lázadók 10 hónapos hatalmának, viszont hatalmas erőszakhullámot indítottak el. A muszlim lakosság nagy része azóta elmenekült a fővárosból, mivel naponta öltek meg civileket az utcán. Az anti-Balaka nevű keresztény aktivista csoport is abban reménykedik, hogy ez a lépés talán békét és stabilitást hozhat a több hónapos harc után. A muszlim lázadók egyik vezetője viszont elégedetlenségéről számolt be, mivel szerinte Kamoun nem képviseli őket.

Szerző

Feszültség Hegyi-Karabahban

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap Serzs Szarkisján örmény elnökkel, és Ilham Alijev azeri államfővel tárgyalt Szocsiban arról, hogy az utóbbi időben egyre gyakoribbak az összecsapások Hegyi-Karabahban.

A területet a hegyi-karabahi háború óta Örményország irányítja. Hovatartozása vitatott és az utolsó két évtized során sem sikerült diplomáciai úton orvosolni a problémát.

A háború lezárása óta nem voltak ugyan nagyobb konfliktusok, de az elmúlt héten 19 katonát öltek meg, közülük 13 azerit. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint minden fél számára hasznos volt a találkozó, de a bonyolultabb kérdésekre még nem született válasz.

 

 

Szerző