Keresztre feszített arab tavasz

Publikálás dátuma
2014.08.21. 07:34
Az Iszlám Állam által elfoglalt területekről tömegesen menekül a lakosság FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SPENCER PLATT
Fegyverrel szereznek érvényt a saríának, az iszlám vallásjognak a Szíria és Irak egy részét rettegésben tartó terroristák. Az arab tavasz utolsó állomásaként kirobbant szíriai, Bassar el-Aszad elleni lázadás egykori ellenzéki harcosai közül kivált dzsihádisták ma embereket feszítenek keresztre. Dokumentumfilm mutatta be milyen is az élet az új iszlám kalifátusban.

Levette maszkját a Messiás

Az Iszlám Állam fekete maszkos, fekete zászlós harcosainak vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi hosszú ideig az arc nélküli ember volt. Inkább csak egy hang, legfeljebb egy maszkos fej, akit csak követői vettek komolyan. Mára azonban megmutatta, pillanatnyilag ő a világ legveszélyesebb és leginkább rettegett embere. Hiszi és mások is hiszik róla, hogy ő Mehdi, aki tulajdonképpen azonos a keresztények Messiásával.

Mohamed próféta tanai szerint Mehdi lesz az utolsó kalifa, aki egységbe vonja majd az iszlám hívőket. Aki majd elkerülhetetlenül el fog jönni, de addig is kedve szerint adja át a hatalmat egy általa kiválasztott személynek. A való világban azonban a hatalmat megszerezni szokták, abban a térségben leginkább fegyverrel. Így akinek fegyvere és fegyveres követői vannak, jó eséllyel pályázik a kiválasztott szerepére.

A titokzatos Bagdadi, aki sokáig nemcsak a video üzeneteiben volt egy hang vagy maximum egy maszkos fej, hanem a mindennapokban is csupán legszűkebb környezete láthatta őt maszk nélkül, nyilvánvalóan egyenesen Mehdinek hiszi magát. És ezzel nincs egyedül, követői tűzbe mennek érte, életüket adják, ha kell, mert hiszek, hogy isten ellen lázadnának, ha nem kiválasztottját követnék zokszó nélkül. Kalifaként egy videoüzenet erejéig levette maszkját, s megmutatta magát a világnak és híveinek.

Az al-Kaidának is sok(k) volt

A 43 éves Bagdadi valóban nem mindennapi figura. Al-Kaida fiókként indult szervezete lepipálta már a retteget hálózatot, Bagdadi is túltett már (bizonyos vonatkozásokban) már Oszama bin-Ladenen, hiszen minden muszlim ura lett kalifaként. Idén februárban rúgták ki az al-Kaidából. Kockáztatott, amikor szembement Oszama bin-Laden utódának, a terrorszervezetet vezető Ajman al-Zavahiri akaratával és tavaly csakazértis belépett a szíriai polgárháborúba.

A versenyfutás az al-Kaida és az IÁ között tart. Az egyelőre lokális, iraki és szíriai szervezetről nehéz elhinni, hogy át tudja venni a nemzetközi terrorhálózat vezető helyét, ám amilyen iramban nő híveinek száma, semmi sem zárható ki. A kalifátus kikiáltásának idején, június végén egyes források szerint 8-10 ezer mások szerint 3-5 ezer katonája volt, ennyivel foglalta el Moszul városát és futamította meg az amerikaiak által kiképzett, modern nyugati fegyverzettel rendelkező 350 ezres iraki hadsereget.

Mára, alig két hónap elteltével már 30-50 ezer harcosa van az Iszlám Államnak és a kalifátusnak. bEddig villámgyors karriert futott be. 2909-ben négy év után szabadult egy iraki börtönből, 2011-ben került fel a keresett terroristák listájára, már a kalifátus kikiáltása és az ott történő borzalmak előtt 10 millió vérdíjt tűztek ki a fejére. Kegyetlenségének mértékét mutatják intézkedései – keresztre feszítések, lefejezések, kompromisszumképtelenségét és intoleranciáját pedig a vallási-etnikai kisebbségek elleni hadjárata.

A „kalifa” számára mindenki ellenség, aki nem szunnita muszlim. S talán ez lesz veszte. Bin Laden annak idején képes volt ésszerű kompromisszumokat kötni, legalább a muszlim világon belül. Bagdadi és csoportjának kegyetlenkedései miatt, a lefejezésekkel riogató propagandavideói eredményeként az al-Kaida sok szövetségest és pénzügyi támogatót vesztett.

