Előfizetés

Kozma országos csúccsal hatodik 100 m gyorson

Publikálás dátuma
2014.08.22. 21:52
MTI Fotó: Kovács Anikó
Kozma Dominik új országos csúccsal hatodik lett a 100 méter gyors pénteki döntőjében a berlini úszó Európa-bajnokságon.

A Kőbánya SC 23 éves versenyzője csütörtökön előbb az előfutamban, majd az elődöntőben is felülmúlta saját rekordját, s ezt 48.76 másodperces idejével megtette a fináléban is. Ez az idő hét századdal jobb, mint amit egy nappal korábban elért.

"Csupa 100-as úszó volt a mezőnyben, én egyedüli 200-asként próbáltam minél előbbre jutni köztük, így sikerült, hatodik lettem, igaz, közben megint tovább javítottam az országos csúcsomat" - elemezte a történteket Kozma, kifejtve: akad javítanivalója, van még mit tanulnia és gyakorolnia, hogy ebben a számban is egyre jobb legyen. 

"Már a vegyesváltóban is, az Eb zárásán" - tette hozzá.

A klasszikus számot a francia Florent Manaudou nyerte, aki immár harmadik aranyérmét gyűjtötte be a német fővárosban.

Cseh "szétúszásra" kényszerül

Publikálás dátuma
2014.08.22. 21:49
Fotó: Népszava
Cseh László holtversenyben a nyolcadik időt érte el a 100 méter pillangó elődöntőjében, így a péntek esti program végén különversenyt vív a fináléba kerülésért a francia Mehdy Metellával a berlini úszó Európa-bajnokságon.

A szám másik magyar résztvevője, Pulai Bence az első futamban utolsó, nyolcadik lett 52.66 másodperccel, így hiába javított 12 századot délelőtti idején, esélye sem volt a döntőbe jutásra. Összesítésben a 15. lett.

A német fővárosban 200 méter vegyesen aranyérmes Cseh a második elődöntőben Metellával egyszerre ért célba 52.20 másodperc alatt, amely hat századdal gyengébb, mint amit a magyar úszó elért az előfutamban.

"Túlizgultam a dolgot, túlságosan is akartam, ez volt a baj" - mondta a különverseny előtt Cseh. "Szerencsére kaptam még egy esélyt, amúgy meg ilyen se volt még, hogy szétússzak, de hát egyszer ezt is ki kell próbálni..."

Elrajolt a Formula Student Hungary

Publikálás dátuma
2014.08.22. 19:06
Fotó: Bocskay Zsolt, Népszava.
Idén ötödször zúgnak fel a motorok a Formula Student Hungary hallgatói autóversenyen Győrben. A csütörtökön elrajtolt megmérettetésen 15 országból 44 – köztük 5 magyar - belső égésű motoros illetve elektromos meghajtású járművel versenyző csapat méri össze tudását. 

A verseny a hazai autóipari szereplők számára nem csak támogatói szempontból bír kiemelt jelentőséggel. A esemény kiváló lehetőség a jövő szakembereinek felkarolására, tehetségkutatásra és a gyakornoki programok népszerűsítésére.

A Continental immár negyedik éve a Formula Student Hungary főtámogatója. „Ez a verseny egyértelműen ugródeszkául szolgálhat a fiatal mérnököknek, hogy tanulmányaikkal párhuzamosan vagy annak befejezése után neves autóipari cégekhez vagy akár az autó- és motorsport élvonalában jegyzett versenycsapatokhoz kerüljenek. A Continentalnál például több olyan mérnök is dolgozik – itthon és külföldön egyaránt –, akik az elmúlt években a Formula Student versenyeken sikeresen szerepeltek”– hangsúlyozza Nánássy András, a Continental Automotive Hungary Kft. HR igazgatója. A fiatal munkavállalókat egyébként általában könnyen és szívesen tanuló, nyitott és rugalmas személyiségűnek tartják a Continental HR vezetői egy márciusban készült felmérés szerint.

A világ különböző egyetemeiről érkező mérnökhallgatóknak egy évük volt arra, hogy önállóan megtervezzék és megépítsék együléses versenyautó prototípusaikat. A járműveket a négy nap során autóipari szakértők – köztük a Continental 10 delegált zsűritagja – pontozzák három tervezői kategóriában (konstrukció, gyártási- és költségterv) és öt menetdinamikai szempont (gyorsulás, oldalirányú terhelés, üzemanyag fogyasztás, autocross/egykörös teszt és hosszú távú terhelés) szerint. Az összetett eredmény a statikus és a dinamikus versenyszámokból áll majd össze. „A versenyben közel 1000 egyetemista vesz részt, főként mérnökök, de a jogász vagy közgazdász hallgatók is fontos tagjai a csapatoknak. A tervezés, a gyártás és a gazdasági megvalósítás során megkövetelt csapatmunka, a határidők betartása illetve a projektmenedzsment mind olyan fontos és releváns gyakorlati tapasztalatot ad a hallgatóknak, amellyel tökéletesen kiegészíthetik az iskolák elméleti képzésében tanultakat. Ez azért is nagyon fontos, mert a tapasztalataink azt mutatják hogy a pályakezdők jellemzően minimális tapasztalatot szereznek csupán a munkaerőpiacra való kilépésük előtt” – emeli ki a Continental Automive Hungary Kft. HR igazgatója. Hozzáteszi: A műszaki mérnökképzés egyes területein a felsőoktatási intézményeknél kötelezően előírt szakmai gyakorlat időtartama mindössze 6 hét, ami sajnos nem elegendő arra, hogy a hallgató releváns gyakorlati ismeretekkel gazdagodjon.

A Continental cégcsoport az idén két magyar csapatot, a Budapesti Műszaki Egyetem (Formula Racing Team), illetve a Kecskeméti Főiskola (KEFO Motorsport) csapatait támogatja. A győri verseny mellett a Continental konszern évek óta támogatja a Formula Student sorozat németországi, hockenheimi versenyét is, valamint 42 egyetemi csapat mögött áll nemzetközi szinten. A Formula Student Racing-et a ’80-as években a legjelentősebb járműtechnológiai vállalatok hívták életre azért, hogy a hallgatók az elméleti ismereteket gyakorlatban is alkalmazni tudják.