youtube;X-Faktor;Falusi Mariann;Ki Mit Tube;internetes pályázat;tehetségkutatók;

2014-08-26 07:47:00

Ki mit tud, újratöltve

Új fejezet nyílik a magyar tehetségkutatók történetében. Elindult a Ki Mit Tube nevű internetes pályázat, amelyre a YouTube videómegosztóra feltöltött produkciókkal bárki indulhat.

Mennyit változtak a tehetségkutatók 1962 óta! Ebben az évben került adásba az első Ki mit tud?, és adott lehetőséget sok feltörekvő sztárnak, úgy mint Kovács Katinak, Kern Andrásnak, Falusi Mariannak vagy a Pokolgépnek. Ekkor még elég volt a színpadi függöny elé állni, és előadni egy-egy dalt, verset vagy táncot. Az ezredforduló után már nem volt ilyen egyszerű helyzete annak, aki híressé akart válni.

A sorra burjánzó tehetségkutatók, mint a Megasztár, az X-faktor vagy a Voice megkívánták a tökéletes megjelenést, a precízen felépített imidzset és a sztárként való gondolkodást. Pedig egy-egy fellépő a műsorok kezdetén hol volt még a sztárságtól!  A kereskedelmi adókon futó sztárcsináló műsorokkal viszont az a probléma, hogy a versenyzőkben kevés kreatív energiát szabadítanak fel, és nehezen képesek a megújulásra.

A pár napja indult Ki Mit Tube nevű internetes tehetségkutató viszont teljes szabadságot ad a versenyzőinek. Mint a műsor nevéből is kiderül, a jelentkezőknek a YouTube videómegosztón kell bizonyítaniuk tehetségüket. A nevezéshez bemutatkozó videót kell feltölteniük, valamint magát a produkciót, ami legfeljebb öt perces lehet.

Nincsenek műfaji megkötések, lehet énekelni, zenélni, viccet mondani, fejen állni, a versenyre pedig bárki jelentkezhet. Az alkotónak viszont szerepelnie kell a videóban, valamint a produkciónak meg kell felelnie a YouTube irányelveinek.  

A beküldött videókat a tizenegy tagú zsűri osztályozza, úgymint Puzsér Róbert kritikus, Péterfy Bori énekes-színésznő, Mondik Noémi internetes grafikusművész, Puskás Peti énekes, Fluor Tomi és Saiid rapperek, Ács Dani és Tamás Bence Gáspár, a 444.hu újságírói, Kovács Patrícia színésznő, Sárközi Gyula koreográfus és Szirmai Gergely mozikritikus.

A beküldött videók között találunk teljesen átlagosakat, amelyeken a versenyző egy ismert popslágert ad elő gitáron, van aki robotmozgásban táncol, míg más a többi versenyzőt parodizálja. A kimittube.hu nevű portálon zsűritagok minden produkciót személyesen, videóüzenetben szednek darabjaira.

Fluor Tomi első elemzésében például kifogásolta, hogy az előadó hamis, és nem találja az ütemet, egy másikban Puskás Peti több ötletet várt el a versenyzőtől, mert sekélyesnek érezte az előadást. Puzsér viszont egy alkalommal még saját zsűritársát, Kovács Patríciát is "ostorozta", ugyanis nem értett egyet a színésznő egyik osztályozásával.

Az internet közönségétől a legtöbb szavazatot begyűjtő, első 15 produkció közül a zsűri ötöt választ ki, ezek alkotói további feladatot kapnak. A végső produkciók a szeptember 21-i, élőben közvetített fináléban tekinthetők meg a Ki Mit Tube oldalán.

A győztes többek közt egy gépjárművet és bruttó egymillió forintot nyerhet, ellátogathat a Google londoni központjába, és hazai YouTube sztárok menedzselésével foglalkozó cégek jóvoltából nemzetközi YouTube menedzsmentet is kap.