Bagdadi szervezete egyelőre rendkívül gazdag, de nyilvánvalóan hosszú távon nem lehet meg pénzügyi támogatók nélkül. A kalifátus és a kalifa a muzulmán hit szerint Mohamed próféta világi és szellemi örökösének számít, ezért mind olyan, minden igaz hívő támogatására számíthat. Elméletileg.

Abu Bakr al-Bagdadi, aki igazi vallási vezetőként (mint a pápa megválasztása után) nevet is változtatott és immár Ibrahim kalifaként a világ minden muzulmánját a kalifátus támogatására szólította fel. Hogy az elmúlt, kalifátus nélküli utóbbi száz évben hányan maradtak, akik ezt komolyan veszik, rövidesen kiderül.

Brit dzsihádista fejezte le az amerikai újságírót

Egy internetre feltett video szerint az Iszlám Állam az amerikai légicsapások miatti bosszúként lefejeztetett egy 2012-ben Szíriában foglyul ejtett amerikai fotóriportert, James Wright Foleyt. A negyven éves férfi kivégzése az ismert koreográfia szerint történt -a narancsszínű ruhába bújtatott fogollyal felolvastattak egy üzenetet, amelyben az Egyesült Államokra kellett hárítania a felelősséget. A felvétel bemutatja fogolytársát, Steven Sotloffot, azzal az üzenettel, hogy az ő sorsa barack Obama amerikai elnök döntésétől és következő lépésétől függ.

A felvétel hitelességét egyelőre még vizsgálja mind az amerikai, mind a brit hírszerzés. Egyelőre nem teljesen biztos Foley halála sem, ugyanis a felvétel magát a kivégzést nem mutatja, csak azt, hogy egy dzsihádista nyakához szorítja a kést. Igaz ugyan, hogy az azt követő képen az amerikai fejét már a hátára tették, de ez technikailag is megvalósítható. Az IÁ eddigi tetteinek ismeretében azonban nem sok esély van arra, hogy trükkről lenne szó.

A brit hírszerzés azért vált érintetté, mert a felvételen látható iszlamista harcos brit akcentussal beszél. Phillip Hammond brit külügyminiszter arról beszélt, hogy a dzsihádista nyilvánvaló brit akcentussal beszélt, nem zárható ki, hogy brit állampolgárról van szó. London tisztában van azzal, hogy jelentős számú brit állampolgár harcol a szélsőségesek soraiban. Mind az amerikai, mind a brit vezetés elítélte, sokkolónak és erkölcstelennek nevezte a brutális kivégzést.

Szerző

Folytatják a maláj gép roncsainak keresését

Egy hónap múlva újrakezdik a rejtélyes körülmények között nyomtalanul eltűnt maláj utasszállító gép mélytengeri kutatását, jelentette be tegnap Tony Abbott ausztrál miniszterelnök. A kormányfő biztosított mindenkit, hogy ha a roncsok valóban az Indiai óceán mélyén vannak, akkor azt meg fogják találni.

Ismert, a Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járatával március 8-án a Dél-kínai-tenger felett szakadt meg a kapcsolat. A fedélzetén 227 utassal és 12 fős személyzettel repülő Boeing 777-200-as típusú repülőgép műholdadatokon alapuló számítások alapján ezt követően visszafordult, az Indiai-óceán felé vette útját, és ott végleg eltűnt.

Abbott jelezte, hogy a rendelkezésre álló legmodernebb technológiák segítségével vizsgálják át a gép valószínűsíthető becsapódásának teljes körzetét, egy 60 ezer négyzetkilométerre becsült területet Ausztrália partjaitól nyugatra.

A kutatásban Ausztrália azért vállalt vezető szerepet, mert a március 8-án eltűnt maláj utasszállítóval a Dél-kínai-tenger felett szakadt meg a kapcsolat, s a műholdas felvételek szerint ezt követően a gép visszafordult, így a becsapódás színhelyét Ausztrália közelében valószínűsítik.

Az eddigi kutatások nem vezettek eredményre. A szakemberek műholdas felvételek és a gép műszaki adatai alapján jutottak arra a feltételezésre, hogy ebben a térségben zuhant le miután elfogyott az üzemanyaga. A korábbi mélytengeri kutatásokat a holland Furgo Survey cég végezte, a felvételeket még tanulmányozzák és sokat várnak kielemzésüktől.

A kutatócsoport szerint a legvalószínűbb magyarázat az lehet, hogy ismeretlen okból hirtelen olyan mértékű oxigénhiány lépett fel a gépen, ami miatt az utasok és a személyzet eszméletét vesztette. A robotpilóta működött tovább mindaddig, míg tartott az üzemanyag. 

