Bioritmus;allergia;vegetáriánus;kullancs;

2014-08-27 09:15:00

Kullancs-csípés után húsallergia

Az amerikai Vanderbilt egyetem kutatói rájöttek, hogy mi az oka annak, hogy a keleti parton sokan áttérnek a vegetáriánus étrendre, mert allergiások lesznek, ha húst esznek.

A baj okozója egy kis kullancs, amelyet, mint Texast, elneveztek Lone Star State-nek. Csípése erős és olyan tartós allergiát vált ki, amely lehetetlenné teszi a vörös hús fogyasztását. Csípése - írja a Washington Post – kényszer-vegetáriánusok tömegét hozza létre és zsúfolt orvosi várótermeket eredményez. A leggyakoribb tünetek: hidegrázás, légzési nehézségek, vérnyomásesés, anafilaktikus sokk /egyes fehérjékkel szembeni érzékenység/.

Elméletben az egyszerű hisztamin segít, de nagy ijedtséget okoz és fennáll a visszaesés kockázata, a megcsípettek ezért inkább tartózkodnak a csípés utáni húsfogyasztástól.

A problémát egy alpha-gal-nak nevezett cukor váltja ki, amely emberi szervezetben nem létezik, a kullancséban, a marha- és a sertéshúsban viszont van. Ezeknek a húsoknak a fogyasztása azonban csak akkor vált ki allergiát, ha a csípés után történik. A csípés következtében, ugyanis, az immunrendszer antitestekkel védekezik, ezek aktivizálódása váltja ki az allergiát.

A kutatóknak nem volt könnyű dolguk az azonosítással, mivel az allergia a hús fogyasztása után 4-6 órával jelentkezik. Nem tisztázott még, hogy az allergiás reakció egy-egy embernél újra jelentkezik-e azonos körülmények mellett egész életében, de a kutatók óvatosságra intenek.