Globális felmelegedés - Még van tíz jó évünk

Publikálás dátuma
2014.08.22. 20:17
Fotó: Thinkstock
Még egy évtizedig tarthat a globális felmelegedés lassulása, azt követően újra gyors hőmérséklet emelkedésre lehet számítani - állítja egy új tanulmány, amely a Science folyóiratban jelent meg.

Az elmúlt 15 évben a globális felmelegedés jelentősen lelassult a korábbi évtizedekhez képest, miközben a levegő széndioxid-tartalma folyamatosan nőtt. Több mint tucatnyi tudományos teória született már a jelenség magyarázatára.

A jelenség hátterében a legújabb elmélet szerint az Atlanti-óceán harmincéves természetes ciklusa állhat. Az óceán egy lassan mozgó áramlata még tíz évig hőt von magával a tengermélyre, amikor azonban véget ér a ciklus mostani szakasza, újabb gyors felmelegedés kezdődhet - ismertette a Washingtoni Egyetem professzora, Ka-Kit Tung által vezetett kutatócsoport tanulmányát a BBC News. 

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) adatai alapján 1998 és 2012 között az átlagos globális hőmérséklet 0,05 Celsius fokkal nőtt évtizedenként. Ez a szám jóval alatta maradt az 1951 és 2012 közötti évtizedenkénti átlagos 0,12 Celsius fokos emelkedésnek. 

Tung professzor kutatócsoportja azt állítja: bizonyítékot talált arra, hogy egy harminc évenként változó áramlat felváltva melegíti és hűti a világot azzal, hogy nagy mennyiségű hőt vezet a víz mélyére. Tanulmányukhoz az óceánok megfigyelésére használt Argo-hálózat szondáinak adatait használták fel, amelyek akár kétezer méteres mélységben is végeznek méréseket.

A tudósok szerint már 1945 és 1975 között is kimutatható egy olyan szakasz, amelynek során az áramlat a hőt az óceán mélyére húzta magával. 1976-tól azonban a ciklus új szakaszba lépett, az áramlat így hozzájárult a Föld gyors melegedéséhez, mivel több hő maradt az óceán felszínén. 

A szakemberek közt konszenzus van arról, hogy az Atlanti-óceán és a Déli-óceán 700 méteres mélység alatt hőt tárol - vélekedett Tung.

Az új elmélet szerint a jelenségben kulcsszerepet játszik az óceán sótartalma. Az Atlanti-óceán áramlatai ugyanis a trópusok felől indulnak, ahol a párolgás miatt magasabb a víz sótartalma. A magas sótartalmú víz könnyebben süllyed és több hőt húz le magával. 

A sós víz azonban elegendő sarkvidéki jeget olvaszt meg ahhoz, hogy csökkenjen a víz sótartalma, ami lelassítja az áramlást és a hőt a felszín közelében tartja. 

2006 előtt az Atlanti-óceán sótartalma növekedett, amiből arra lehetett következtetni, hogy az áramlat felgyorsult. 2006-ot követően a sótartalom csökkenni kezdett, de a koncentráció még így is a hosszú távú átlag felett maradt. 

"Amint a só aránya a vízben a hosszú távú átlag alá csökken, elkezdődik a gyors felmelegedési szakasz" - vetítette előre Tung. 

A tudós a kutatáshoz a közép-angliai hőmérsékleti feljegyzéseket is felhasználta, amelyek 350 évre visszamenőleg tartalmazzák az adatokat. Tung szerint ezek is a hetvenéves melegedési és lehűlési ciklust bizonyítják.  

"Még tíz évünk lehet vagy kevesebb, hiszen a globális felmelegedés hatására több jég olvad el, de történelmileg a ciklus közepén járunk" - magyarázta Tung. 

Amikor a ciklus a következő szakaszba lép, a melegedés sokkal gyorsabb lesz, ráadásul eleve magasabb hőmérsékletről indul, így a következmények is súlyosabbak lesznek - jósolta a tudós.

http://www.bbc.com/news/science-environment-28870988

Szerző

Meghalt Klaus Zapf, a "hajléktalan" milliomos

Meghalt Klaus Zapf, a szegények életét élő, hajléktannak kinéző német milliomos, aki költöztetési vállalkozásából gazdagodott meg, de a német sajtó értesülései szerint havonta 300 eurónál (94 ezer forint) kevesebb pénzből tartotta fenn magát.

Európa egyik legnagyobb költöztetési vállalkozásainak egyike, a Zapf Umzuge alapítója 62 éves volt. Halálát szívroham okozta szerdán - idézete a BBC hírportálja a cég honlapján közzétett hírt.

Zapf híres volt arról, hogy aszkétaéletet élt: kis lakásban lakott, és csak annyi fizetést kapott, hogy az alapvető kiadásait fedezni tudja - írta a Der Spiegel.

Egyszer mesélt arról, hogy éjszakánként eljár visszaváltható üvegeket gyűjteni, és csak a legolcsóbb szupermarketekben vásárol. "Nincs szükségem pénzre, az csak egyenlőtlenséget szül az emberek között - idézte a lap.

A német újságok szerint egyetemi évei alatt aktívan részt vett a baloldali mozgalmakban, társai közt említik Rudi Dutschkét, az 1960-as évek német szocialista diákmozgalmainak egyik neves vezetőjét.

Miután otthagyta az egyetemet, Nyugat-Berlinben segédmunkákat végzett: bútorokat is pakolt. Ekkor látta meg, micsoda lehetőség rejlik ebben a szolgáltatásban, így 1975-ben megalapította saját költöztetési vállalkozását.

A berlini fal leomlásakor úgy vélte, a főváros Bonn helyett Berlin lesz, így telephelyet hozott létre Bonnban, ezzel óriási részt szerzett a hatalmas méretű költöztetésből. Cégének mintegy 600 alkalmazottja és évente több mint 60 ezer ügyfele van 14 különböző városban.

Zapf kétszer nősült, utoljára idén júniusban, egy lánya született.

(http://www.bbc.com/news/world-europe-28886715)

Szerző

Hamilton volt a második szabadedzés leggyorsabbja

Publikálás dátuma
2014.08.22. 18:14
Fotó: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es Belga Nagydíj pénteki második szabadedzésén.

A 2008-as világbajnok mögött csapattársa, az összetett pontversenyben élen álló német Nico Rosberg végzett a második helyen, míg a harmadik a spanyol Fernando Alonso (Ferrari) lett. 

Eredmények, 2. szabadedzés (élcsoport az f1live.com alapján):
  
1. Lewis Hamilton    (brit, Mercedes) 1:49.189 perc+
2. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:49.793
3. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari) 1:49.930
4. Felipe Massa (brazil, Williams) 1:50.327
5. Jenson Button (brit,    McLaren) 1:50.659
6. Valtteri Bottas (finn, Williams) 1:50.677

korábban:
1. szabadedzés:

1. Rosberg 1:51.577 perc
2. Hamilton 1:51.674
3. Alonso  1:51.805
4. Button  1:52.404
5. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:52.818
6. Sergio Perez (mexikói, Force India) 1:52.903

A további program:

szombat:

3. szabadedzés 11.00

időmérő edzés 14.00

vasárnap:
futam 14.00

Szerző