Ám Ewan Wilson, visszavonult roncskutató most megjelent könyvében más véleményen van. Azt állítja, legvalószínűbb, hogy a mentális problémákkal küszködő pilóta, Zaharie Ahmad Shah szándékosan okozta a gép katasztrófáját. Ő is oxigénhiányról ír, de azt állítja, hogy a pilóta szándékosan csökkentette azt le, és hagyta megfulladni az utasokat.

Az oxigénmaszkok ugyanis csupán húsz percre elegendő oxigént tartalmaznak. A gép roncsait pedig azért nem találják, mert a pilóta egyben tette azt le az Indiai óceánra, egyben hagyta elsüllyedni, lehetetlenné téve így a megtalálását.

*
A maláj gép utasainak a pénzét dézsmálta meg egy maláj nő és a férje. A HSBC-nél dolgozó Nur Síla Kanant és társát azzal vádolják a malájziai hatóságok, hogy pénzt szikkasztottak és loptak el az utasok bankszámlájáról - mintegy 34 850 dollárt. A háromgyerekes szülők bankkártyás átutalásoknak és készpénz-felvételeknek álcázták az akciójukat.

Az összegeket május 14. és július 8. között emelték le az áldozatok tartalékaiból. A néhány millió forint eltulajdonítása miatt több évnyi börtönbüntetést is kaphatnak.

Szerző

Folytatják a maláj gép roncsainak keresését

Egy hónap múlva újrakezdik a rejtélyes körülmények között nyomtalanul eltűnt maláj utasszállító gép mélytengeri kutatását, jelentette be tegnap Tony Abbott ausztrál miniszterelnök. A kormányfő biztosított mindenkit, hogy ha a roncsok valóban az Indiai óceán mélyén vannak, akkor azt meg fogják találni.

Ismert, a Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó MH370-es járatával március 8-án a Dél-kínai-tenger felett szakadt meg a kapcsolat. A fedélzetén 227 utassal és 12 fős személyzettel repülő Boeing 777-200-as típusú repülőgép műholdadatokon alapuló számítások alapján ezt követően visszafordult, az Indiai-óceán felé vette útját, és ott végleg eltűnt.

Abbott jelezte, hogy a rendelkezésre álló legmodernebb technológiák segítségével vizsgálják át a gép valószínűsíthető becsapódásának teljes körzetét, egy 60 ezer négyzetkilométerre becsült területet Ausztrália partjaitól nyugatra.

A kutatásban Ausztrália azért vállalt vezető szerepet, mert a március 8-án eltűnt maláj utasszállítóval a Dél-kínai-tenger felett szakadt meg a kapcsolat, s a műholdas felvételek szerint ezt követően a gép visszafordult, így a becsapódás színhelyét Ausztrália közelében valószínűsítik.

Az eddigi kutatások nem vezettek eredményre. A szakemberek műholdas felvételek és a gép műszaki adatai alapján jutottak arra a feltételezésre, hogy ebben a térségben zuhant le miután elfogyott az üzemanyaga. A korábbi mélytengeri kutatásokat a holland Furgo Survey cég végezte, a felvételeket még tanulmányozzák és sokat várnak kielemzésüktől.

A kutatócsoport szerint a legvalószínűbb magyarázat az lehet, hogy ismeretlen okból hirtelen olyan mértékű oxigénhiány lépett fel a gépen, ami miatt az utasok és a személyzet eszméletét vesztette. A robotpilóta működött tovább mindaddig, míg tartott az üzemanyag. 

Ám Ewan Wilson, visszavonult roncskutató most megjelent könyvében más véleményen van. Azt állítja, legvalószínűbb, hogy a mentális problémákkal küszködő pilóta, Zaharie Ahmad Shah szándékosan okozta a gép katasztrófáját. Ő is oxigénhiányról ír, de azt állítja, hogy a pilóta szándékosan csökkentette azt le, és hagyta megfulladni az utasokat.

Az oxigénmaszkok ugyanis csupán húsz percre elegendő oxigént tartalmaznak. A gép roncsait pedig azért nem találják, mert a pilóta egyben tette azt le az Indiai óceánra, egyben hagyta elsüllyedni, lehetetlenné téve így a megtalálását.

*
A maláj gép utasainak a pénzét dézsmálta meg egy maláj nő és a férje. A HSBC-nél dolgozó Nur Síla Kanant és társát azzal vádolják a malájziai hatóságok, hogy pénzt szikkasztottak és loptak el az utasok bankszámlájáról - mintegy 34 850 dollárt. A háromgyerekes szülők bankkártyás átutalásoknak és készpénz-felvételeknek álcázták az akciójukat.

Az összegeket május 14. és július 8. között emelték le az áldozatok tartalékaiból. A néhány millió forint eltulajdonítása miatt több évnyi börtönbüntetést is kaphatnak.

Szerző